L'Ajuntament de Barcelona i la Fundació Hàbitat3 han anunciat aquest divendres a primera hora un acord per a la compra de la Casa Orsola. Segons han explicat en un breu comunicat a primera hora del matí, el consistori i l'entitat adquiriran la finca a través d'una fórmula social col·laborativa. Tot plegat s'ha sabut una setmana després que arribessin les grans protestes davant de la finca contra els desnonaments d'inquilins a qui no es va voler renovar el contracte de lloguer, en aquest bloc de l'Eixample.
La xifra de l'operació serà de 9,2 milions d'euros, que és la quantitat que abonaran entre la fundació i el consistori a l'empresa Lioness Inversiones SL, propietària de l'immoble. La propietat quedarà repartida entre la fundació (51%), que hi posarà uns 4,3 milions d'euros, i el consistori (49%), que hi posarà uns 4,8 milions d'euros més. El Sindicat de Llogateres, mentrestant, celebra haver aturat el risc d'expulsió sobre els veïns, però lamenta que s'hagi fet "un acord opac" que no ha comptat amb la interlocució dels llogaters, després de més de tres anys de pressió popular.
A la roda de premsa per anunciar la fita hi han participat l'alcalde Jaume Collboni, la presidenta d'Hàbitat3, Carme Trilla, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, el síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, i el comissionat d’Habitatge, Joan Ramon Riera. A la compareixença, Collboni ha apuntat que la propietat "ja ha acceptat" la proposta de compra i que això implica que se suspendran immediatament tots els desnonaments previstos a l'edifici.
Els poc més de 9 milions d'euros pels qual s'adquirirà la finca representen també una solució per a l'empresa propietària. Quatre anys enrere, la companyia va comprar la Casa Orsola per uns sis milions d'euros, que va ser el preu pel qual va sortir al mercat. La diferència és de tres milions d'euros afegits en poc més de tres anys que se n'aniran a la part privada. Tanmateix, la ubicació de la finca fa que el preu de la compra actual encara estigui "un 30% per sota del preu de mercat", ha reivindicat Collboni.
L'alcalde del PSC ha sostingut també que la manera de fer-ho possible ha estat una entesa "pionera" amb la fundació dirigida per Carme Trilla per repartir-se la propietat i la despesa d'adquirir-la. "És una nova fórmula, la compra social col·laborativa", ha reivindicat, abans de sostenir que això també farà que "cap llogater o llogatera haurà de marxar" de la finca. De fet, a part de renovar el contracte als actuals habitants de la finca, també s'aprofitarà els actuals lloguers de temporada de l'edifici perquè quan expirin -els pròxims mesos- es recuperin aquests pisos i es puguin destinar a lloguer social.
Trilla, la màxima representant del nou actor implicat en l'adquisició de la finca simbòlica, ha estat la gran figura referenciada en la qüestió de l'habitatge durant tot el mandat Collboni. Ara, aquesta entesa ha fet un nou pas endavant en una carpeta prioritària. La presidenta de l'entitat ha explicat que requerien la implicació del consistori per fer viable l'operació, ja que mantenir els lloguers assequibles té un cost, i ha clarificat també que la fundació ha hagut de demanar un crèdit per poder-se oferir a comprar la finca.
En anteriors ocasions, l'Ajuntament i la fundació Hàbitat3 ja havien arribat a acords: el govern municipal es quedava la titularitat de l'immoble i l'entitat social, la gestió dels lloguers, a través de diverses fórmules. Un exemple són els tres edificis als carrers Mont-ral i Letamendi, entre Horta i Nou Barris. Aquestes vies sobretot serveixen per garantir que es compleixen criteris socials i que les famílies no són expulsades per criteris de renda.
Els darrers dies els fets s'anaven atropellant. Dijous passat el síndic de greuges barceloní es va oferir per fer una mediació entre les parts per buscar un "consens" a l'últim moment, el divendres es va aturar el primer intent de desnonar Josep Torrent, l'inquilí afectat, amb una protesta massiva a peu de carrer. Aquest dilluns a primera hora la justícia va decidir desistir de desallotjar el llogater de la Casa Orsola de manera imminent i va suspendre l'execució judicial fins al 18 de febrer.
Poc després, el propietari del bloc, l'empresari Albert Ollé, va publicar una carta en què es plantejava vendre la finca. Ara, hauria estat l'Ajuntament de Barcelona qui l'hauria adquirit. Malgrat que des de l'entorn de les protestes llogateres s'estaven movent fils per explorar altres opcions, finalment ha estat el consistori qui ha fet el pas endavant, amb un cop d'efecte que vol solucionar un cas especialment mediàtic.