Puigdemont evoca el desembarcament de Normandia per cridar al vot: «La democràcia es lluita cada dia»

El líder moral de Junts assenyala que el procés català és "irreversible" encara que vagin "mal dades" o hi hagi hagut "giragonses", i adverteix que la consecució de la independència pot ser llarg o fins i tot "traumàtic"

Puigdemont i Comín, en el míting final de Junts a Cotlliure.
Puigdemont i Comín, en el míting final de Junts a Cotlliure. | Marta Vidal / ACN
07 de juny del 2024
Actualitzat a les 20:30h

Cotlliure ha acollit aquest divendres el tancament de campanya de Junts de cara a les eleccions europees. La persona encarregada de fer d'speaker ha introduït el míting com el tancament de l'etapa de l'exili, perquè tant Carles Puigdemont -candidat el 12-M- i Toni Comín -cap de files al 9-J- s'han compromès a tornar a Catalunya pel primer debat d'investidura, previst pel 25 de juny. Puigdemont ha arrencat l'aplaudiment més destacat de la jornada quan ha evocat el desembarcament de Normandia per fer una crida a la paricipació: "Aquells joves soldats no es van abstenir. Ens van regalar la democràcia davant dels qui la volien eliminar", ha remarcat l'expresident de la Generalitat.

Puigdemont, que ha vingut amb tren des de Waterloo, ha recordat les dificultats de fa cinc anys, quan pràcticament no es va tenir temps per imprimir les paperetes. "A ningú li han posat tantes pegues com a nosaltres. De cara pedra n'hem tret un avantatge", ha remarcat el líder a l'exili, que ha demanat el vot per a Comín perquè és una veu "independent". "No tenim en compte els interessos de les famílies polítiques europees. Votarem pensant només en els interessos dels ciutadans de Catalunya", ha apuntat Puigdemont, que ha indicat que hi ha processos d'independència que són "molt llargs" o bé "traumàtics". "Són un procés. Quan van mal dades és quan no hem d'abandonar la lluita", ha apuntat.

"Els processos són llargs, però quan es posen en marxa són irreversibles. Hi poden haver giragonses, però són irreversibles. Ens hi vam comprometre", ha destacat l'expresident de la Generalitat. El vot, ha dit, és una "inversió". "Si això fos un consell d'administració, podríem repartir dividends", ha resumit l'expresident, que ha tret pit de la feina feta en els últims cinc anys al Parlament Europeu. Puigdemont ha invocat el desembarcament de Normandia de fa exactament vuitanta anys. "Ells no es van abstenir. Ens van regalar la democràcia davant dels que la volien eliminar", ha indicat el líder a l'exili, que ha donat les gràcies als soldats. "La democràcia es lluita cada dia. Feu el favor d'anar a votar", ha dit.

Comín ha indicat que el retorn a Catalunya serà un "homenatge" als republicans que van protagonitzar la retirada quan la victòria franquista ja era un fet. Cap a la meitat del discurs s'ha emocionat quan ha recordat les vegades que ha interpretat amb Puigdemont la cançó Tornarem de Lax'n'Busto. "Tornarem amb el cap ben alt", ha rememorat l'exconseller de Salut que li deia l'expresident durant els anys d'exili. Comín, sense citar directament ERC, ha insistit en la idea que no cal centrar-se en el concepte "confederal", i després ha acusat el PSOE de presentar-se com a antídot de l'extrema dreta quan ha "col·laborat" amb la dreta judicial per frenar el procés català.

"Els diputats de Junts continuaran sent la veu dels Països Catalans", ha indicat Lluís Puig, diputat electe i exiliat des de la tardor del 2017. El seu vot a distància ha estat tombat aquesta setmana des del Tribunal Constitucional (TC), un moviment que podria posar en risc les majories existents al Parlament. "Qui defensarà els nostres vots dilluns? Els mateixos que fins ara", ha resumit Puig, que ha votat al llarg de tota la legislatura. Davant de tot això, ha resumit, no anar a votar aquest diumenge "pot sortir molt car".

Turull vol Puigdemont a la Casa dels Canonges

Jordi Turull, secretari general de Junts, ha arrencat la intervenció dient que vol a Puigdemont a la Casa dels Canonges, residència del president de la Generalitat. "Aquesta és una lluita que no s'acaba avui", ha apuntat Turull, que ha reivindicat la feina de l'exili. "No podem perdre l'oportunitat d'aquest diumenge. Dilluns haurem de veure com es governa el Parlament de Catalunya, i caldrà negociar la investidura, que volem que sigui la del president Puigdemont. Caldrà batallar per la llei d'amnistia", ha destacat el secretari general de Junts. Turull ha recordat que aquest diumenge fa exactament set anys es va posar data i pregunta a l'1-O, i ha demanat recuperar-ne l'esperit a les urnes.

L'encarregada d'obrir el míting ha estat Laura Borràs, presidenta de Junts, que dimecres va ser agredida a les Terres de l'Ebre. Ha recordat l'episodi `-en mans dels Mossos d'Esquadra- i ha aprofitat per advertir que les ofensives de l'Estat no s'aturaran. "Contra l'odi, més determinació i democràcia", ha remarcat Borràs, a qui van llançar una glaçonera mentre es proferien insults contra ella. La presidenta del partit ha destinat les dues últimes setmanes a recórrer el territori, per bé que la participació en els mítings principals s'ha limitat a obrir-los. Una situació que ja es va produir en la campanya de les eleccions catalanes, en aquella ocasió amb Puigdemont al capdavant.