El 12 de juliol a les 8:25 hores Marta Rovira travessava la frontera administrativa entre Espanya i França i posava fi a sis anys d'exili. A Cantallops, uns pocs centenars de persones esperaven per rebre-la amb escalf, a ella i a altres exiliats del cas Tsunami Democràtic. Entre aquestes hi era Oriol Junqueras. Ell i Rovira es van abraçar en un clima de màxima tensió a ERC per la polèmica dels cartells de l'Alzheimer, que ha esdevingut la munició principal en la pugna interna al partit. Junqueras i Rovira no s'han tornat a trobar des d'aquell dia de juliol, tot i els 13 anys remant junts. La ruptura és total. Tot i això, la secretària general dels republicans espera que encara hi hagi marge per evitar una "trencadissa". El clima que s'ha respirat fins ara, però, indica tot el contrari.
"Al teu costat he après moltíssim Però tot té un cicle final. Oriol, aquest projecte el vam començar junts i encara som a temps d'acabar-lo junts, i no pas separats i dividits. De garantir que deixem per a les futures generacions un partit fort, cohesionat, ferit però amb talent per tornar a créixer. Som a temps d'evitar una trencadissa", ha afirmat Rovira. La dirigent és partidària d'un canvi de lideratges i té simpatia per la llista encapçalada per Xavier Godàs, Nova Esquerra Nacional. Ella ja ha anunciat un pas al costat, i li recepta el mateix a Junqueras. L'expresident d'ERC, en canvi, aposta per continuar conduint el partit. Les visions són completament antagòniques i així s'ha vist en el discurs de Rovira, en el qual no han faltat retrets cap a l'altra banda.
Les paraules de la dirigent republicana s'han produït després de setmanes de silenci, en una conferència aquest dilluns per fer balanç dels seus tretze anys de secretària general que s'ha allargat més de dues hores. L'ha fet ara que ja s'ha convocat formalment el congrés del 30 de novembre. Entre el públic, una cinquantena de militants, entre els quals dirigents com l'expresident de la Generalitat Pere Aragonès; l'exvicepresidenta Laura Vilagrà, diversos exconsellers i diputats. També Sergi Sabrià, excap de l'oficina d'Aragonès a Palau, que va dimitir arran de la polèmica pels cartells. L'han rebuda dempeus i amb aplaudiments, i ha estat l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell qui ha donat la benvinguda a la conferència.
"Intoxicació" en el procés congressual
"Aquests últims mesos han estat els més durs dels últims 13 anys", ha declarat Rovira, recordant que fins i tot el seu exili no ha tingut la mateixa cruesa dels últims mesos. Per què durs? Pels mals resultats electorals, però sobretot per la gestió de determinats errors "que no haurien d'haver passat mai" i per la "intoxicació" del congrés del 30 de novembre. "Per treure avantatge en la cursa interna hi ha qui creu que quan pitjor, millor per ell", ha criticat, sense dir noms i cognoms, però en referència Junqueras. "Animo les precandidatures a presentar el millor projecte i a deixar de confrontar i atacar persones perquè pensen diferent", ha afegit.
La crítica ha continuat. Rovira ha assegurat que li hauria agradat acabar amb la mateixa "cohesió interna" que va haver-hi quan ella va agafar les regnes del partit, durant la transició treballada per l'expresident del partit Joan Puigcercós, ara partidari de la candidatura Nova Esquerra Nacional. "Però des de fa uns mesos hi ha qui s'entesta que això no pugui ser així", ha lamentat. Més enllà de la crítica interna a Junqueras, ha receptat una "renovació" de tots els lideratges independentistes després del fracàs de l'endemà de l'1-O. Ella mateixa, en un exercici d'autocrítica, s'ha situat com a responsable d'aquest fracàs. "El referèndum va ser un encert i no saber-lo acabar conjuntament ha estat un error", ha afegit.
Ha insistit en el vessant independentista. Ha defensat "refer" relacions amb tots els actors sobiranistes, i ha confrontat directament amb l'històric dirigent Joan Tardà, partidari del lideratge de Junqueras, que en una entrevista a Nació va proposar un canvi d'estatuts per eixamplar la base del partit. "Anuncio que m'oposaré a la proposta que es modifiquin els estatuts d'ERC perquè ja no es declari un partit independentista, sinó un partit que avança cap a la república catalana. El que li falta a ERC no és abraçar més el federalisme, sinó traçar el full de ruta independentista en aquest nou cicle polític", ha advertit Rovira.
Crítica als pactes de les diputacions i Barcelona (a Junqueras i Alamany)
Rovira va liderar el pacte per la investidura de Salvador Illa, però durant la seva intervenció ha estat molt crítica amb altres pactes amb el PSC, principalment ideats per Junqueras, però on també va tenir protagonisme la seva número dos per dirigir ERC, Elisenda Alamany. "El pacte de les diputacions em va fer patir molt", ha llançat. "No va estar ben gestionat", ha insistit. També s'ha desmarcat del principi d'acord entre ERC i el PSC per entrar al govern de Jaume Collboni sense els comuns, que va fer saltar pels aires els pressupostos d'Aragonès en el final de la legislatura. "El president del partit i la portaveu a l'Ajuntament van seguir negociant pel seu compte", ha carregat. Han existit retrets en altres moments del discurs, acusant Junqueras d'estar absent durant l'1-O.
Aquestes crítiques arriben després que Junqueras hagi obert foc contra Rovira i les persones de la seva confiança a la direcció. L'expresident d'ERC assegura que existien espais de decisió paral·lels dels quals ell va ser exclòs. I en un acte a Olesa de Montserrat, va acusar directament Rovira de l'estructura B i dels cartells. "Cap decisió s'ha pres al marge de l'estructura del partit", ha reblat Rovira. De fet, ha demanat "disculpes" a la família Maragall per aquest episodi. I ho ha fet amb la veu trencada i emocionada.
Amb aquest exercici l'encara dirigent d'ERC ha llançat l'últim crit per evitar que el partit arribi amb quatre llistes al congrés. Per què parla ara públicament? "Abans de parlar aquí he demanat reunió amb l'Oriol per parlar-ne, i a sis persones del seu equip. Però des que vaig tornar de l'exili, només ens hem vist 10 minuts a Cantallops". Aquesta última declaració ho diu tot.