Collboni ja defensa posar un topall als contractes de temporada com el dels lloguers habitual

L'alcalde evita parlar de la regulació municipal dels arrendaments temporals, però posa pressió al Congrés dels Diputats i diu que Junts s'hi hauria d'avenir a acceptar aquesta reforma perquè és el més "raonable"

Imatge d'arxiu de dos joves mirant pisos a Barcelona
Imatge d'arxiu de dos joves mirant pisos a Barcelona | Hugo Fernández
11 de febrer de 2025, 09:50
Actualitzat: 10:24h

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha fet un pas més enllà pel que fa als posicionaments públics sobre l'habitatge i ha endurit el to regulador en matèria de lloguers de temporada. Segons ha dit en una entrevista a Els Matins de 3Cat, la seva posició, que ja ha fet arribar als representants socialistes al Congrés dels Diputats, és que cal aplicar el mateix topall al preu dels lloguers habituals als contractes de temporada. "No ho havia mai dit tan clarament", ha apuntat abans de fer l'anunci. Tot seguit, ha assegurat que "si els lloguers de temporada tenen la mateixa regulació de preu que els lloguers normals, evitarem el que està passant ara, que és que per saltar-se el topall, en frau de llei, molts pisos es posen a disposició del mercat". 

Segons l'alcalde socialista, s'hauria d'aprofitar la modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) que hi ha en tràmit al Congrés per aplicar aquesta nova norma: si un lloguer habitual té un preu màxim de 800 euros, un de temporada tingui la mateixa xifra màxima com a possible oferta. Així s'acabaria l'incentiu per als propietaris que desvien els pisos a la modalitat de temporada, argumenta el cap de files del PSC a Barcelona.

Malgrat això, preguntat sobre si es podria parlar d'una nova postura de tota la formació socialista al voltant d'aquest punt, l'alcalde de la capital catalana ha puntualitzat que no hi ha cap acord formal, però que sí que ha fet arribar aquesta preocupació a tots els diputats del seu partit que li han preguntat per la qüestió de l'habitatge. Sobre el paper que hauria de tenir Junts -el soci més tens de Pedro Sánchez- en una possible votació futura a la cambra baixa estatal, el representant municipal ha insistit que creu és una mesura "molt raonable" que també podrien aprovar els juntaires.

D'aquesta manera, Collboni s'apropa ara a una de les grans reivindicacions de col·lectius pel dret a l'habitatge, com el Sindicat de Llogateres, que fa temps que reclamaven aquesta fórmula, mentre que el PSC i el PSOE es mostraven més reticents. També s'acosta a la via que ERC, CUP i comuns van defensar al Parlament amb un decret d'última hora a finals del mandat passat, que va acabar caient per l'abstenció socialista i la negativa de Junts. Tot plegat arriba, a més, en un context en què cada vegada hi ha més evidències de la preocupació ciutadana al voltant de l'habitatge, que s'ha disparat en tots els baròmetres i que s'ha exhibit al carrer amb mobilitzacions.

Les eines municipals, pendents d'aclarir

Preguntat sobre les seves competències directes, però, Jaume Collboni s'ha mostrat més fred, en aquesta intervenció. Pel que fa a les eines municipals que té Collboni a l'abast per regular el lloguer de temporada, com la fórmula municipal que van presentar juntament amb BComú fa uns mesos i que plantejava que es poguesin prohibir o limitar els contractes temporals en certs barris de la ciutat, l'alcalde socialista ha evitat marcar cap postura i ha assegurat que això requereix acords polítics i temps. 

Mentrestant, després de l'operació per adquirir la Casa Orsola, ara també existeix una pressió del calendari sobre una altra mesura municipal en habitatge: la reforma del 30% obligatori de pisos protegits a les noves edificacions o grans rehabilitacions. Collboni va assegurar que la seva intenció era activar els canvis sobre la mesura aviat, però els comuns i les entitats socials que la van impulsar inicialment ho veuen amb ulls crítics. Tot plegat deixa un escenari normatiu encara exigent els pròxims mesos, també a l'Ajuntament.