El PP agita els barons territorials per fer la vida impossible al finançament singular català

Després d'un any plantant batalla contra l'amnistia, els populars s'agafen ara al concert econòmic per continuar desgastant el govern espanyol mentre que alguns aliats de Sumar i Junts no asseguren el vot a favor de les reformes per impulsar la reforma

Alberto Núñez Feijóo, president del PP, acompanyat de dirigents i líders territorials del partit.
Alberto Núñez Feijóo, president del PP, acompanyat de dirigents i líders territorials del partit. | Carlos Luján / Europa Press
13 d'agost de 2024, 19:38
Actualitzat: 19:41h

Si la tardor del 2023 va ser la del PP agitant els carrers de Madrid contra l'amnistia, aquest curs els populars ho tenen tot a punt per posar el focus en el finançament singular pactat entre ERC i el PSC per investidur Salvador Illa i que ha de fer camí en paral·lel als pressupostos de Pedro Sánchez. De moment, el líder del partit i cap de l'oposició del Congrés, Alberto Núñez Feijóo, ha cridat a files als barons territorials per teixir una estratègia compartida per fer front a la singularitat de Catalunya. La data de la trobada encara no ha estat anunciada, però serà el mes de setembre, després de l'aturada estival. 

Feijóo, que tot just aquest dimarts ha rebut l'alta per una operació d'un despreniment de retina, reunirà els presidents de les comunitats autònomes del PP per impulsar un front comú contra el concert econòmic amb l'objectiu "defensar plegats la igualtat de tots els espanyols", en paraules seves durant una entrevista radiofònica. Els populars fins i tot han animat als barons del PSOE a aixecar la veu contra aquest finançament. Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa, ha estat una de les veus més crítiques dels socialistes contra aquest acord. Aquest mateix dimarts, el líder del PP manxec, Paco Núñez, ha reclamat la compareixença institucional de Page perquè expliqui quin full de ruta impulsarà per frenar el concert. L'objectiu dels populars és fer la vida impossible a tots els presidents autonòmics i posar-los contra les cordes perquè es vegin obligats a defensar un tracte diferencial a Catalunya davant dels seus territoris.

Mentre no arriba la reunió entre els presidents populars, el partit va disparant l'argumentari. Durant la jornada, la portaveu dels populars al Senat, Alicia García, ha fet unes declaracions apocalíptiques, assegurant que el pacte pel finançament pot provocar una "pujada de l'IRPF" o "retallades en serveis públics" assumint així la gran magnitud de l'aportació catalana al sistema. A més, els populars no descarten la celebració de la comissió general de les comunitats autònomes a la cambra alta perquè tots els barons, tant del PP com els del PSOE, estiguin obligats a posicionar-se sobre el finançament. Aquest mateix òrgan va ser utilitzat ara fa uns mesos pels populars per carregar contra l'amnistia. L'assistència no és obligatòria i la majoria de presidents socialistes van plantar la sessió. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, hi va assistir com a única veu que va defensar la mesura de gràcia als independentistes.

També aquest dimarts, Alfonso Rueda, president de la Xunta de Galícia, ha assegurat que el govern espanyol és conscient de la "situació de desigualtat" que suposa el concert, però que no en vol parlar "perquè és difícil donar la cara després de la decisió presa". Molt més contundent ha sigut el president de la Generalitat valenciana, Carlos Mazón, que ha assegurat que el concert econòmic català "trenca Espanya". Un argument que ja es va fer servir durant la tramitació de l'amnistia.

Quins vots necessita el finançament?

Fins a quin punt suposa un problema la revolta de les comunitats autònomes populars? Perquè el finançament singular tiri endavant Sánchez necessita els mateixos vots que els que van fer possible la investidura, on no estan inclosos els del PP. Tot plegat, per impulsar els canvis legislatius necessaris perquè Catalunya surti del règim comú. Però a hores d'ara no els té assegurats. Primer van ser aliats de Sumar, com Compromís o la Chunta Aragonesista, que van assegurar que no ho avalaran si els seus territoris no n'obtenen beneficis. Però tampoc estan assegurats els vots de Junts, i és que no acceptaran un "cafè per a tothom" i volen que sigui Catalunya qui decideixi la quota de solidaritat que pagui a l'Estat. La guerra del PP no és l'únic que preocupa als socialistes.

Els socialistes es posen de perfil

En tot aquest conflicte territorial que s'albira, serà clau el paper que tingui el PSOE per defensar el finançament català, ja que d'això dependrà l'estabilitat d'Illa a la Generalitat i de Pedro Sánchez a la Moncloa. De moment, els socialistes estan intentant passar-hi de puntetes. En la primera roda de premsa posterior al nou consell executiu, la portaveu del nou Govern, Sílvia Paneque, ha evitat qualificar de "concert" el nou finançament català. Tampoc apareix aquesta paraula en l'acord entre republicans i socialistes. "L'important no és la nomenclatura a o les paraules, sinó millorar el finançament", ha reblat. També Diana Morant, ministra de Ciència i líder del PSPV, ha defensat el finançament català i ha apostat per "reconèixer la singularitat" de totes les comunitats. Aquest serà, indubtablement, el nou front que ho sobrevolarà tot durant la tardor.