El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna contra Laura Borràsi el risc de la presó és més a prop que mai. L'expresidenta del Parlament i de Junts, relegada a segona fila des de fa temps, té encara dues bales per jugar, que li haurien de permetre no acabar entre reixes. Després de la decisió del Suprem, la defensa presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional per vulneració de drets, i això, tenint en compte que es tracta d'una pena relativament baixa, permetrà ajornar l'ingrés a presó fins que l'alt tribunal resolgui sobre la qüestió. L'altra bala, de caràcter polític, són els indults, que es poden començar a tramitar un cop hi hagi sentència ferma.
El tot cas, la decisió d'aquest dimecres és la confirmació de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de quatre anys i mig de presó i tretze d'inhabilitació pels delictes de prevaricació i falsedat documental. El Suprem referma el criteri del tribunal i considera que "els fets provats s'emmarquen en una conducta inserida en la corrupció d'un funcionari públic que se situa al marge de la llei, la desobeeix i vulnera els principis que informen la manera d'actuar de l'administració pública". Borràs, doncs, està condemnada per corrupció pel seu paper com a directora de la institució de les Lletres Catalanes.
La seva defensa va demanar també que se li apliqués l'amnistia, cosa que li hauria permès esquivar la presó i la inhabilitació. El Suprem, però, ho descarta, perquè considera que el seu cas no té res a veure amb el procés, malgrat que Borràs denuncia constantment que ha estat víctima d'una "persecució política" pel seu paper com a dirigent independentista. "Ni el perfil, ni el desenvolupament d'una acció de govern en la parcel·la administrativa que dirigia la recurrent, permeten considerar que la conducta per la qual ha estat condemnada s'emmarca en un context del denominat procés independentista català", mantenen els magistrats.
El Suprem retorna la causa al TSJC perquè ordeni l'execució de la pena. Borràs, però, té encara marge per presentar recurs al TC. Durant tot el procediment, l'expresidenta del Parlament ha denunciat vulneracions de drets fonamentals, com ara a la presumpció d'innocència, el dret de defensa o a un judici just. Fonts jurídiques consultades per Nació sostenen que, amb la jurisprudència habitual, el TC, controlat ara per una majoria progressista, suspendrà la condemna fins que resolgui el recurs. Per tant, d'entrada, l'expresidenta del Parlament no haurà d'entrar a la presó. Després del TC, es pot portar el cas a Europa.
Mentrestant, hi ha la via de l'indult. Fa dos anys, quan el TSJC va condemnar Borràs, va incloure també una petició d'indult parcial, moviment poc habitual però permès a la llei. El tribunal demana rebaixar la pena de presó -no la d'inhabilitació- fins als dos anys de presó, per tal que l'exdirigent de Junts no hagi d'entrar-hi. Els mateixos jutges consideren que l'aplicació estricta del codi penal suposa una pena de presó massa elevada, tenint en compte que Borràs no va buscar un lucre personal ni hi ha risc que torni a cometre el delicte. La Fiscalia, que rebutjava l'amnistia, veu amb bons ulls l'indult.
Tot plegat té conseqüències polítiques. No pel paper que juga Borràs dins de l'independentisme, perquè ja no dirigeix Junts i ha perdut incidència al partit, sinó perquè qui ha de concedir el perdó és el govern espanyol. Borràs, una de les veus més contundents del procés, ja ha dit que no el vol, però la seva posició en aquest assumpte no és rellevant. L'última paraula la tindrà Pedro Sánchez, que té la clau per evitar que l'expresidenta del Parlament acabi a la presó per les irregularitats a la ILC.