Escoltar el científic climàtic català més influent

«Expressa una tristesa sincera per veure des de l'altra punta del món com no ens en sortim amb la descarbonització»

Cal escoltar el missatge clar i català dels científics climàtics
Cal escoltar el missatge clar i català dels científics climàtics | envato elements
29 de juny del 2024

Pep Canadell és considerat el científic català en canvi climàtic més influent en l'àmbit internacional. Forma part de l'IPCC -el grup que elabora els informes de l'ONU-, investigador del CSIRO australià a Canberra i, sobretot, director executiu del Global Carbon Project, l'aliança internacional que audita el pressupost global de carboni.

L'informe anual que elabora aquesta xarxa és un dels documents més esperats a la prèvia de les COP del canvi climàtic. El darrer, presentat el desembre, estima que al ritme actual, gastarem totes les emissions que queden per arribar de manera estable a l'escalfament d'1,5 ºC l'any 2030.

Canadell, que va estudiar Biologia a la UAB i també va iniciar-hi la seva carrera com a investigador, va tornar a "casa" aquesta setmana per impartir-hi una conferència amb un títol suggerent: "El canvi climàtic s'està accelerant?". Espòiler: sí, especialment els darrers tres anys. Però ni té per què ser permanent ni, de moment, està suposant incomplir els models de fa 20-30 anys.

El prestigiós científic, que conserva un català molt genuí amanit d'expressions angleses per portar a mitja vida a Austràlia, té una capacitat divulgativa i propositiva molt interessant, malgrat que podria col·lapsar l'audiència amb els conceptes més complexos de la biogeoquímica, la seva àrea d'especialitzat.

Pep Canadell, durant l'entrevista amb Nació

Aquesta mirada la va mantenir en la interessant entrevista que li vaig poder fer després de la conferència. Tanmateix, em va sorprendre com va abaixar el to quan li vaig demanar per la resposta de Catalunya a l'emergència climàtica. Expressava una tristesa sincera per veure des de l'altra punta del món com no ens en sortim amb la descarbonització.

Us recomano llegir l'entrevista sencera, però en destaco cinc titulars:

  • "No podem estar gens satisfets. Ja hauríem hagut de fer el pic global d'emissions i estar baixant molt ràpidament".
  • "No podem acceptar objectius més enllà de l'escalfament d'1,5 ºC. Seria un error".
  • "Em fan fer perdre la son els 40.000 milions de tones de CO2 que emetem els humans, no el desgel del permafrost o el col·lapse de l'AMOC".
  • "Estic molt decebut amb la resposta de Catalunya a l'emergència climàtica".
  • "Sense una narrativa positiva, ningú subscriurà un camí de descarbonització".

Per cert, Canadell té clar que els científics s'han d'implicar: forma part del col·lectiu Renovem-nos i és un dels impulsors de la carta "La legislatura del no retorn". També reclama una relació diferent entre comunitat científica i governants: un assessorament independent, però que obligui els polítics a justificar de manera pública i transparent els motius de tenir en compte o no les seves propostes. Parafrasejant el mestre: puix parla en català, escoltem-lo.

El greu impacte de la papallona del boix

Qui em llegeixi des de la Garrotxa, Osona, el Berguedà, el Ripollès o el Solsonès -entre altres comarques- ja ha patit la papallona del boix. Aquest insecte d'origen asiàtic que està arrasant les boixedes de Catalunya. Algunes dades:

  • La plaga ja afecta 192 municipis i 22 comarques.
  • L'afectació arriba a 198.400 hectàrees, el 37% de les boixedes del país.
  • Avança en direcció oest, especialment al Berguedà i al Solsonès.

Què diuen els experts?

  • Pedro Carballal, tècnic de Sanitat Forestal d'Acció Climàtica: «La plaga està repuntant en algunes comarques molt afectades fa anys».
  • Aleix Carretero, enginyer tècnic agrícola i especialista en plagues: «Encara que part dels boixos hagin rebrotat, la papallona tornarà».

La volta al món en quatre notícies

  1. El Tribunal Suprem dels Estats Units bloqueja un pla de Biden per frenar la contaminació (llegit a The New York Times).
  2. Dinamarca tindrà la primera taxa climàtica del món a l'agricultura i ramaderia: 330 corones [44 euros] per tona de CO2 emesa. Pot suposar fins a 100 euros per vaca (llegit a The Copenhagen Post).
  3. Els litigis climàtics guanyen força: ja hi ha 2.600 casos contra governs i empreses arreu del món, dels quals 230 es van presentar l'any passat (llegit a Climática).
  4. Reportatge: l'explosió de danys pel canvi climàtic al parc nacional dels Ecrins, als Alps francesos (llegit a Le Monde).k
foto setmana posidonia cap creus

🙏 Gràcies per llegir-me! Ens retrobem la setmana vinent!