Un pols per Vidal-Quadras i els amics de Montserrat: la intrahistòria de la campanya del PP

Els desencontres entre l'equip d'Alejandro Fernández i la direcció de la campanya s'han reproduït aquestes setmanes

Alejandro Fernández amb Feijóo en un míting a Salou, diumenge passat.
Alejandro Fernández amb Feijóo en un míting a Salou, diumenge passat. | PP
07 de maig del 2024
Actualitzat a les 10:29h

 

El 30 d'abril, en els primers dies de la campanya, una fila 0 esperava al Círculo Ecuestreels dirigents del PP que volguessin acompanyar el seu candidat, Alejandro Fernández. No era un acte negligible per al partit, que s'aboca a taponar totes les possibles fuites d'aigua electoral en la seva pugna amb Vox, però també pel vot d'ordre que aquests dies pot tenir la temptació de votar Salvador Illa. L'Ecuestre havia rebut amb simpatia el candidat del PSC dies abans, fet que ja no és insòlit en alguns cenacles del poder econòmic. Per sorpresa d'alguns, cap altre dirigent rellevant va presentar-se per fer costat a Fernández, a banda d'alguns incondicionals, com l'exdiputat Daniel Serrano.

Una campanya electoral serveix per conèixer programes i propostes i llança les grans consignes de cada formació, però també pot oferir, darrere de les cortines, molts missatges subliminals. Si això sempre és així, en l'actual campanya del PP es reprodueixen, de manera subtil, les tensions i pugnes internes que ha viscut el partit des de fa mesos. 

Álvarez de Toledo torna a escena

Sí que la plana major es va fer present en la conferència que va donar Alejandro Fernández al Fòrum Nova Economia, a les portes de la campanya electoral. Allí s'hi van congregar la cap de campanya, Dolors Montserrat, el secretari general, Santi Rodríguez, l'alcalde de Castelldefels i president del PP a Barcelona, Manuel Reyes, i el cap del grup municipal a Barcelona, Daniel Sirera. Era una posada en escena, en presència dels principals líders empresarials, de Josep Sánchez Llibre, de Foment, a Antoni Cañete, de Pimec. 

Qui també hi va ser fou Cayetana Álvarez de Toledo. Com una estrella que s'encén i s'apaga en funció de les circumstàncies de Génova, l'ara diputada per Madrid és portaveu adjunta al Congrés i satisfà l'ala més dretana del PP. Té bona sintonia amb Alejandro Fernández, qui li va demanar que el presentés el dia de Nova Economia. Alguns a la direcció van veure això com un gest del candidat de respondre a l'absolut protagonisme de Montserrat en la campanya. Aquell dia hi eren tots, però el cert és que en molts actes del candidat, quan aquest no ha estat acompanyat d'Alberto Núñez Feijóo, s'ha notat l'absència d'altres prohoms del PP.      

Crítiques a Dolors Montserrat

Malgrat que ningú vol aparèixer i que alguns dirigents ho neguen quan se'ls pregunta, en el partit són molts els qui, sotto voce, es mostren crítics amb la campanya que ha dissenyat Dolors Montserrat. Se li retreu un "ritme extenuant", però sobretot que ha programat molts actes en llocs on el cap local està alineat amb ella. Així va passar a Sant Joan Despí, on es van presentar les propostes d'educació i on és regidor Esteban Gesa. O a Mataró, on Feijóo va intervenir i és regidor Cristian Escribano, molt proper a Montserrat. 

Molts encara no s'han refet al partit d'una candidatura que ha marginat de manera molt evident els partidaris de l'actual president del PP català i candidat. Però no només. En els primers 10 llocs de la llista de Barcelona no hi és present gairebé ningú de la direcció dels deu districtes de Barcelona ciutat. La manera amb què s'ha "premiat" (hi ha dos tinents d'alcalde de Badalona i molts "montserratistes" en els 10 primers llocs) i "castigat" en el moment de confeccionar la candidatura ha generat friccions. Sobretot, quan la cap de campanya ha de demanar màxima implicació als militants dels districtes.  

Vidal-Quadras torna a ser controvertit

Alejandro Fernández i Alberto Núñez Feijóo semblen haver encaixat en la campanya. Però en alguns moments el candidat ha actuat per la seva banda davant les resistències per incloure alguns actes de campanya. Així va ser el 24 d'abril, en vigília de l'inici de la campanya, en un acte a Sant Cugat, en què es va congregar prop d'un centenar de persones, però on no va fer acte de presència cap altre dirigent del carrer d'Urgell. 

Dissabte es va celebrar l'acte central a Badalona amb Feijóo, penyora que la direcció considera que ha de pagar a Xavier García Albiol després que hagi conquerit l'alcaldia per majoria absoluta. Abans, però, Alejandro Fernández va trobar temps per protagonitzar un acte amb l'exlíder del partit Alejo Vidal-Quadras, que continua sent una figura controvertida al PP. L'exeurodiputat, que es recupera d'un atemptat a Madrid encara per escatir del tot, va mostrar el seu suport al candidat, que estava acompanyat també per Daniel Sirera.

Aquest acte va generar resistències a l'organització de campanya, segons apunten fonts del partit. Vidal-Quadras va acabar abandonant el PP i manté posicions de dreta extrema que van incloure una militància efímera a Vox, que va contribuir a fundar. Molts al PP no han oblidat velles discòrdies. Fins a darrera hora no es va saber si l'acte figuraria en l'agenda del partit, com així va ser.

Una campanya la del PP que deixa oberta una gran pregunta: quin serà el futur d'Alejandro Fernández al capdavant del PP, fins i tot més enllà dels resultats? Què van acordar, si van acordar alguna cosa, el candidat i Feijóo el dia que se'l va ratificar com a cap de cartell el 12-M? La resposta arribarà molt aviat.