L'escudella és un plat tradicional de la gastronomia catalana. És una sopa que consta d'un seguit d'ingredients com carn, verdures, botifarra negra, cigrons, patata o fideus. Ara bé, hi ha diferents versions segons l'ordre d'ingredients, què incorporis o excloguis en la teva recepta o el context en què es consumeix. Però com preparen l’escudella els xefs catalans de renom?
Què s'ha de posar a l'olla per fer una bona escudella?
— NacióDigital (@naciodigital) December 22, 2024
🗣️ "No és una recepta, és una manera de fer. Ningú té el poder de dir què porta exactament"
✍️ @irenemontagut visita la taverna Haddock, un enclavament imprescindible per als amants d'aquest plathttps://t.co/C2WxZe7QFNpic.twitter.com/GNV5VezlTG
Nandu Jubany és considerat un dels millors xefs de Catalunya. Per ell hi ha diversos trucs per aconseguir la millor escudella. El primer d'ells és jugar amb la quantitat d'aigua i la intensitat del foc i així podràs aconseguir la textura ideal. En segon lloc, Jubany també destaca que és important coure tots els ingredients per separat i no caure en la temptació de cuinar-ho tot a la vegada. Altres indicacions a tenir en compte són ser pacient i no passar-se amb el foc i cuidar els detalls. A més, el xef recomana servir la sopa, la carn i la verdura per separat i donar l'opció al comensal de triar quins ingredients vol i quins no.
La xef Maria Nicolau també ha explicat com s'hauria de fer una bona escudella i, sobretot, ha posat èmfasi en l'ordre dels ingredients. Per la cuinera s'ha de començar per la carn perquè és el que triga més a coure's. Una vegada ha passat una mica més d'una hora, cal posar les verdures aromàtiques, que després no es menjaran. Finalment, només quedarà afegir, passada una hora, la resta d'ingredients complementaris. Nicolau els anomena "llaminadures" i es refereix a les pilotes, la botifarra negra, els cigrons o la patata.
Una forma innovadora de preparar aquesta sopa tradicional catalana és la que ha creat el Jordi Vilà. El cuiner ha introduït al programa de 3Cat LaSelva la seva "escudella street". Es tracta d'una recepta que conté els ingredients de sempre, però elaborat tot a tall de cullera per poder-la consumir còmodament. En aquest sentit, Vilà s'adapta al caràcter informal del carrer per oferir un plat deliciós. Així doncs, una vegada hi ha col·locats tots els ingredients dins el bol de cartó, s'evoca el brou calent i ja es pot gaudir.
🟢 El cuiner Jordi Vilà li ha presentat a l'Alessandro Tersigni (@AleTersigniOF) la versió per menjar al carrer de l'escudella #LaSelva3Cat
— 3Cat (@som3cat) December 18, 2024
▶ https://t.co/4Ye7qlb32Dpic.twitter.com/o1esqjsSey
La xef i propietària del restaurant Semproniana, Ada Parellada, ha explicat al Cafèdidees de RTVE la seva recepta de l'escudella de Nadal, que per ella és un ritual. Per començar, la cuinera explica que 90-60-30 són els temps d'ebullició de cada cosa i a més destaca que són acumulatius. Així doncs, 90 minuts per les carns, 60 per un seguit de verdures i 30 per la col, la patata i la pilota. A més, per Parellada aquesta tendència és com una cursa i afegeix: "Quan tu descobreixes com es fa una escudella després ja la incorpores en la teva cuina habitual".