El TSJC demana a les parts que es posicionin sobre les principals causes del procés un cop aprovada l'amnistia

El tribunal dona deu dies a defenses i acusacions dels procediments sobre l'1-O i el 9-N perquè diguin si encaixen en la nova llei

Lluís Salvadó i Josep Maria Jové sortint del TSJC
Lluís Salvadó i Josep Maria Jové sortint del TSJC | ACN
11 de juny del 2024
Actualitzat a les 11:42h

La llei d'amnistia comença a tenir conseqüències. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha demanat a les parts de les principals causes del procés que es posicionin sobre la nova legislació, que ha entrat en vigor aquest matí. Es tracta de les causes deJosep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga pels preparatius de l'1-O; d'Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigaupel 9-N; de Quim Torra per la pancarta del balcó de la Generalitat; de Bernat Solé per l'1-O; i dePau Juvillà pels llaços grocs a la Paeria. Tenen un termini de 10 dies per dir si la causa en qüestió pot ser amnistiada.

La Fiscalia, la resta d'acusacions i els advocats defensors hauran de dir en els propers dies si creuen que l'amnistia afecta aquestes causes. La llei està pensada perquè totes aquestes causes, vinculades directament amb el 9-N i l'1-O, hi encaixin perfectament. Mas, Ortega i Rigau, Torra, Solé i Juvillà han estat condemnats per desobediència, i no hi hauria d'haver problemes perquè se'ls apliqués la llei. Tampoc en el cas de Garriga. Els dubtes poden aparèixer en els casos de Jové i Salvadó, processats per malversació.

La literalitat de la llei diu que aquest delicte, com que no hi ha hagut enriquiment patrimonial ni ànim de lucre, hauria de ser amnistiat. Ara bé, els fiscals del procés, en un informe sobre l'amnistia, considera que els delictes de malversació greu no s'han d'amnistiar, seguint el criteri que ja va servir per desactivar la reforma del codi penal. El criteri que marqui el Suprem serà rellevant i tindrà conseqüències en aquestes causes, i fonts jurídiques consultades creuen que l'alt tribunal tindrà interès a moure's ràpid, tant amb la malversació com en el terrorisme. La posició que prengui la sala penal del Suprem, que presideix Manuel Marchena, definirà la línia a seguir per la resta de tribunals, també el TSJC.

L'amnistia es va aprovar el dia 30 de maig al Congrés, però no ha estat fins aquest dilluns que s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat i ha entrat en vigor. Els jutges tenen dos mesos per analitzar-la i aplicar-la. Els advocats dels independentistes ja han començat a moure's.ERC i Òmnium han demanat l'amnistia de tots els seus dirigents perseguits. També els advocats dels dirigents de Junts s'han començat a moure. Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, ha dit que esperarà a veure quins moviments fan els jutges.

Arxivat a