«Ara toca sortir a jugar un nou partit»: Puigdemont ordena a Junts deixar enrere la «resistència»

Ungit com a nou líder del partit amb el 90% dels vots però una participació que no ha arribat al 50%, l'expresident reclama "obertura" a les sigles per liderar l'alternativa i tornar a encendre la maquinària de l'independentisme

Carles Puigdemont, de fons, en el congrés de Junts.
Carles Puigdemont, de fons, en el congrés de Junts. | ACN

Enviat al congrés de Junts a Calella

27 d'octubre de 2024, 14:35
Actualitzat: 14:35h

Exactament set anys després de la declaració d'independència, proclamada però no desenvolupada, Carles Puigdemont ha tornat a agafar les regnes de Junts. Si és que les havia abandonat mai. El congrés de Calella, que s'ha tancat amb la seva intervenció, ha servit per entronitzar-lo i per confirmar que arrenca una nova etapa amb vells coneguts. Perquè, amb el PSC a la Generalitat i l'independentisme desnortat -ERC viu una crisi pofunda amb la vista posada en el conclave del 30 de novembre-, Junts ja no en tindrà prou amb la figura de Puigdemont -set escons menys que Salvador Illafa mig any-, ni amb la retòrica de la confrontació. El postprocés obliga tots els actors a obrir les mires del 2017.

L'expresident de la Generalitat, que està mentalitzat per una etapa mitjanament llarga a l'exili per la negativa del Tribunal Suprem a aplicar l'amnistia, ha rebut un 90% dels vots favorables per tornar a liderar les sigles, tot i amb una participació només del 43%. "Ara toca sortir a jugar un nou partit. Ho hem fet amb resiliència. Deixem de resistir i tornem a l'ofensiva", ha apuntat Puigdemont. Una ofensiva que, necessàriament, passa per convertir-se en alternativa als socialistes mentre es pacta amb ells a Madrid i, mentrestant, es manté la retòrica vinculada a l'1-O i a la declaració d'independència. Una declaració que va comportar repressió i, de passada, un garbuix estratègic en tot el moviment.

Puigdemont ha elogiat la "resiliència" de Laura Borràs, que ha definit com a "magnífica" la seva feina al capdavant de la presidència de Junts, de la qual es va acomiadar divendres amb retrets cap al "món fosc de la política". Borràs encara no era a la política institucional fa set anys, quan es va proclamar la DUI derivada de l'1-O. "Sabíem que després d'allò emprendríem un camí incert, difícil, però també irrenunciable per assegurar la prosperitat de la nostra nació. Res ha tornat a ser igual des d'aleshores", ha apuntat el líder a l'exili, que el dia 29 d'octubre del 2017 va emprendre el camí cap a Bèlgica. Només ha posat els peus de manera fugaç a Barcelona durant unes hores la jornada del 8 d'agost.

"Volem fer un país millor, volem viure en una societat democràticament sana. L'Estat ens ha garantit que això no ho pot garantir. No podem ser tan irresponsables de dir que som en una etapa política en què l'independentisme està més dividit que mai i que tenim el Govern més espanyolista de la història", ha diagnosticat el dirigent independentista, que ha reivindicat  la tasca de Junts pel Sí, la candidatura de CDC, ERC i independents a les eleccions plebiscitàries del 2015. "Per preparar el país en el nou món global, l'eina que li escau és Junts per Catalunya. Som l'eina per aquest temps. Ara ens toca sortir de les casernes d'hivern", ha apuntat. La frase fa setmanes que la declina en públic.

El partit, ha dit, s'ha de preparar "millor" a nivell organitzatiu i estratègic, per mobilitzar-se. "Tenim el deure d'anticipar-nos. Per això ens cal obrir més el partit, és el congrés de l'obertura. Hem de convèncer més gent", ha apuntat el líder a l'exili, que ha definit com a "excepcionals" els fitxatges que s'han fet a la direcció. Cap de tan rellevant com el de Toni Castellà, nou vicepresident i home fort de la direcció juntament amb Jordi Turull, que es manté a la secretaria general. La cúpula ja no compta amb Borràs en posicions de poder, i disposa d'un 50% de persones que fins ara no en formaven part. La renovació hi és, amb tres vicepresidents nous, però el nucli dur es manté.

Turull, desacomplexat

El secretari general, satisfet amb el percentatge -90% de vots a favor de la nova direcció, que porta el seu segell i el de Puigdemont-, ha apuntat que ara, amb el congrés liquidat, arrenca "l'ofensiva per Catalunya". "Que no ens preocupin les etiquetes, si som de dretes, postconvergents, octubristes... Sabem per què hi som. Que no ens faci por mantenir la posició. Nosaltres sabem qui som i per què hi som. No busquem agradar als partits o als mitjans totpoderosos", ha ressaltat Turull, que ha remarcat que l'únic compromís és amb la ciutadania. "Som el partit que ha tingut el coratge de fer propostes sobre multireincidència", ha tret pit el secretari general. L'alcalde de Calella, Marc Buch, ha destacat en aquest punt en els últims mesos. Turull també ha ressaltat que Junts prefereix que que els joves siguin "llogaters" i no "okupes". Un discurs desacomplexat per a la nova etapa.

L'ha escoltat Elsa Artadi, apartada de la política des del maig del 2022, quan va constatar que els resultats a Barcelona no serien positius, i també Artur Mas, molt aplaudit en l'entrada al plenari, on hi han reaparegut figures de l'entorn convergent que van marcar distàncies amb la fundació de Junts. Josep Maria Jové, d'ERC, també ha estat aplaudit amb amabilitat. Turull, que tenia dirigents del PNB asseguts a primera fila -Andoni Ortuzar i Joseba Egibar no s'han perdut la cloenda-, ha demanat "acabar la feina" de l'1-O. "Tindrà forma de present si té forma d'esperança i d'alternativa política convertida en un Govern", ha apuntat el secretari general. La "represa", ha dit, ha de ser exactament això.

"Al Congrés no estem casats amb ningú", ha remarcat Turull. "Ni peix al cove, ni les molles de pa. La independència per Catalunya, així és com actuarem", ha ressaltat el secretari general, que també s'ha desmarcat de qualsevol adscripció ideològica al Congrés dels Diputats. També ha aprofitat per posar l'accent en la "validesa" de la DUI del 2017, que no es va desplegar, i ha volgut posar de manifest que la feina és tornar-hi. "Acaba el congrés i comença l'ofensiva", ha tancat el secretari general.

Castells de gamma extra en l'horitzó

Pilar Calvo, ungida nova presidenta del consell nacional amb el 89,69% dels vots, ha revelat que fa uns dies, mentre conduïa per Barcelona, va rebre la trucada de Turull per proposar-li el càrrec. "Em vaig quedar bloquejada. Aquesta no me l'esperava. Però evidentment els vaig donar les gràcies i els vaig dir que sí. Un sí que neix per la gratitud que sento de Junts des del primer dia", ha remarcat Calvo, que també ha recordat que el 2017 ja es va sumar de manera inesperada a la llista de Junts a les eleccions d'aquell any. La periodista, amb llarga trajectòria a la ràdio, va ser portaveu dels presos i ara ocupa escó a Madrid al costat de Míriam Nogueras, nova vicepresidenta del partit.

Calvo té una frase de Puigdemont en un post-it a l'ordinador: "Un arbre de confiances generacional per construir una nació lliure i admirable al món". Ha recordat, en aquest sentit, que aquest diumenge és Santa Úrsula, diada de castells a Valls, circumstància que ha motivat l'absència d'Albert Batet, president del grup parlamentari i casteller. Calvo, impulsora de la llei ELA a Madrid, ha omplert de metàfores castelleres. "Ens esperen molts castells de gamma extra", ha remarcat Calvo. El primer, convertir-se en alternativa a Illa. El segon, refer la unitat independentista. I, tercer, tornar a posar els peus al Palau de la Generalitat. Ho aconseguirà amb Puigdemont o amb alguna cara nova sorgida del congrés?