L'hora en què cal anar a dormir per cuidar la salut mental

Un estudi de la Universitat de Stanford, als Estats Units, conclou que les persones que són més actives a la nit tenen més probabilitats de patir ansietat o depressió

Una persona dorm en un llit
Una persona dorm en un llit | Pixabay
Redacció
25 de juny del 2024

No és cap novetat que l'Europa mediterrània segueix uns horaris diferents dels de la resta del Vell Continent. Els catalans, de manera general, fan els àpats o van a dormir molt més tard que els alemanys, els anglesos o els danesos, per exemple. Ara bé, el manteniment d'unes rutines essencials és vital per a la salut física i també mental, independentment del país on es visqui.

En aquest sentit, un estudi publicat recentment i fet per la Universitat de Stanford, als Estats Units, assegura que anar a dormir abans de la una de la matinada és clau per cuidar i mantenir una bona salut mental. Per contra, fer-ho passada aquesta hora pot ajudar al risc de patir malalties com la depressió o l'ansietat.

La investigació ha recollit les dades de 74.000 adults i persones grans del Regne Unit. L'objectiu era analitzar l'hora preferida per anar a dormir amb les hores de son real, comparant-ho també amb l'historial clínic dels pacients. "Quedar-se despert fins a altes hores de la nit comporta riscos psicològics", expliquen els autors de l'estudi.

Aquesta idea es reflecteix en el fet que les persones conegudes com a noctàmbules -que romanen actives en hores nocturnes- tenen entre un 20% i un 40% més de probabilitats de rebre un diagnòstic de salut mental en comparació a qui anava a dormir en hores més primerenques. Ara bé, mai és tard, i els investigadors creuen que sempre es pot rectificar: "Biològicament parlant, és com prendre's un dia lliure i tornar on el cos vol estar".