Una primavera molt plujosa i un estiu amb menys calor i menys consum podien anticipar una tardor relativament tranquil·la en la gestió de la sequera. Res més lluny de la realitat, el setembre ha estat molt poc plujós a les capçaleres i això ha afavorit que hi hagi continuïtat el descens de les reserves. Els embassaments del sistema Ter-Llobregat s'han situat aquest dilluns per sota del 30% -quasi 10 punts menys que a inicis de juliol- i apropa la possibilitat que al llarg de la tardor s'hagin de tornar a augmentar les restriccions. Davant d'aquest escenari, el Govern ha d'anunciar aquest dimarts quines alternatives per augmentar els recursos hídrics posa sobre la taula. Això sí, segons ha avançat Catalunya Informació, es descarta el projecte d'una dessalinitzadora provisional al port de Barcelona.
"A part de ploure, ha de ploure bé"
L'abastament de Barcelona i la resta del sistema Ter-Llobregat va arribar en un moment crític entre el febrer i el març passat amb la declaració de l'emergència per sequera i unes reserves que es van situar en un inèdit 14%. Des d'aleshores, la situació va començar a millorar i l'anterior Govern primer va derogar l'emergència i, posteriorment, l'excepcionalitat.
L'estiu es va superar amb les restriccions mínimes -estat d'alerta-, però igualment el consum va ser inferior que el 2023 quan hi havia limitacions d'aigua superiors. Un setembre plujós, hauria situat Catalunya a les portes de la normalitat hídrica, però les precipitacions no han tingut una distribució favorable.
"A part de ploure, ha de ploure bé", destacava la setmana passa la consellera Sílvia Paneque. "No està plovent a les capçaleres sinó que ho ha fet al litoral provocant danys i no omplint embassaments", va afegir la titular de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.
Consum mensual sistema Ter-Llobregat (2023-2024)
Tot plegat ha situat el sistema Ter-Llobregat aquest dilluns a un 29,8% de la seva capacitat i un total de 182,5 hm3. Cal recordar que el llindar de l'excepcionalitat -que suposaria tornar a implantar restriccions notables- se situa en 145. Segons els càlculs de l'Agència Catalana de l'Aigua, no s'hi arribaria en el pitjor dels casos fins entrat el novembre. Al conjunt de les conques internes, per la seva banda, se situen en un 28,2% amb Darnius fregant el 17,5% i el sistema Siurana-Riudecanyes a un crític 1,1%.
Evolució de les reserves al sistema Ter-Llobregat (2020-2024)
Descartada la dessalinitzadora al port
Quan el PSC era a l'oposició, una de les crítiques que feia al Govern és que afrontés el curt termini de la sequera a partir de gestionar la demanda -restriccions per reduir el consum en els diversos àmbits- i no en l'oferta -aportants nous recursos hídrics immediats-.
Més enllà dels grans projectes en l'horitzó 2028-2030, un canvi en la política de l'executiu de Pere Aragonès va ser l'anunci de la compra d'una dessalinitzadora flotant per al port de Barcelona. No només havia d'evitar l'arribada de vaixells amb aigua potable, sinó que servís com a "assegurança" mentre no es construís l'ampliació de la instal·lació de la Tordera i la construcció del Foix.
El projecte va patir diverses modificacions, vinculades en part a la fi de l'emergència per sequera. A finals de juliol -quan faltaven pocs dies per la investidura de Salvador Illa-, es va anunciar que no es compraria -es pagaria per l'aigua produïda-, no seria una realitat aquesta tardor -s'apuntava l'escenari de la primavera del 2025- i que podria no ser flotant.
La consellera Sílvia Paneque havia evitat fins ara posicionar-se sobre si mantenien o no l'aposta per tirar-la endavant. Finalment, ha estat la nova secretària de Transició Hídrica, Concha Zorrilla, la que ha anunciat en declaracions a Catalunya Informació que es descarta. En canvi, reobre la via de rebre vaixells amb aigua potable.
Està previst que aquest dimarts, després de la reunió del consell executiu, es posin sobre la taula les diverses alternatives. "És evident que haurem de posar mesures per aportar recursos d'aigua sigui per aquesta tardor o per a inicis de l'any vinent", va afirmar la setmana passada la titular de Territori.