El gaspatxo i el salmorejo són productes delicats: una experta explica què cal tenir en compte

Aquestes dues sopes fredes són dels productes més venuts durant l'estiu, però cal tenir cura perquè es fan malbé ràpidament

Publicat el 02 de juliol de 2025 a les 12:33

L'arribada de les altes temperatures fa que cada cop vinguin més de gust els productes frescos i lleugers. Un clar exemple és el gaspatxo i el salmorejo, però tenen un inconvenient: són molt delicats i no saber quan són o no són òptims pel consum pot jugar en contra de la salut. A més, deixant de banda la síndria i el meló, aquestes sopes fresques són el producte més venut de l'estiu.

Tot i que siguin fàcils de fer a casa, hi ha molta gent que opta per comprar-los als mercats i supermercats, ja que poden servir de salvavides tant per la hidratació com per complir amb un àpat lleuger i refrescant. Tot i això, tenen un enemic: les altes temperatures. Les sopes fresques ajuden a combatre la deshidratació, però les temperatures altes juguen en contra perquè aquests productes es mantinguin en bones condicions durant molt temps.

Per aquest motiu, Cristina Lora (@nutret_divulgacion), tecnòloga d'aliments, ha compartit un vídeo a les xarxes socials on alerta de les cures que s'ha de tenir amb el gaspatxo i el salmorejo perquè es mantingui la seguretat alimentària. La calor prolifera que es facin malbé i apareguin bacteris i microorganismes com la salmonel·la.

Quan deixa de ser segur

Per la tecnòloga dels aliments aquests productes són els "reis de les taules" durant els dies de calor, però, tot i això, tenen una vida útil curta, el que fa que s'hagin de consumir de pressa, però també amb uns coneixements bàsics de conservació. El principal consell de l'experta és fixar-se en la data de la caducitat i consumir el producte abans de la data límit

Per altra banda, també és molt important el so que fan els bots en obrir-se: "En el moment en què s'escolta deixen de ser segurs. Es trenquen les condicions d'esterilitat i els microorganismes és quan es poden desenvolupar", alerta la tecnòloga d'aliments.

Com conservar-los adequadament

Un cop el producte ha estat obert, és possible que no es gasti al moment. És aquí quan altres factors poden influir en la conservació del gaspatxo o el salmorejo de pot, per exemple, la posició en què els posem de la nevera. Per l'experta, mai pot anar a la porta de la nevera, ja que aquest lloc és on hi ha més canvis de temperatura. Per tant, Cristina Lora recomana "les baldes intermèdies".