Collboni afronta la recta final del seu pla fiscal del 2025 sense cap majoria garantida

El tràmit previ a la votació definitiva sobre les taxes i impostos municipals per a l'any vinent, que serà aquest divendres, ha quedat marcat per una desavinença entre socialistes i comuns sobre el futur de les terminals de creuers

Jaume Collboni, en una imatge d'arxiu
Jaume Collboni, en una imatge d'arxiu | Tomàs González Carbó
18 de desembre de 2024, 17:59

El govern de Jaume Collboni encara no té garantida l'aprovació de les seves primeres ordenances fiscals durant aquest mandat. L'any passat es va rebutjar el gruix del pla d'impostos i taxes municipals socialista -amb l'excepció de l'ordenança de terrasses, que el grup de Xavier Trias va salvar a última hora- i aquest curs tampoc no està clar que s'aconsegueixi cap acord que permeti actualitzar els gravamens de la capital catalana. Si bé BComú i ERC van permetre l'aprovació inicial del pla fiscal per al 2025, quan queden dos dies per a la votació definitiva aquesta sintonia ha quedat diluïda. En un tràmit previ però significatiu, els comuns i els republicans han fet reserva de vot -que suposa evitar posicionar-s'hi- mentre que Junts, PP i Vox hi han votat en contra. Només el PSC s'hi ha mostrat a favor i això ha suposat que les ordenances fiscals, de moment, arribin al plenari municipal amb un dictamen negatiu

El tinent d'alcaldia encarregat de pilotar el pla econòmic del govern, Jordi Valls, ha aprofitat la intervenció durant la comissió extraordinària sobre el tema per recordar algunes de les novetats que incloïa la iniciativa socialista. Entre les mesures plantejades hi ha l'augment de l'IBI als hotels de luxe i les grans finques de la ciutat, passant de l'1% actual a l'1,17%. Un percentatge que quedaria entremig del que el PSC va presentat inicialment (1,08%) i el que els comuns reclamaven (1,30%, el màxim). També s'incrementaria especialment l'exigència al sector dels autocars turístics -que passarien de pagar uns 20 a uns 80 euros diaris per circular i estacionar a Barcelona- i s'augmentaria substancialment la recaptació de l'IBI als espais del Port de Barcelona, que fins ara el tenien reduït. 

Malgrat aquestes polítiques, que busquen facilitar la sintonia amb BComú i ERC, en el moment dels posicionaments polítics el govern municipal s'ha quedat sense cap suport. Els dos socis prioritaris han preferit esperar al divendres per aclarir la seva postura. En el cas del grup majoritari, el dels comuns, tot plegat té a veure amb el relat -intern i extern- de les polítiques que s'estan pactant. Més encara amb les negociacions dels pressupostos de fons. Segons ha apuntat la cap de files de BComú, Janet Sanz, el seu grup no pot assumir que el govern municipal valori "positivament" la proposta del Port de Barcelona d'estrenar en el futur una nova "terminal de creuers de luxe". Aquest matís surt redactat en un document de treball entre socialistes i comuns i ha estat l'element de discòrdia que s'ha exhibit a la comissió municipal. Al seu torn, Valls ha expressat que la voluntat de l'executiu, després de la feina conjunta amb BComú, és reduir les terminals de creuers "de 7 a 5" i que, per tant, això deixa fora la possibilitat de fer-ne una sisena en el futur. Tanmateix, malgrat l'aparent acord en el fons, el possible pacte per les ordenances no ha emergit a temps. 

De prop, ERC observava l'estira-i-arronsa expectant. El regidor republicà Jordi Castellana ha insistit que la seva força política està pendent dels acords que puguin establir majories i ha assegurat que això és una "responsabilitat" tant del govern com de l'oposició, en una referència als dos exsocis de govern municipal. Per la seva banda, Damià Calvet (Junts) ha criticat la proposta d'ordenances fiscals per considerar que pressionen massa la ciutadania i ha reclamat que "la bona salut financera de l'Ajuntament no sigui a costa de les famílies i les empreses". També ha reclamat que, en època de bonança econòmica al consistori, es mantingui "el poder adquisitiu" dels barcelonins. Des d'un punt de vista similar, Àngels Esteller, del PP, s'ha oposat frontalment a la proposta municipal i ha deixat anar: "Estem en contra de la política fiscal sobre el turisme".