Illa i Sánchez pacten reactivar les quatre comissions bilaterals en la reunió a la Moncloa

La trobada d'aquest divendres entre el president de la Generalitat i el del govern espanyol servirà per fixar el calendari dels espais de decisió amb l'Estat en què s'han de tractar mesures en habitatge i Rodalies, amb el finançament al centre dels focus

Salvador Illa, aquest dijous, a la delegació de la Generalitat a Brussel·les
Salvador Illa, aquest dijous, a la delegació de la Generalitat a Brussel·les | Arnau Carbonell / Govern

Enviat especial a Brussel·les

21 de novembre de 2024, 19:20
Actualitzat: 22 de novembre, 12:38h

Salvador Illa ha aprofitat el primer viatge oficial a l'estranger, completat aquest dijous a Brussel·les, per transmetre a tots els interlocutors europeus amb els quals s'ha reunit que Catalunya "ha tornat", una expressió que pretén sintetitzar que la Generalitat aspira a implicar-se en els espais de decisió europeus de la mà de l'Estat, ara que el procés sobiranista ha quedat enrere. El president propaga tant com pot -aquesta setmana a Europa, amb agenda política i econòmica- que el Govern del PSC ha obert una nova etapa, canvi de cicle que també es farà evident aquest divendres a Madrid, quan Illa es reuneix amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la Moncloa. Els dos dirigents socialistes, que governen Catalunya i Espanya, exhibiran sintonia i subscriuran enteses de col·laboració entre executius. Segons les fonts governamentals consultades per Nació, els presidents pactaran reactivar les quatre comissions bilaterals Generalitat-Estat en el primer trimestre de 2025. 

La cita, que tanca una setmana d'agenda intensa per a Illa, pretén definir un calendari sobre carpetes sectorials que impliquen els dos governs, perquè inclouen traspassos i matèries amb responsabilitat compartida. Els acords que es prenguin a la Moncloa facilitaran que es torni a reunir la Comissió bilateral Estat-Generalitat, que es va convocar per última vegada el febrer de 2022, quan Pere Aragonès era al capdavant de l'executiu català. Illa i Sánchez també validaran que es convoqui de nou la Comissió mixta d'Afers Econòmics i Fiscals, que es va reunir el juliol passat i és important per al finançament; la Comissió bilateral d'Infraestructures, que no es programa des de fa dos anys; i la Comissió mixta de Transferències, completament adormida en els últims 14 anys.

Els moviments que els dos presidents socialistes consensuaran han de facilitar que es desencallin assumptes transcendents per a la Generalitat en matèria d'habitatge, transport i finançament, entre altres qüestions. L'executiu d'Illa ha posat la banya en millorar la resposta de l'administració a la crisi d'habitatge, amb el desplegament d'un pla ambiciós per construir 50.000 pisos en els pròxims anys. En paral·lel, la Moncloa té previst que l'emergència habitacional sigui al centre de la discussió de la pròxima Conferència de presidents, prevista per aquest desembre. Aquest dissabte, a Barcelona, hi ha prevista una manifestació important del teixit social per fer evident el malestar ciutadà pel preu del lloguer a les grans conurbacions urbanes.

En matèria de transport, la Generalitat té interès a desplegar el traspàs de Rodalies, pactat entre ERC i el PSOE per a la investidura de Sánchez, i que hauria de començar a fer-se realitat a principis d'any amb els primers canvis en la titularitat de gestió de línies. Fonts governamentals insisteixen que la intenció del president és defensar els interessos catalans en matèries clau -com la del ferrocarril-, però també "oferir" més enllà de "demanar". Des del Govern es persegueix configurar un marc de col·laboració, que es vehicularà en les quatre comissions bilaterals Generalitat-Estat.      

El finançament, al centre de les mirades

Després de completar els 100 primers dies a Palau, i de fer el primer viatge oficial a l'estranger, Illa és conscient que quan aquest divendres es reuneixi amb Sánchez a la Moncloa, el finançament singular tornarà a emergir com a qüestió d'interès. Per això, Illa intenta rebaixar les expectatives. A Brussel·les hi ha insistit quan ha detallat a la premsa que, amb el president espanyol, "no hi ha res a discutir" sobre el finançament, perquè ja està tot "acordat". Primer, amb ERC -entesa que va permetre la seva investidura-, i després entre governs. A l'entorn Illa recorden la plena sintonia entre la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i la consellera d'Economia, Alícia Romero, per avançar en l'acord de finançament. "En tot cas, hem de vetllar pel calendari d'execució", ha insistit el dirigent del PSC aquest dijous als passadissos del Parlament Europeu.

El més probable, doncs, és que de la reunió de Madrid no en surti un titular vinculat estrictament al finançament. Els socialistes catalans i espanyols prefereixen treballar amb "discreció" -ho recorden dirigents de Palau a aquest diari- i volen evitar qualsevol enfrontament amb altres autonomies, i més quan falta una setmana per al congrés federal del PSOE, que es fa a Sevilla. "No volem posar-nos més pressió. Tots tenim al cap què va passar amb l'Estatut. No s'han de repetir els mateixos errors", recorda una font pròxima al president. A partir de l'any que ve, Illa farà un tour per l'Estat per "escoltar" i "explicar", entre altres coses, la reforma del finançament.

Illa ha marxat de la capital belga -aquest dijous a la tarda ha volat directament a la capital espanyola- amb un missatge que resumeix la tasca que haurà desplegat quan finalitzi la setmana. "Treballaré per Catalunya amb un peu a Brussel·les i un altre peu a Madrid", ha afirmat als micròfons d'El Matí de Catalunya Ràdio. Nova etapa d'entesa renovada amb les institucions europees -de bracet amb l'Estat- i de col·laboració lleial amb el govern espanyol.