Tot el que et cal saber abans d'anar a votar aquest 12-M

L'horari dels col·legis electorals i dels primers resultats, les llistes de les candidatures o els símbols que no es poden portar són alguns dels condicionants a tenir en compte

Un col·legi electoral en les últimes eleccions catalanes
Un col·legi electoral en les últimes eleccions catalanes | Adrià Costa
11 de maig del 2024
Actualitzat a les 17:00h

Més de 5,7 milions de catalans estan convocats aquest diumenge a les urnes per triar el nou Parlament, que votarà el pròxim president de la Generalitat. Un tràmit que per alguns serà el primer cop que fan i que per altres ja és un gest molt habitual. Ara bé, per tots els ciutadans hi ha una sèrie de components que cal conèixer abans de presentar el vot.

Quan obren i quan tanquen els col·legis electorals?

Els membres de les meses electorals, que ja fa dies que han rebut l'encàrrec, estan citats a les 8 hores per preparar tot el necessari perquè la votació es pugui dur a terme amb normalitat. Si és així, a les 9 hores obriran tots els col·legis i els més matinadors ja podran votar. A les 20 hores tancaran de manera oficial tots els col·legis.

Quan se sabran els resultats?

El primer que es coneixerà seran les dades de participació, a les 14 i a les 18 hores. Un cop els col·legis hagin tancat les portes, serà el moment del recompte de vots. Coincidint amb les 20 hores, també es donaran a conèixer els sondeigs, que ja fa uns anys que no són a peu d'urna. Els primers resultats oficials es faran públics a partir de les 21 hores i es podran seguir a temps real a Nació, en un recompte que es preveu ajustat i que pot decidir la presidència de la Generalitat per un grapat de vots.

Quina roba i símbols no es poden portar per anar a votar?

N'hi ha que prefereixen anar molt ben vestits. La majoria opten per anar-hi amb una vestimenta habitual de cap de setmana. I en algunes ocasions altres han anat amb el banyador posat per marxar a la platja. Emetre el vot no té cap codi de vestimenta, però compte, perquè la llei sí que estableix algunes prohibicions.

Quins permisos tens retribuïts a les eleccions del 12-M?

Encara que no tothom ho sap, en les eleccions del 12-M tens uns permisos retribuïts i no recuperables. Afecten totes les persones treballadores, tant qui vota com qui és candidata, membre d'una mesa electoral, interventora o apoderada. Ho repassem en la següent peça.

Quines són les candidatures i llistes electorals?

El primer que cal és conèixer els candidats i qui els acompanya en el seu intent de decidir el nou Govern. Les eleccions d'aquest diumenge tornen a comptar amb els mateixos principals protagonistes que en els últims comicis. Tot i això, la majoria de les formacions presenten llistes renovades. Pots consultar la de tots els partits, en les quatre circumscripcions, en aquest recull.

Quants diputats té el Parlament?

L'única certesa de la jornada és que tots els noms que apareixen a la llista no obtindran representació a la cambra catalana. El Parlament compta amb 135 diputats que trien les quatre demarcacions en funció de la població que aglutinen. Això fa que la majoria absoluta siguin 68 diputats, i a continuació pots consultar el repartiment d'escons entre Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.

Quins van ser els resultats de les últimes eleccions?

  1. PSC: 33 diputats i 652.858 vots (23,04%).
  2. ERC: 33 diputats i 603.607 vots (21,30%).
  3. Junts: 32 diputats i 568.002 vots (21,04%).
  4. Vox: 11 diputats i 217.883 vots (7,69%).
  5. CUP: 9 diputats i 189.087 vots (6,67%).
  6. Comuns: 8 diputats i 194.626 vots (6,87%).
  7. Ciutadans: 6 diputats i 157.903 vots(5,57%).
  8. PP: 3 diputats i 109.067 vots (3,85%).