Com arriben Junqueras i Godàs a la recta final del congrés d'ERC?

Després de sis mesos de pugna interna, Militància Decidim i Nova Esquerra Nacional posen l'accent en la necessitat de recosir un partit on es percep la divisió

Alba Roca, Xavier Godàs, Oriol Junqueras i Elisenda Alamany
Alba Roca, Xavier Godàs, Oriol Junqueras i Elisenda Alamany | Aleix Pérez
10 de desembre de 2024, 19:31
Actualitzat: 19:31h

El congrés d'ERC, aquesta vegada sí, afronta la recta final després que la primera votació del 30 de novembre no servís per proclamar un nou president del partit: cap dels aspirants de les tres llistes va superar el llindar del 50% que marcava el reglament. Aquest dissabte 14 de desembre se celebra una segona volta, amb una nova jornada de votació telemàtica i uns resultats que s'anunciaran cap a les vuit del vespre. En aquesta ocasió són les dues llistes més votades les que protagonitzen un duel: la d'Oriol Junqueras (Militància Decidim) i la de Xavier Godàs (Nova Esquerra Nacional), després que la tercera via, Foc Nou, fos descartada en la primera jornada congressual.

El favorit, que va obtenir més avals en la precampanya i més vots fa dues seymanes, és Junqueras, que ha presidit el partit des del 2011 i ara aspira a tornar-hi. A l'altra banda, Godàs, exalcalde de Vilassar de Dalt, sense cap càrrec previ a l'executiva nacional del partit i que compta amb la simpatia de Marta Rovira i Pere Aragonès, aspira a retallar la distància que el separa amb el seu rival. Cada vegada s'han evidenciat menys disputes estratègiques, han reeixit més diferències personals, i, sobretot, s'ha imposat un consens de cara al futur: el repte serà com recosir l'endemà de la votació. 

Junqueras, el favorit

L'expresident d'ERC va recollir més de 2.500 avals i en la primera volta va obtenir el 48,3% del suport. Es va quedar a només 111 vots de superar el llindar exigit per ser proclamat president. El seu entorn havia previst que superaria amb escreix el mínim requerit, però alhora va viure la votació amb el convenciment que encara continua sent l'opció preferida per la majoria de les bases, després de recórrer el territori des del mes de maig. "Estem convençuts que el resultat té molt mèrit perquè, quan vam iniciar el procés, teníem molt poca estructura mentre que l'altra candidatura la tenia amplíssima", va apuntar aquest dilluns Junqueras en una entrevista a Nació.

Nova Esquerra Nacional va quedar a 13 punts de Junqueras, amb un 35,3% dels suports. Tot i la distància, és una xifra que la candidatura de Godàs -que es va presentar en societat el 29 d'agost encara sense un líder decidit- ha celebrat, perquè no les tenia totes que l'expresident d'ERC no superés el llindar del 50%; és el lideratge més conegut al partit de les últimes dècades. "No ens esperàvem el suport que hem arribat a tenir", reconeixia Godàs també en una entrevista a Nació. La incògnita és ara, si en la segona volta, podran revertir la distància que els separa amb Junqueras.

Campanya llarga i un nou debat

La primera fase de la campanya va ser protagonitzada per grans actes -Junqueras va omplir el Teatre d'Olesa de Montserrat i Godàs va reunir 800 persones a Barcelona- i també per múltiples visites al territori de petit format. En aquesta segona fase, però, el cansament per una pugna que fa sis mesos que va esclatar, s'ha evidenciat. Dels grans actes s'ha passat a una estratègia de visibilitat a través dels mitjans de comunicació, amb múltiples entrevistes i compareixences. L'objectiu de totes dues candidatures és arribar a aquells militants amb els quals no han aconseguit reunir-se cara a cara. Aquells que no han assistit a les trobades territorials i que possiblement, tenen més dubtes o estan més desmobilitzats.

En aquesta segona fase hi haurà un cara a cara entre Junqueras i Godàs, el dijous a les set de la tarda a la seu nacional del partit. Ja va existir un debat entre els aspirants a la presidència abans de la primera volta, però en aquesta ocasió era a tres, amb Junqueras, Godàs, i Helena Solà per Foc Nou. En aquella jornada no va existir un cos a cos com a tal entre els dos presidenciables, que, en canvi, ara serà inevitable. A diferència de la primera fase, no hi haurà debat a entre les candidates a secretària general, que són Elisenda Alamany i Alba Roca. Segons Nova Esquerra Nacional, Militància Decidim s'hi ha oposat. Catalunya Ràdio ha ofert un cara a cara als aspirants dijous a les deu del matí.

Relacions amb Foc Nou

Tot i que la candidatura de Foc Nou quedés descartada en la primera volta després d'haver quedat tercera, el 12,6% dels vots que va obtenir són una de les qüestions en què més estan focalitzades tant Militància Decidim com Nova Esquerra Nacional, i que poden decantar la balança. Cabia la possibilitat -reglamentària- de fer incorporacions de persones d'aquesta candidatura en les altres dues, però Foc Nou s'hi va oposar perquè no volien "cadires". El que vol la llista impulsada per Solà Alfred Bosch és que les altres dues incorporin al programa les seves demandes, que passen de situar la independència al centre a posar fi als pactes sistemàtics amb els partits socialistes.

Tant Junqueras com Godàs han fet propostes per atraure els votants de Foc Nou. Militància Decidim li ofereix la presidència del consell nacional, mentre que Nova Esquerra Nacional ha fet seves algunes de les propostes, com sotmetre molt més al criteri de la militància els acords en diferents fronts institucionals o que ni la presidència ni la secretaria general ostentin cap càrrec institucional. De moment Foc Nou no ha demanat el vot per cap de les dues candidatures, i aquesta serà una decisió que prenguin les persones que van avalar la llista. Amb el pas del temps, pren força la possibilitat que finalment no es posicioni a favor de cap de les dues, segons apunten fonts consultades.

Disputes estratègiques i retrets personals

Més enllà del 14-D, serà molt més important el 15. Si una cosa va demostrar la primera volta és que el partit està dividit entre aquells que consideren que cal saba nova i entre els partidaris de Junqueras. Però també per maneres de fer, com ara si s'ha de separar o no el partit del front institucional, o la resolució de les estructures paral·leles del partit. Existeix sobretot una disputa, però, amb un marcat accent personal. S'han viscut retrets de Junqueras contra Rovira -i viceversa- i crítiques de Godàs contra Militància Decidim per no haver-los tractat amb "respecte".

Com recosir?

Davant d'aquesta polarització, el veritable repte serà com recosir totes aquestes ànimes. En un inici va ser Nova Esquerra Nacional qui va assegurar que impulsaria que les ponències polítiques i organitzatives s'elaboressin de forma conjunta entre totes les candidatures, en la segona fase del congrés. Per la seva banda, Junqueras, que també proposa redactar conjuntament una ponència sobre la independència, ha assegurat que la mateixa nit de la votació, reunirà les altres llistes. El seu pla és incorporar membres de les candidatures que perdin a múltiples òrgans del partit, com ara el consell nacional o tants d'altres espais orgànics. En qualsevol cas, totes dues posen l'accent en millorar la participació de la militància i proposar-li moltes més consultes per decidir qüestions cabdals, com els pactes en les institucions. Només així, les responsabilitats del nou capità del vaixell, que agafa una nau que agonitza, podran ser repartides.