Com fer la coca de Sant Joan a casa i triomfar amb aquestes postres tradicionals de Catalunya

Els passos per fer aquesta senzilla recepta són d'allò més senzills i tenen un resultat boníssim

  • Una coca de Sant Joan, en una imatge d'arxiu -
Publicat el 21 de juny de 2025 a les 14:16
Actualitzat el 21 de juny de 2025 a les 14:17

Si pensem en Sant Joan i menjar, el primer que ve al cap és la coca. A Catalunya, és tradicional compartir-la amb la família o els amics al voltant d’una taula, tot brindant amb cava. Sigui decorada amb fruita confitada o amb crema pastissera, aquesta elaboració de brioix suau i aromàtic forma part del patrimoni gastronòmic de la festa. A continuació, s’explica com preparar-la a casa de manera detallada.

Ingredients

Per a la massa

  • Farina de força (500 g)
  • Sucre (70 g)
  • Sal (3 g)
  • Llevat de forner (20 g)
  • Llet (140 g)
  • Ou sencer (100 g, 2 unitats)
  • Licor d’anís (25 g)
  • Aigua de tarongina (25 g)
  • Canyella en pols (1 g)
  • Ratlladura de llimona
  • Ratlladura de taronja
  • Mantega (75 g)

Per a la decoració:

  • Cireres confitades (10 unitats)
  • Taronja confitada (6 rodanxes)
  • Meló confitat (150 g)
  • Crema pastissera (quantitat al gust)
  • Pinyons (quantitat al gust)
  • Sucre (quantitat al gust)

Recepta pas a pas

  1. Posar la farina, el sucre i la sal dins del recipient del robot de cuina.
  2. Afegir-hi la llet a temperatura ambient, amb el llevat prèviament dissolt.
  3. Treballar la massa amb el ganxo i incorporar-hi els ous, d’un en un.
  4. Continuar treballant la massa i afegir totes les aromes alhora: aigua de tarongina, anís, pell de llimona, pell de taronja i canyella. Pastar uns minuts més.
  5. Incorporar-hi la mantega pomada tallada a trossos.
  6. Continuar treballant a velocitat alta fins que la massa es desenganxi de les parets del bol i tingui una textura llisa i homogènia.
  7. Deixar fermentar la massa tapada amb film transparent a temperatura ambient fins que dobli el seu volum.
  8. Dividir la massa en dues parts iguals.
  9. Untar lleugerament amb oli la superfície de treball i estirar cada porció amb un corró fins a formar un rectangle.
  10. Si la massa està molt tensa, deixar-la reposar uns minuts.
  11. Col·locar-hi la fruita confitada a una de les porcions, pintar la superfície amb ou batut amb una mica d’aigua i repartir-hi abundant sucre i pinyons.
  12. Decorar l’altra amb crema pastissera formant rombes amb mànega i broquet arrissat. Pintar també amb ou i aigua.
  13. Fer una segona fermentació deixant-les reposar a 28 °C durant 1 hora i mitja, fins que tornin a doblar el volum.
  14. Coure-les al forn a 175 °C durant 12-15 minuts.

Consells addicionals

Si no es disposa de robot de cuina, es pot fer el brioix manualment començant pels ingredients líquids —l’ou, l’anís i l’aroma de taronja— barrejats en un bol gran. També és útil dissoldre el llevat en aigua tèbia i afegir-lo a la barreja líquida, tot seguit incorporar-hi el sucre i remenar fins que s’hagi dissolt completament. Incorporar la farina amb la sal a poc a poc i pastar-ho tot amb una llengua de cuina fins que es formi una massa.

Quan la massa ja estigui lligada, passar-la al taulell i treballar-la amb les mans, plegant-la sobre si mateixa durant uns 30 minuts, fins que sigui llisa i flexible. Per comprovar si està ben desenvolupada, estirar un bocí de massa: si es forma una capa fina i transparent, està a punt; si es trenca, deixar-la reposar dos minuts i repetir la prova. Tot seguit, deixar-la reposar en un bol untat amb una mica d’oli i cobrir-la amb film. Guardar-la a la nevera durant unes 8 hores perquè fermenti en fred.

Un cop freda, pesar la massa i dividir-la segons la mida desitjada de cada coca. Formar boles i deixar-les temperar uns 40 minuts sobre una safata amb paper de forn i un fil d’oli, tapades amb un drap. Passat aquest temps, estirar-les sobre el taulell fins aconseguir un gruix d’1 cm, amb l’ajut de les mans o un corró. Deixar-les fermentar per darrera vegada, a temperatura ambient o dins el forn a uns 25–30 °C.

Finalment, pintar-les amb ou i llet abans de decorar-les amb fruita confitada, sucre i pinyons. Si la fruita té excés d’almívar, passar-la per aigua. Si el forn té opció de vapor, utilitzar-la uns segons al començament de la cocció per obtenir més volum i lluentor.