Els xocs derivats de la reserva del 30% d'habitatge protegit a Barcelona es van multiplicant, com més s'apropa la data en què l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va assegurar que volia modificar-la. "Abans de l'estiu", va dir el battle socialista. I, mentrestant, la mesura continua obrint fronts de discussió. Primer va sumar-hi tensió a la negociació dels pressupostos, després va servir perquè els promotors immobiliaris proposessin construir edificis amb "dos acesssos" per diferenciar-ne els habitants segons la renda, i ara ha quedat enterbolida pel cas de les sancions promeses que, gairebé tres anys més tard, encara no s'han aplicat. Sobre aquest últim punt, Nació n'analitza les claus.
D'entrada, la reserva del 30% que ja fa uns anys que els promotors privats estan obligats a complir s'ha d'aplicar sempre que es faci un nou edifici a la ciutat o que s'encarregui una gran rehabilitació de la finca, una d'aquelles que deixa el bloc gairebé com a nou i que serveix per augmentar-ne el valor econòmic. Si aixequen 20 pisos nous, sis han de ser amb preu protegit. Si renoven una finca de 10 habitatges, tres han de tenir un preu assequible a partir de llavors. Ara bé, com amb totes les noves normes que es volen fer complir, els dubtes i les suspicàcies van portar a una inspecció municipal.
Aquella revisió va analitzar uns 1.300 edificis amb permisos d'obres, i es va concloure que unes 17 finques contenien elements de sospita. La idea del consistori era que s'havia intentat amagar grans rehabilitacions demanant llicències d'obres menors per evitar dedicar el 30% dels pisos a habitatge protegit. Llavors, a mitjans de 2022, l'executiu municipal liderat per BComú, però amb el PSC com a soci de govern, va denunciar que hi havia una "voluntat d'estafa" i que es procediria a incoar expedients sancionadors. Ara, gairebé tres anys més tard, encara no se n'ha aplicat cap.
De 17 sancions promeses a cap multa, de moment
Fa un any i mig, aquest diari ja va informar que la meitat d'aquells 17 bloc assenyalats s'havien deslliurat de quedar sancionats. En vuit d'aquells casos, la revisió dels expedients va concloure que no eren grans reformes de la finca o tenien altres condicions eximents i que, per tant, no havien de formar part de la llista dels incomplidors. A banda, però, quedaven nou edificis catalogats com a tramposos. D'aquests, cinc informes estaven més avançats i quatre més s'estaven estudiant en fase prèvia. Llavors, la tinent d'alcaldia Laia Bonet assegurava que s'estava esperant "un informe dels serveis jurídics centrals" per poder donar continuïtat al càstig municipal amb "seguretat jurídica".
Aquest diumenge, el diari Ara ha publicat que encara no hi ha hagut cap tramitació de cap expedient contra els promotors privats que van incomplir la reserva del 30% i que van ser caçats durant la inspecció del 2022. És a dir, que dels nou casos que quedaven pendents de resoldre, encara no s'ha avançat formalment cap a la imposició de cap multa. De fet, es refermava que tots aquests expedients havien estat "arxivats", concretaven fonts municipals, sense aportar més detalls dels casos assenyalats.
Hores més tard, després que BComú i ERC demanessin explicacions per aquest cas, el govern municipal de Jaume Collboni ha convocat una roda de premsa i ha comparegut per donar explicacions del cas. L'objectiu era "esvair dubtes al voltant de la voluntat d'aquest govern de fer complir la normativa del 30%", ha apuntat la mateixa Bonet.
La clau de la seva intervenció era recordar un matís que ja s'havia expressat en el passat, que és que els expedients sancionadors de l'administració s'arxiven sovint perquè tenen uns terminis de vida curts i quan cal obrir investigacions la institució necessita més temps, i que després els pot reobrir, i també buscava aportar nova informació per apaivagar les crítiques. En concret, s'ha explicat que els propietaris de les nou finques han batallat la postura municipal, ja que rebutgen que allò que feien eren grans rehabilitacions. En alguns casos això significa que encara hi ha procediments administratius oberts, i que en altres casos els fets ja han arribat als jutjats. "Tots els expedients oberts sobre possibles incompliments de la normativa del 30% segueixen vius i amb la possibilitat d'acabar amb una sanció", ha remarcat la tinent d'alcaldia.
Una sentència favorable, i crítiques de l'oposició
De fet, també ha anunciat que un dels casos judicialitzats, el que afecta l'edifici del número 242 del carrer Castillejos, ja compta amb sentència favorable per a l'Ajuntament de Barcelona. És a dir, que un jutge hauria avalat que sí que s'estaven fent obres majors i que, per tant, el supòsit encaixa amb l'obligació de destinar el 30% dels pisos a habitatge protegit. Això es va notificar fa un parell de setmanes i és el que ara els permet "iniciar el procediment sancionador pertinent", ha assegurat Laia Bonet.
La tesi socialista és que primer han de tenir confirmat que l'obra de cada edifici és una gran rehabilitació i que, a posteriori, poden imposar la sanció per haver incomplert la norma. En el cas dels casos judicialitzats, s'estarien esperant a postura de la justícia per imposar la sanció, i en el cas dels altres expedients, a acabar el litigi adminstratiu intern. Sigui com sigui, si es confirma la trampa dels promotors, les multes poden anar dels 90.000 als 900.000 euros.
Mentrestant, la regidora Janet Sanz (BComú) -qui va comandar l'anunci inicial de les sancions durant el govern anterior- ha assegurat que l'executiu de Collboni està duent a terme "una estafa" en no haver donat compliment a les multes amb l'argument de la "seguretat jurídica". Pels comuns, és una maniobra per deixar el passar el temps. "Quan duren ara aquests terminis? Cinc anys? Sis anys? Al 2028, com amb els pisos turístics?", ha ironitzat Sanz, sobre el fet que un dels grans anuncis del govern socialista en matèria d'habitatge -l'eliminació de les llicències de pis turístic- correspongui formalment a l'Ajuntament del següent mandat.
Mentrestant, Junts ha denunciat que Collboni "és víctima de la seva pròpia irresponsabilitat" en no haver retocat encara la mesura del 30% protegit, tal com fa temps que promet, i alhora reclama que es compleixi la normativa mentre sigui vigent. "L’Ajuntament té la responsabilitat i l’obligació de perseguir als infractors", ha reblat Damià Calvet. Alhora, ERC ha anunciat que farà un prec perquè l'executiu local presenti "l'informe jurídic" que va portar a arxivar els expedients dels blocs on s'hauria incomplert la reserva del 30% d'habitatge protegit.