Una protesta assenyala contradiccions entre les lloances a «El 47» i la resposta al barraquisme actual

Els membres de col·lectius veïnals i pel dret a l'habitatge que han participat a l'acció, davant del cinema Aribau de Barcelona, han demanat una reacció a l'Ajuntament davant les denúncies reiterades de manca d'alternatives als assentaments de Vallcarca

Acció de protesta contra els desallotjaments d'assentaments barraquistes
Acció de protesta contra els desallotjaments d'assentaments barraquistes | Hugo Fernández
13 de novembre de 2024, 18:38
Actualitzat: 18:59h

La pel·lícula El 47, que narra la història de com la insubmissió veïnal va acabar donant la raó als habitants de les barraques clavades als pendents del barri barceloní de Torre Baró, ha fet emergir tota mena de lloances, però també contradiccions. I aquesta és la ferida que ha pressionat aquesta tarda un petit grup de veïns del barri de Vallcarca, zona en què actualment hi ha diversos assentaments amb famílies habitant estructures precàries.

Així, aprofitant que l'Ajuntament havia organitzat una projecció per als treballadors del consistori al cinema Aribau, els membres de col·lectius veïnals i pel dret a l'habitatge de Vallcarca s'han plantat davant la sala i han reclamat als treballadors municipals que parlin amb els seus caps perquè s'eviti una pràctica encara vigent: els desallotjaments d'assentaments barraquistes "sense cap alternativa real i realista" per als afectats.

Veïns de Vallcarca reparteixen fulletons sobre el barraquisme a treballadors de l'Ajuntament de Barcelona
Veïns de Vallcarca reparteixen fulletons sobre el barraquisme a treballadors de l'Ajuntament de Barcelona - Hugo Fernández Alcaraz

El motiu de l'acció era doble. D'una banda, s'ha fet un crit d'alerta perquè existeix el risc que desallotgin diversos enclavaments del districte de Gràcia on fa anys que viuen persones pobres, moltes vegades migrants, sense cap alternativa habitacional a la vista. Es tracta d'unes 70 persones que habiten les barraques de la zona, apunten col·lectius com el Sindicat d'Habitatge de Vallcarca o l'Associació Veïnal Som Barri. Però especialment la protesta pretenia aprofundir en la distància que hi ha entre la reivindicació de les lluites veïnals de fa dècades per part dels representants de l'Ajuntament de Barcelona -arran de l'estrena d'El 47- i la manca de respostes efectives a les lluites veïnals actuals, com la dels barraquistes de Vallcarca. 

"La història del barraquisme a Barcelona no s'ha acabat". "Al protagonista d'aquesta pel·lícula li donen medalles, i als barraquistes d'ara els claven una coça al cul". "Parleu amb els vostres caps". "Enrecordeu-vos que el barraquisme és un problema que no es resol amb policia. Es resol amb lloguers socials i amb la feina dels serveis socials". El Jose, un dels veïns implicats a l'acció, va deixant anar consignes mentre les riuades de treballadors van passant cap al pati de butaques. Mentrestant, la Berta, una altra veïna i militant del sindicat pel dret a l'habitatge del seu barri, reparteix fulletons. "Ara teniu les barraquistes del 2024 davant vostre i podeu marcar la diferència. Les institucions polítiques no són res sense les treballadores estructurals, la política que feu el personal tècnic. No siguis una eina més contra les persones en situació de vulnerabilitat", apuntava el text que acabava a les mans dels més receptius entre la plantilla municipal.

Fa temps que els col·lectius de Vallcarca proven de reunir-se i reclamar una resposta amb alternatives socials a la situació dels barraquistes del seu barri, tal com ha anat explicant Nació. De moment, però, això no s'ha produït. Mentrestant, ressonen les paraules de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, quan un mes enrere va anar a Torre Baró a estrenar una placa en record de Manolo Vital, el barraquista que va segrestar un autobús per demanar l'arribada del transport públic als seus carrers. "Els veïns han marcat l'agenda de l'Ajuntament des dels primers ajuntaments democràtics", va dir llavors. Això esperen aconseguir ara els col·lectius de Vallcarca, tot recordant, també, que els habitants de les barraques també són veïns.