El nou Govern congela la dessalinitzadora del port de Barcelona

Sílvia Paneque evita enterrar definitivament el projecte impulsat per l'anterior executiu, però aposta per obrir nous pous i accelerar la potabilització del Besòs per tenir nous recursos la primavera del 2025

El Govern descarta instal·lar una dessalinitzadora al port de Barcelona
El Govern descarta instal·lar una dessalinitzadora al port de Barcelona | Hugo Fernández
01 d'octubre de 2024, 13:40
Actualitzat: 02 d'octubre, 13:59h

El nou Govern congela instal·lar una dessalinitzadora temporal al port de Barcelona. Malgrat no enterrar el projecte definitivament, aposta per alternatives per tenir nous recursos hídrics de cara la primavera del 2025. Concretament, segons ha anunciat la consellera Sílvia Paneque després del consell executiu, es tracta d'accelerar les obres de potabilització al Besòs així com obrir nous pous.

La dessalinitzadora del port de Barcelona el va anunciar per sorpresa l'anterior executiu l'abril passat. Inicialment, s'havia de comprar per la via d'urgència per 100 milions d'euros a la constructora Abengoa. Tanmateix, a finals de juliol -quan faltaven pocs dies per la investidura de Salvador Illa-, es van anunciar canvis substancials. Concretament, que no s'adquiriria -es pagaria per l'aigua produïda-, que no seria una realitat aquesta tardor -s'apuntava l'escenari de la primavera del 2025- i que podria no ser flotant.

Malgrat que Paneque ha evitat descartar-la definitivament, aquest dilluns la directora general de Transició Hídrica, Concha Zorrilla, la va desqualificar en declaracions a Catalunya Informació. Concretament, va assegurar que tenia un "risc tecnològic important" i, de fet, la va titllar, d'"invent". "Les tenen a l'Aràbia Saudita i no tenim clar com estan funcionant", va afegir. Paneque, per la seva banda, ha evitat entrar en valoracions, però sí que ha assegurat no s'ha fet cap tràmit administratiu ni gastat cap euro en el projecte. "És un projecte que està a zero", va concloure.

En canvi, Zorrilla va tornar a reobrir la porta a rebre vaixells amb aigua potable, una possibilitat que l'exconseller David Mascort precisament va descartar i va substituir per la dessalinitzadora al port. Cal recordar que l'Estat ja havia ofert sufragar el cost de l'aigua d'una dessalinitzadora infrautilitzada de Sagunt mentre que la Generalitat hauria de noliejar els vaixells.

Aportar nous recursos hídrics per a la primavera del 2025

Més enllà de les grans infraestructures previstes a partir del 2028, la consellera Sílvia Paneque ha explicat després de la reunió del consell executiu que el Govern té capacitat per augmentar els recursos hídrics disponibles de cara a la primavera vinent. En aquest sentit, ha anunciat una línia de subvencions de 20 milions d'euros als ens locals per activar desenes de nous pous així com accelerar les obres de potabilització previstes al Besòs. Concretament, espera que les obres d'ampliació de la planta d'Aigües de Barcelona estiguin en funcionament abans de l'estiu 2025. "Ens ha de servir per allunyar el màxim l'escenari d'emergència", ha explicat la titular de Territori.

Per altra banda, a partir de la setmana vinent es reactivarà el comitè interdepartamental de sequera (CIS) amb reunions setmanals per fer un seguiment de totes aquestes obres i de la possible entrada en excepcionalitat per sequera, una vegada el sistema Ter Llobregat baixi fins a unes reserves de 145 hm3 -actualment són d'uns 180-.