Aliança Catalana passaria dels dos escons actuals fins a obtenir-ne entre 8 i 10, segons l'estimació del Centre d'Estudis d'Opinió, un creixement que en baròmetres anteriors no s'havia vist amb tanta claredat. Així, l'extrema dreta independentista s'acostaria al seu epígon espanyolista: Vox reuniria entre 10 i 12 escons. Malgrat les alarmes, els votants de Sílvia Orriols continuarien sent una minoria: AC acumularia entre el 5% i el 7% dels vots vàlids. Però, d'on surten les persones disposades a votar-los? El Baròmetre dona algunes pistes.
AC s'endú molts votants de Junts
La resposta ràpida és clara: molts venen de Junts. El baròmetre del CEO, publicat aquest dijous, mostra que prop del 9% de les persones que van votar la candidatura de Carles Puigdemont en les eleccions del 12 de maig de 2024, si ara es tornessin a posar urnes, optarien per Aliança Catalana. Aquesta transfusió ha donat ales a l'extrema dreta, ja que els votants de Puigdemont el 12-M suposen prop d'una tercera part (el 35%) de les persones que asseguren que votaran Sílvia Orriols si ara se'n convoquessin unes altres. És la transferència de votants més gran que registra l'enquesta: el moviment arrossegaria prop de l'1% de tots els catalans amb dret a sufragi. Una part molt més petita ve d'ERC i pràcticament marginal de l'abstenció. La mostra és petita però no es detecta un atractiu entre la bossa de desafectes que es van quedar a casa el 12 de maig de 2024.
En la roda de premsa de presentació de les troballes, el director del CEO, Joan Rodríguez Teruel, ha matisat que es tracta d'una "transferència volàtil", ja que són persones que no tenen clar si acabaran votant, i ha recordat que al capdavall, això no és més que la intenció de vot: a última hora poden acabar decantant-se per l'"opció més útil".
Un altre factor que mostra la proximitat entre Junts i Aliança Catalana és que el partit de Puigdemont és el principal pla B de l'extrema dreta catalana. Potser perquè és el partit que han votat anteriorment, potser per proximitat ideològica, prop del 47% dels potencials votants de Sílvia Orriols es decantarien per Junts si se'ls oferís poder introduir una segona butlleta al sobre electoral. Per altra banda, entre els votants de Junts, un nombre similar de persones veurien amb bons ulls l'extrema dreta. Representen el 15% de tot l'electorat juntaire que, de manera majoritària, encara escull ERC com a segona opció.
Electorat masculinitzat, però no pas jove
Després de la irrupció de l'extrema dreta arreu del món, les anàlisis sociodemogràfiques han portat a assenyalar els homes joves com a integrants majoritaris d'aquests moviments. Un noi d'entre 18 i 24 anys, amb pocs estudis i cansat de la política podria ser un retrat robot adequat (si bé sobresimplificat) per a descriure la base de Vox, nodrida a partir de votants desencisats del PP, però no explicaria, en canvi, el fenomen d'Aliança Catalana.
L'electorat de Sílvia Orriols comparteix amb el de Santiago Abascal una profunda masculinització: el 71% dels seus potencials votants són homes, la proporció més alta entre tots els partits polítics —Vox el segueix amb el 68%. En canvi, les seves estructures socials no tenen res a veure pel que fa a l'edat. Mentre que Vox acapara fins al 30% dels vots d'homes joves d'entre 18 i 24 anys, i llur suport decau en franges d'edat més elevades, Aliança Catalana triomfa especialment entre els homes d'entre 35 i 64 anys, dels quals rasca fins al 7% dels vots vàlids.
Una majoria de catalans a favor del cordó sanitari
Malgrat les preocupants dades sobre el creixement dels partits de l'extrema dreta, el baròmetre del CEO apunta que una majoria de la societat catalana està a favor d'aplicar cordons sanitaris per a aïllar-los. Una estratègia que compta amb el consens parlamentari —PSC, Junts, ERC, Comuns i CUP van acordar que exclourien Vox i Aliança dels seus pactes—, però que va fracassar a Ripoll, quan Junts va decidir a l'últim minut que no donaria suport a la moció de censura contra Sílvia Orriols.
Amb tot, el 58% de la població catalana hi està a favor, davant del 25% que hi està en contra. L'electorat de tots els partits independentistes, així com els del PSC i els Comuns, estan majoritàriament d'acord en seguir aquesta estratègia. Fins i tot entre els votants de Junts, el partit que més ha flirtejat amb Aliança Catalana, el 60% té clar que cal aïllar "l'extremisme", pel qual el CEO pregunta sense acotar a quines sigles es refereix.