Òmnium reorienta l'estratègia per blindar la nació en el postprocés

L'entitat situa com a prioritat la construcció nacional i la defensa de la llengua després de la pèrdua de la majoria independentista, i fa una crida al moviment per reprendre la iniciativa sense esperar que s'acabi l'actual cicle polític

La junta directiva d'Òmnium, durant l'acte de la Diada
La junta directiva d'Òmnium, durant l'acte de la Diada | Alberto Paredes / Europa Press
02 de gener de 2025, 08:00
Actualitzat: 10:29h

Construcció nacional. Aquest és el punt principal de l'estratègia d'Òmnium després de l'etapa del procés, amb Salvador Illa a la presidència de la Generalitat i amb l'independentisme derrotat a les urnes i sense majoria al Parlament. En un vídeo fet públic aquest dijous, el president de l'entitat, Xavier Antich, ha fet una crida a tot el moviment per revertir la situació sense esperar que s'exhaureixi l'actual cicle polític. El diagnòstic d'Òmnium, treballat des de fa pràcticament un any, passa perquè totes les accions que es duguin a terme en els pròxims mesos tinguin com a eix prioritari la construcció nacional, és a dir, llengua, escola cohesió social per enfortir el sentiment de pertinença. La prioritat és blindar el país, peça clau per aconseguir la independència. 

"El sobiranisme té la missió de fer un gir de 180 graus per enfortir-se, i això no pot esperar quatre anys", ha dit Antich en un missatge adreçat als 180.000 socis de l'entitat. Per assolir la llibertat del país, sosté el president d'Òmnium, "la construcció nacional és indefugible". En l'actual situació de "deriva", en què el "desànim i la frustració" han paralitzat el moviment, Antich ha fet una crida a "redreçar el rumb del catalanisme" per obrir "nous escenaris de futur" que permetin conquerir la "llibertat", que no deixa de ser una de les fites, no l'única, de l'organització.

Fa anys que Òmnium, principal entitat del sobiranisme civil, ha donat per tancat el cicle de 2017 i ha fet crides a renovar els lideratges dels principals actors. En aquestes coordenades s'ha d'entendre el pas al costat de Jordi Cuixart l'any 2022, una decisió que es va comunicar abans als principals partits. Junts i ERC no només no han seguit aquest camí, sinó que han tornat a situar al capdavant de les respectives organitzacions els dos protagonistes de l'1-O, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Les estratègies, ara com ara, no coincideixen i en un escenari de replegament partidista Òmnium, que aspira a treballar amb tot el "catalanisme democràtic" (inclòs el PSC), no hi serà.

El full de ruta dels darrers temps ha passat per introduir nous actors dins del moviment, perquè vagi més enllà dels tradicionals partits i les dues entitats. Confirmada la derrota independentista i la fi del procés, Òmnium fa un pas més i situa com a prioritat enfortir la cohesió social i el sentiment de pertinença a Catalunya en un moment en què preocupa la situació de la llengua, es produeixen canvis demogràfics i creix l'extrema dreta arreu del món i també a Catalunya des d'una òptica independentista. L'entitat plantarà cara als missatges d'una suposada Catalunya "pura" que ni existeix ni ha existit mai.

En aquest context, les línies de treball d'Òmnium se centren a renovar la capacitat d'incidència -s'ha vist aquestes setmanes amb la pressió per ampliar els cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística-, vertebrar la societat civil amb la idea d'"un sol poble", definir un "nosaltres inclusiu" davant les temptacions identitàries, i treballar en la construcció nacional, que des de l'entitat identifiquen com "el gran repte" dels pròxims anys. Per això s'estan replantejant tots els projectes, per prioritzar la llengua i la cohesió social. Dins de l'entitat preocupa que dos terços del país es trobin en situació de pobres o de precarietat. 

La llengua, peça clau

En el marc de la construcció nacional, la llengua serà una de les prioritats d'Òmnium, que identifica dos problemes. D'una banda, l'accés a la llengua: no totes les persones que volen aprendre català hi tenen accés. I de l'altra, l'ús social: les dades mostren una reducció de l'ús de la llengua. En les pròximes setmanes ha de sortir l'Enquesta d'Usos Lingüístics, que tot apunta que no dibuixarà un panorama gaire positiu. En l'àmbit de la campanya de la llengua, Òmnium vol que totes les persones que viuen a Catalunya tinguin garantit el dret d'aprendre català.

Per això ja és habitual i ho serà en els pròxims mesos la pressió cap a la Generalitat perquè ampliï l'oferta de cursos, que l'entitat xifra en unes 120.000 aproximadament, sumant l'oferta de les institucions i la de les entitats socials. L'aportació d'Òmnium és el projecte Vincles, que fa dos anys que es troba en fase de prova pilot. Aquesta iniciativa vol fomentar l'aprenentatge de català en contextos informals, situar la llengua com a eina per resoldre els problemes de la gent -per exemple, anar al CAP o al mercat- i per sentir-se més còmodes al lloc on viuen. És una manera, defensen des de l'entitat, de fomentar també el sentiment de pertinença.

En l'àmbit de la llengua, Òmnium vol treballar amb el Govern del PSC, especialment amb la conselleria de Política Lingüística que pilota Francesc Xavier Vila, i amb la conselleria d'Educació d'Esther Niubó. L'entitat va reunir-se amb el president, Salvador Illa, al novembre i ja li va traslladar la necessitat de destinar més recursos al català perquè arribi a tothom. El mateix missatge es va traslladar als principals partits que formen part d'aquest "catalanisme democràtic" -PSC, Junts, ERC, comuns i la CUP- i també es treballa per promoure la llengua en l'àmbit audiovisual.

Arxivat a