El Govern exhibirà acords aquest mes de febrer gràcies a un esprint de dues setmanes en què hi haurà quatre comissions bilaterals. Sense pressupostos i amb una majoria inestable al Parlament, Salvador Illa té l'avantatge de sintonitzar plenament amb Pedro Sánchez, i per això no hi haurà enfrontaments ni diferències en les trobades programades per aquests pròxims dies. Sobre la taula hi ha carpetes importants que s'han de desbloquejar, com ara el finançament singular, la condonació del fons de liquiditat autonòmica (FLA) o el traspàs de Rodalies, però també d'altres qüestions rellevants per a l'executiu català, com la seguretat, la justícia o educació.
Hi ha un nom propi en aquestes bilaterals. El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, un dels homes forts del Govern, ha estat l'encarregat de coordinar els acords de les quatre comissions, tasca que s'ha fet en contacte permanent amb Illa. Des de l'executiu ressalten que el president ha estat a sobre de cada punt que es tractarà en les quatre bilaterals. Dos noms importants més: les conselleres d'Economia, Alícia Romero, amb paper destacat pel finançament, i la consellera de Territori, Sílvia Paneque, responsable de les infraestructures. El cert, però, és que s'hi han implicat fins a vuit conselleries en unes setmanes que serviran per mostrar que el Govern avança tot i les dificultats parlamentàries.
La primera reunió és aquest dilluns a Barcelona. La comissió d'infraestructures, que es va reunir per últim cop el juny de 2022, estarà presidida per Paneque i comptarà amb la participació del secretari d'Estat de Transports i Mobilitat Sostenible, José Antonio Santano. Es tractaran temes relacionats amb el traspàs de Rodalies, sobretot pel que fa a l'R1, aprovat ja pel Govern i que haurà de ser validat al consell de ministres, i el model d'empresa mixta que ha d'operar Renfe a Catalunya. El Govern vol que tots els passos es facin amb plena "seguretat jurídica", i el traspàs de la línia del Maresme actua en aquest sentit com una mena de conillet d'índies de cara als traspassos de l'R2 o l'R3.
No és una tasca senzilla i aquest divendres la mateixa consellera admetia "complexitats jurídiques i de recursos". Hi haurà avenços, però res no es farà d'un dia per l'altre. "No ho resoldrem de manera immediata", va advertir divendres Paneque en una conferència al Cercle d'Infraestructures. El traspàs forma part dels acords entre ERC i els socialistes, i el Govern va assumir-los plenament, també pel que fa al calendari. "Hi haurà canvis estructurals per avançar en el procés", va afegir.
Però a la trobada no es parlarà només d'això. L'ordre del dia inclou analitzar la situació de les infraestructures ferroviàries, especialment a les comarques gironines, el desplegament de la fibra òptica per arribar arreu del país, o el desbloqueig de projectes a l'N-II del Maresme.
Passos en el finançament la setmana vinent
La trobada entre Dalmau i el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, del 15 de gener va formalitzar l'acord d'Illa i Sánchez de finals de l'any passat a la Moncloa per reactivar les bilaterals, en el marc de la "nova etapa" de diàleg i lleialtat institucional. A banda de la d'infraestructures de dilluns, hi ha tres reunions més. El dia 24 es fa la comissió bilateral Estat-Generalitat i el divendres 28, la comissió mixta d'afers econòmics i fiscals. L'ordre del dia encara no està tancat, però aquestes dues reunions són clau per la carpeta del finançament. La primera estarà presidida per Dalmau i Torres, i no es reunia des del febrer de 2022, malgrat que la llei diu que s'ha de celebrar dos cops l'any.
La trobada ha de servir per formalitzar l'acord pel finançament singular, de tal manera que deixi de ser un acord entre partits per ser un acord entre governs. L'executiu va fent passos en una carpeta que tampoc no és senzilla i que té com a principal horitzó l'any 2026, quan l'Agència Tributària de Catalunya haurà de recaptar l'IRPF de 2025. Per fer-ho, és clau muscular la Hisenda catalana, i divendres la consellera Romero va anunciar la incorporació de 90 nous treballadors estructurals, un "primer pas". Illa va apuntar fa uns mesos que calia multiplicar per quatre els recursos de l'agència catalana per poder assumir les funcions previstes en l'acord.
La segona comissió, la d'afers econòmics i financers, estarà presidida per Romero i comptarà amb el secretari d'Estat d'Hisenda, Jesús Gascón. Ja va reunir-se l'any passat, al juliol, però ara és especialment important per la condonació del deute del FLA. Aquesta carpeta la van pactar ERC i el PSOE per a la investidura de Sánchez, i el president espanyol va refermar-ho a la conferència de presidents del desembre. El Consell de Política Fiscal i Financera, òrgan multilateral amb la resta d'autonomies, es farà el dia 26 de febrer i es tractarà la qüestió del FLA, una demanda pactada amb Catalunya però que Sánchez vol ampliar a la resta de territoris que ho demanin.
Seguretat i justícia, altres prioritats
La quarta comissió bilateral serà la de transferències, el mateix dilluns 24 a Palau i també amb Dalmau i Torres al capdavant. Feia quinze anys que no es reunia. A l'espera que es tanqui l'ordre del dia, hi ha previst que es facin avenços en matèria de seguretat i justícia. L'ampliació del cos de Mossos, els nous jutjats o la lluita contra la multireincidència són prioritaris pel Govern. També es parlarà d'educació i medi ambient, i serveis públics en general. A l'espera de més concrecions, l'esprint de les bilaterals arrenca aquest dilluns.