El ple de Vic aprova un pressupost de 69,5 milions d'euros pel 2025

El plenari també dona llum verda a les ordenances fiscals per al pròxim any: l'IBI augmentarà un 3% i la taxa d'escombraries, un 14,9%

Imatge d'arxiu d'un ple a l'Ajuntament de Vic.
Imatge d'arxiu d'un ple a l'Ajuntament de Vic. | Oriol Clavera
30 d'octubre de 2024, 13:14

El ple de l'Ajuntament de Vic corresponent al mes de novembre ha donat llum verda a un pressupost de 69,5 milions d'euros pel 2025. La proposta del govern vigatà prosperava amb els suports del PSCSOMI i VECP. En sessió plenària també s'han aprovat les noves ordenances fiscals –entraran en vigor l'1 de gener-, en aquest cas, amb els vots favorables d'ERC, PSCVECP. Entre les dades més remarcables hi ha l'increment del 3% de l'IBI o una puja del 14,9% de la taxa d'escombraries.

69,5 milions d'euros de pressupost

El pressupost per l'any 2025 s'ha gestat després de setmanes de quadrar números i d'escoltar les propostes dels diferents grups polítics que configuren el plenari vigatà, explica la regidora d'Economia, Núria Homs. Els comptes per al pròxim any van lligats al Pla d'Acció Municipal (PAM), el full de ruta del govern vigatà, i ascendeixen fins als 69,5 milions d'euros –pel 2024 n'eren 67 milions d'euros-, una xifra que inclou el Pla d'Inversions, uns 10 milions d'euros que poden arribar a les arques municipals, per exemple, en forma de subvencions. Homs destaca que el nou pressupost recull propostes de tots els grups del consistori i "posa les persones al centre" perquè "la ciutat sigui un lloc on tothom pugui prosperar".

nuria homs regidora vic 2023 oriol clavera nacio osona
És el sisè pressupost (i ordenances fiscals) defensat per la regidora Núria Homs.Oriol Clavera

En aquesta ocasió, tal com explica la regidora, els comptes municipals inclouen, entre altres, partides per donar suport al teixit associatiu, pel nou contracte de servei pel Patí Vic, un increment de recursos per a l'Agència d'Emprenedoria, Innovació i Coneixement Creacció i també per a l'Organisme Autònom de Fires i Mercats (OFIM), més inversió per a posar en valor l'obra de Sert i el Barroc vigatà, l'ampliació de l'aportació a la Xarxa de Serveis Urbans, noves places a la Guàrdia Urbana, la consolidació dels Agents Cívics en totes les franges horàries, un nou projecte d'intervenció socioeducatiu a l'espai públic en el qual s'incorporen sis integradors socials, o la incorporació de la figura de l'inspector d'habitatge, mentre que, per exemple, les despeses pel que fa a la factura energètica de l'Ajuntament disminueix. "És un pressupost molt gruixut", diu Núria Homs.

Els números s'han aprovat amb els vots favorables de PSC, SOMI i VECP, i amb la negativa d'ERC i la CUP. Els republicans diuen que el seu vot és "polític i ètic": "Tenim una visió de ciutat diferent", detallen, i critiquen que sovint no se'ls té en compte a l'hora de participar dels projectes que es duen a terme al llarg de l'any i que repercuteixen en els pressuposts. Pels cupaires hi ha diversos esculls: demanen més inversió en habitatge, insisteixen en la quarta escola bressol, la creació d'un servei per l'abordatge de conflictes socials, en la promoció de la mobilitat sostenible, partides pels pressupostos participatius 2025 o recursos per un futur Mercat Municipal.

Des del PSC donen suport als comptes. Entre altres propostes fetes pels socialistes que es recullen en el pressupost hi ha iniciatives relacionades amb l'habitatge, amb la millora de l'espai públic o les vies urbanes, l'impulsa de la retirada del fibrociment dels edificis municipals o la voluntat d'aixecar un nou Palau de Justícia a Vic.

Llum verda, també, des del grup municipal de SOMI, perquè els comptes "incorporen algunes de les nostres propostes", com una partida de 250.000 euros per a la restauració de la capella de Sant Miquel Xic, una dotació econòmica de 160.000 euros per a la rehabilitació del Pont de Queralt o inversió per augmentar la plantilla de la policia local.

Finalment, des de VECP, tot i no compartit part de la "visió de ciutat" de l'equip de govern, donen suport al pressupost pel 2025. Entre altres propostes dels comuns, els comptes inclouen l'execució d'un estudi de viabilitat per a un nou complex esportiu al sud de la ciutat; la previsió d'un nou pla de reurbanització de la plaça Divina Pastora per afavorir a la mobilitat dels vianants i a la vida comercial del barri; o la cessió de sòl per a construir habitatges dotacionals per a la gent gran a la urbanització Josep Maria Sert.

Pujada de l'IBI i la taxa d'escombraries

El ple de Vic també donava llum verda a les noves ordenances fiscals, la principal font d'ingressos de l'Ajuntament, que té un grau d'autonomia fiscal del 54%. La recaptació de tributs garanteix que el consistori pugui oferir a la ciutadania uns serveis de qualitat i solen ser un xoc de trens entre els diferents grups polítics del plenari vigatà. En aquesta ocasió s'han aprovat amb els suports de l'equip de govern, ERC, PSCVECP.

Com a la majoria dels municipis del país, Vic no estarà exempta de l'increment d'alguns tributs. En aquest sentit, en destaca la puja "sostinguda" de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) en un 3%. Amb aquest tribut l'Ajuntament recapta 16,5 milions d'euros, i Homs remarca que l'increment continua estant per sota del de ciutats semblants a la capital d'Osona. La regidora també detalla que les bonificacions i subvencions de l'ordenança actual es mantindran.

A Vic també s'apuja la taxa d'escombraries en un 14,9%, un increment que respon a la necessitat de cobrir el 100% del cost del servei que s'ofereix. Aquesta és una premissa marcada per les directrius europees i que tots els municipis hauran de complir el 2025. Aquest fet representarà un augment de 27 euros l'any -2,25 euros al mes-. En aquest sentit, Homs remarca que el servei s'ha millorat, per exemple, ampliant la recollida del cartó comercial a tota la ciutat, incorporant un educador ambiental o amb la implementació del model porta a porta en alguns barris de la capital d'Osona. Tanmateix, es mantenen les bonificacions per a col·lectius específics.

Malgrat els diferents punts de vista dels grups polítics del plenari vigatà, les ordenances fiscals prosperen. En aquesta ocasió, des d'ERC, tot i remarcar que "no són les nostres ordenances", es donava suport a la proposta perquè, entre altres coses, s'inclou la tarifació social a l'Escola de Música i Conservatori de Vic, una llarga reivindicació dels republicans. El sentit de vot de la CUP és negatiu i, entre altres demandes, continuen reivindicant que el Bisbat de Vic pagui l'IBI o que l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i obres (ICIO) deixi de bonificar per a totes aquelles organitzacions que n'acaben traient un benefici econòmic. Pel que fa a l'augment de la taxa de residus, els cupaires reivindiquem que aquesta "sigui justa": "D'aquí a uns anys ens obligaran que la taxa sigui per generació" i denuncien que la puja "no vagi acompanyada" d'un nou plantejament de la quota: "No és just que qui genera menys residus paga igual que qui en genera més".

"L'increment dels impostos no agrada a ningú", diuen des del PSC, que donen suport a les ordenances fiscals pel 2025 perquè "no hi ha variacions importants" respecte de l'any passat, quan els socialistes van donar-hi llum verda. En el cas de SOMI, el vot és negatiu tot i destacar l'aposta per la tarifació social de l'EMVIC o l'actualització de les rendes anuals de les persones majors de 65 anys que, ara, es poden beneficiar de la targeta social del transport urbà. La negativa, diuen, és fruit de la "puja d'impostos i taxes", la qual no poden "acceptar" sent conseqüents amb el seu programa electoral.

"Volem més i millors serveis públics que, evidentment, s'han de finançar" apunten des de Vic En Comú Podem donant llum verda a les ordenances. Entre altres aportacions, els comuns aposten per la justícia redistributiva –que els que més recursos tenen contribueixin més-; la bonificació de l'IBI per a nous comerços que s'estableixin en locals buits; o l'impulsa de la tarifació social a més dels serveis municipals.

Arxivat a