Potser perquè anem adormits, potser perquè les màquines de càpsules ens han malacostumat, però fer cafè ens sembla que és bufar i fer ampolles. Només cal posar-hi aigua, que el cafè estigui proporcionat, encendre el foc i esperar que la cafetera italiana faci un bram i ens avisi. Lluny d'això, hi ha una sèrie de males pràctiques que poden fer-nos anar en orris i tenir un producte final cremat i de mal regust.
Per aquest motiu, el programa Tot es mou ha publicat un vídeo a les seves xarxes en què repassa els errors més comuns que cometem quan fem cafè en una cafetera italiana. El primer de tots té a veure amb la neteja. A banda de rentar el dipòsit i canviar la goma hi ha una part que se sol obviar: el filtre. Es tracta de la part del mig de la cafetera on es poden obstruir restes de marro i que pot comportar diversos problemes en el bon funcionament. Aquí t'expliquem un mètode per desmuntar-lo i que quedi net com una patena.
Els errors més comuns que cometem amb la cafetera italiana
Neteja a banda, un dels errors més comuns que cometem té a veure amb l'aigua: ha d'anar per sobre del piuet? L'assessor gastronòmic, Jordi Àvila, diu que ha de ser per sota: "És de seguretat i hem d'intentar que aquest vapor no estigui obstruït i que pugui sortir sense cap mena de problema" I una curiositat: l'aigua no ha de ser freda. Cal que sigui preescalfada: "si no, tardarà molt a escalfar el ferro i, en canvi, el cafè es cremarà".
Una de les tècniques que fem servir per sofisticar el procés és premsar el cafè. Així tindrà la màxima intensitat i es repartirà bé. Segons expliquen al vídeo, és un error de "targeta vermella". "Només hem d'acompanyar-lo perquè tingui regularitat. Ha de poder sortir, si no també sense cremarà”, argumenta Àvila. A més a més, recomana escalfar-lo amb un foc mitjà, que no sigui molt viu, que si no anirà massa ràpid pel gra. I finalment, trenca un altre dilema: amb la tapa oberta o tancada. L'assessor gastronòmic recomana fer-ho amb la tapa oberta i tancar-la un cop comenci a sortir el cafè.