Tsunami Rovira: així es prepara el seu retorn i així impactarà

La secretària general d'ERC preveu tornar a Catalunya dissabte després de sis anys d'exili; la direcció espera que la seva presència calmi la fractura interna, insufli moral a les bases i els doni més força per negociar amb el PSC

La secretària general d'ERC, Marta Rovira.
La secretària general d'ERC, Marta Rovira. | Aleix Pérez
09 de juliol del 2024

El 23 de març del 2018 Marta Rovira marxava a l'exili. Iniciava així un camí a Ginebra que, fugint de la repressió per l'1-O, l'hauria de permetre "fer de mare" -com va escriure en la carta en la qual va anunciar el seu trasllat- i exercir en llibertat -fora de la presó- com a secretària general d'ERC. Sis anys després, planifica la seva tornada a Catalunya un cop s'ha arxivat la causa més greu que planava sobre ella, la de Tsunami Democràtic. La previsió és que la dirigent republicana sigui a Catalunya dissabte, segons ha dit en una entrevista a Rac1. El partit es troba ara immers en la planificació del seu retorn, que tindrà efectes directes sobre el debat intern que viu ERC, sobre unes bases tensionades que respiren amb il·lusió la seva tornada a casa, i sobre les negociacions de la investidura del socialista Salvador Illa o bé una hipotètica repetició electoral.

El retorn serà, ben segur, per carretera, ja que no té el passaport vigent. Dissabte hi ha programada l'assemblea de dones d'ERC, a Olesa de Montserrat, i aquest seria el primer acte al qual vol assistir de manera presencial Rovira. Té un significat especial per a la republicana. Primer de tot perquè el partit ha reivindicat que l'amnistia "porta nom de dona", en tant que al partit ha liderat i defensat el text jurídic la dirigent republicana Marta Vilaret. També perquè va ser aquest òrgan, l'assemblea de dones, el que va fer una de les seves trobades a Ginebra ara fa uns mesos per fer costat a Rovira. El partit valora algun tipus d'acte a Vic o fins i tot traslladar-hi l'assemblea. A la capital d'Osona, ciutat natal de Rovira, hi resideixen els seus pares i és on vivia abans d'exiliar-se. 

Aquesta és la previsió, si bé també hi ha altres qüestions sobrevingudes que ERC està acabant d'enllestir. Rovira no vol tornar sola, sinó que vol que s'exhibeixi una imatge d'unitat i en especial, fer-ho de la mà del diputat d'ERC Ruben Wagensberg, que es va traslladar a Suïssa a finals del 2023 també per la causa de Tsunami Democràtic. Tots dos han fet pinya a Ginebra. Aquest dimarts el Suprem també ha fet carpetada de la investigació sobre el diputat republicà. Per tant, Rovira i Wagensberg són els dos polítics d'ERC que volen tornar plegats, però encara s'està en converses amb els altres dos exiliats de Tsunami, Jesús Rodríguez i Oleguer Serra, per si existeix la possibilitat de bastir un retorn conjunt que, en aquest cas, no estaria sota el paraigua de les sigles d'ERC. En qualsevol cas, sigui quina acabi sent la fórmula, per Rovira es prepara un primer acte de partit -l'assemblea de dones-, una rebuda al Parlament i també a Palau en els següents dies. A banda, dilluns es preveu que encapçali presencialment l'executiva a la seu del carrer Calàbria.

Debat intern

Però més enllà del retorn en sí, quin serà l'impacte de Rovira en les carpetes que té obertes ERC? La que més centralitat té a hores d'ara és la fractura interna entre els partidaris que Oriol Junqueras continuï portant les regnes del partit com a president després del congrés de novembre, o que hi hagi una renovació, com defensa Rovira. "Segur que el seu retorn impactarà positivament", remarca una veu de la direcció. "La fi de la virtualitat farà que tot sigui més fàcil", remarca una altra. "El retorn pot ser una sacsejada, no és el mateix fer assemblees telemàtiques que pentinar el territori presencialment després de sis anys", valora una altra font de la cúpula, que preveu en aquest cas que la posició que defensa Rovira agafi més volada.

En aquesta fractura Rovira-Junqueras, en la qual s'han afegit episodis d'alta complexitat com els cartells contra l'Alzheimer, la majoria de veus asseguren que la distància física ha incrementat la divisió perquè s'ha perdut en molts cops el "factor humà" entre tots dos dirigents que han fet tàndem durant més d'una dècada. Amb la presencialitat de Rovira, el partit confia que les discrepàncies es visquin d'una manera més suau. Pel que fa als partidaris de rellevar Junqueras, confien que el seu retorn serveixi per tenir més força davant dels territoris. A hores d'ara Rovira ha fet múltiples assemblees telemàtiques amb aquests i en les últimes jornades s'han respirat diversos pics de tensió d'unes bases que han retret a la secretària general la complexa situació del partit. "Ara entre les bases s'ha generat una certa il·lusió", remarca una altra veu de la cúpula.

Els junqueristes, per la seva banda, no creuen que el retorn pugui tenir un fort impacte en el debat intern perquè els que es presenten com a partidaris de la renovació encara no tenen un candidat a presidir el partit anunciat. Per contra, Junqueras ja fa més d'un any que volta per reunir-se amb la militància, fent campanya i, per tant, gaudeix d'"avantatge" en la cursa. "En qualsevol cas és una gran notícia, si ella és aquí la comunicació serà més fàcil entre tots", apunten veus properes a l'expresident d'ERC.

Negociacions amb el PSC

Des de Ginebra, Rovira ha estat l'encarregada de liderar l'equip negociador -Josep Maria Jové, Marta Vilalta, Juli Fernàndez i Oriol López- que interlocuta amb els socialistes per explorar un acord per la investidura d'Illa. Tot i la distància, la secretària general d'ERC, més enllà de liderar, ha tingut veu en aquestes converses. "Ha participat en moltes reunions. En les concretes de cada carpeta no, però a les més macro sí", apunten fonts consultades de la negociació. Així continuarà sent també de manera presencial, amb la incògnita de si un possible acord acaba suposant una fotografia entre Rovira i Illa com a màxims responsables d'aquest. Des del partit, a banda, esperen que el retorn reforci la posició negociadora davant del PSC.

Repetició electoral: candidata?

Malgrat la patacada del 12-M, ERC és conscient que té la clau de la investidura i ha deixat clar en tot moment que no té por a una repetició electoral. Ara bé, el cert és que s'hi arribaria sense que hi hagi un candidat definit després del pas al costat del president de la Generalitat, Pere Aragonès, pels mals resultats. Podria ser Rovira candidata? Públicament, Junqueras ha assegurat que seria una bona opció. Des de l'entorn de Rovira, però, asseguren que no té aquesta opció damunt la taula, en tant que ella reivindica que cal renovar el partit i passar pàgina dels lideratges de 2017.

"Hi ha gent que internament diu que podria ser una bona candidata per posar pressió al PSC i que vegi que el partit té una alternativa forjada si cal anar a eleccions, però no és una opció", remarquen fonts republicanes. En qualsevol cas, d'aquí al 26 d'agost, quan acaba el termini per una investidura abans de la repetició, hi ha molts escenaris oberts. Rovira assegura, això sí, que les negociacions avancen bé i aquesta setmana hauria d'haver-hi novetats que, possiblement, ja pugui valorar des de terres catalanes.