Veïns de Barcelona s'organitzen contra l'escletxa dels pisos turístics: sis blocs en lluita

El Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunyadenuncia la situació de pressions i pujades de lloguer "inassolibles" que pateixen prop de 70 famílies

Imatge d'arxiu d'un bloc de Barcelona amb pisos turístics
Imatge d'arxiu d'un bloc de Barcelona amb pisos turístics | Hugo Fernández
11 de juny del 2024

El Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya ha impulsat una campanyaper revocar les llicències turístiques atorgades a Barcelona. El col·lectiu ha denunciat les pressions, pujades de quota "inassolibles" i problemes de convivència que pateixen almenys una setantena de famílies de sis edificis de la ciutat. La iniciativa s'ha presentat davant el bloc ubicat al número 84 del carrer Tarragona, on a principis de 2023 una immobiliària va intentar posar en marxa 120 apartaments turístics. A hores d'ara n'hi ha 33 d'operatius i els 78 veïns que hi viuen diuen que pateixen un autèntic "calvari", informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN). El sindicat ha avisat que aquest cas és només un exemple i ha fet una crida perquè totes les persones amb situacions similars se sumin a la campanya. La resposta social arriba després que Nació situés al mapa tots els edificis de la ciutat on hi havia situacions similars.

La campanya que suma veïns i militants per l'habitatge es produeix després que el govern de Jaume Collboni hagi congelat també la via de la retirada de llicències de pisos turístics, tal com va avançar aquest diari. En aquest sentit, l'executiu socialista va optar per esperar a veure com conclouen en l'àmbit judicial els primers intents de revocació de llicència turística a pisos on hi ha famílies vivint. 

Veïns i el Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya, aquest matí
Veïns i el Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya, aquest matí - Norma Vidal (ACN)

Sota el lema "Expropiem els pisos turístics" la campanya que ha iniciat el nou Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya (SHSC), arriba a les portes d’un nou estiu amb l’objectiu de denunciar les afectacions que l’actual model turístic té sobre la classe treballadora que viu a la capital catalana. També Marina Parés, portaveu del sindicat, ha avisat que l’habitatge no pot ser alhora “dret i mercaderia”.

Ha explicat que els diferents sindicats que integren l'SHSC porten mesos treballant en un conflicte col·lectiu en aquest sentit i que aglutina una setantena de casos de barris com el Raval, Ciutat Vella o l'Eixample. Ha reconegut que el cas del carrer Tarragona és “paradigmàtic” per la dimensió i la visibilitat mediàtica que ha tingut, però ha remarcat que arran d’aquest episodi el sindicat s’ha trobat amb situacions semblants al carrer Unió, on veïns d’un bloc sencer de set pisos també estan patint l’assetjament d’un grup immobiliari. Alhora, ha dit que han detectat afectacions a edificis dels carrers del Carme, Joaquim Costa o Provença.

Parés ha enumerat alguns dels problemes als quals aquestes famílies han de fer front. Així, s’ha referit a les amenaces constants de desnonament, les pujades de lloguer inassolibles, les dificultats per renovar els contractes, la proliferació de pisos turístics, les pressions per part de la propietat, els problemes de convivència, o, fins hi tot, episodis en què grups immobiliaris procedeixen a fer obres de manera simultània a més de trenta pisos d'un mateix edifici.  

Crítiques envers els successius governs de la ciutat

En aquest sentit, ha criticat els successius governs de la ciutat: "Tant el govern progressista dels Comuns com el liberal del PSC han estat promotors del model turístic que col·lapsa la ciutat”. La portaveu ha revelat que els empresaris estan obtenint més del triple de beneficis amb els lloguers turístics que amb els de residència habitual i ha afirmat que ja hi ha més de 10.000 habitatges d’ús turístic (legals i il·legals) a la ciutat.

A més, la portaveu ha fet una crítica a l'última regulació impulsada per limitar les llicències d'ús turístic: "Ni té efectes immediats ni estableix un topall suficient per garantir una reducció significativa del nombre de llicències”, ha considerat Parés. Ha dit que és un marc legal que segueix “naturalitzant l'habitatge com a bé de mercat i respectant els interessos del lobby turístic i el rendisme que es beneficien d'aquest negoci".

Per tot plegat, el sindicat ha anunciat que seguirà mobilitzat per aconseguir que l’administració paralitzi l'adjudicació de totes les llicències turístiques i revoqui les que ja han estat atorgades perquè es destinin a habitatge habitual. Així, ha demanat que es renovin tots els contractes de lloguer de les persones residents als blocs afectats.

Viure en un edifici amb més de 30 apartaments turístics

Enrique, un dels veïns afectats del bloc del carrer Tarragona, ha explicat que des de principis de 2023 la situació que viuen els llogaters d’aquest edifici és “insostenible”. En primer lloc, ha assegurat que han hagut de passar una llarga època d’obres per acomodar els pisos al nou ús i ha relatat que després la situació s'ha agreujat amb l'arribada dels turistes de temporada. “Hi ha baralles, crits, vòmits a les escales, festes i, fins hi tot, en una ocasió els Mossos d’Esquadra van haver de venir perquè hi havia fins a 24 persones en un pis”, ha assegurat. Ha reconegut que no tots els visitants que arriben “són incívics” però “sí la majoria”. En aquest sentit, ha assegurat que la voluntat de la propietat és que els 78 veïns que encara viuen de lloguer a l’edifici acabin marxant: “On he d’anar jo amb 82 anys?”, s’ha preguntat