Fer esport és boníssim? Vuit mites desmentits per experts

Tot i que l'exercici físic és molt recomanable i proporciona múltiples beneficis, no tota la informació està recolzada per la ciència

Un jove fa exercici
Un jove fa exercici | Europa Press
Nació
18 de febrer del 2024
Actualitzat el 17 de juny a les 16:55h

És innegable que fer esport és molt recomanable. L'evidència científica destaca els beneficis per a la salut cardiovascular, el manteniment d'un percentatge de greix saludable, la reducció de l'estrès i el sistema nerviós, entre altres. Si bé, hi ha diversos mites entorn la pràctica esportiva que poden minimitzar aquests beneficis i, fins i tot, comportar perjudicis. En aquest sentit, la periodista del New York Times i autora del llibre Let's get Physical, Danielle Friedman n'ha recollit vuit.

El primer gran mite és que cal estirar abans de fer esport. Investigacions recents, però, assenyalen que és ineficaç per prevenir lesions i pot arribar a ser contraproduent, perquè disminueix la força. En segon terme, també hi ha estudis que neguen que calgui aixecar grans pesos per guanyar massa muscular. En aquest sentit, la ciència diu que 30 repeticions són tan eficaces com cinc o 12.

El tercer mite és que córrer perjudica les articulacions, i és que no cal patir per això si no se supera el volum d'entrenament màxim. De fet, és més aviat el contrari: no moure's augmenta el risc de patir osteoartritis. Un altre pensament popular que no s'ajusta a la realitat és que caminar és suficient per mantenir un bon estat de forma a mesura que s'envelleix. Així, la professora de Ciències de l'exercici a la Universitat de Carolina del Nord-Greensboro Anne Brady diu que cal complementar les caminades amb sessions de força de 20 minuts.

En cinquè lloc, hi ha el mite que no cal modificar una rutina d'entrenament si aquesta aporta bons resultats. Si bé, el cert és que el cos necessita estímuls diferents per generar adaptacions cervell-múscul. D'altra banda, córrer o anar en bici no permet substituir l'entrenament de força per a la part inferior del cos, i exercicis com les sentadetes o els ponts de gluti són imprescindibles.

El setè mite és potser el més famós: no cal fet 10.000 passes cada dia per estar sans. Es tracta d'una aproximació didàctica de l'OMS, però en realitat és suficient amb 4.000 passes diàries. Finalment, per tancar el top 8 de mites sobre l'exercici, cal saber que els banys de gel no milloren la recuperació muscular, ja que la ciència diu que la inflamació que provoca l'exercici físic no és necessàriament dolenta.