La seu de Junts va acollir aquest dilluns la primera reunió de la nova executiva del partit. Carles Puigdemont s'hi va connectar de manera telemàtica, i els participants el van poder escoltar i veure des de la pantalla de grans dimensions que hi ha a la sala on se cita la direcció. Amb un 50% de renovació, la cúpula de Junts arrenca el mandat amb la constatació que les sigles estan més endreçades -només cal veure el resultat del debat i votació de les ponències- amb Puigdemont com a líder indiscutible i Turull com a protagonista en el dia a dia, tot i que amb vicepresidències que acabaran tenint joc al llarg de les properes setmanes. El partit, diuen, ha de ser més obert.
Quan fa exactament dos anys que Junts va decidir sortir del Govern, les sigles afronten ara el repte de convertir-se en l'alternativa a Salvador Illa mentre mantenen obertes les negociacions a Madrid -els set vots dels diputats que comanda Míriam Nogueras són claus per a Pedro Sánchez-, dues tasques que hauran de conviure amb l'intent de reprendre la unitat de l'independentisme un cop passi el congrés d'ERC. Dins la formació, a banda, existeix un nou equilibri en què Turull ha aconseguit el control de bona part de l'executiva i de l'estructura territorial, per bé que també emergeix la figura de Toni Castellà com a vicepresident. Aquests són els deures que haurà d'abordar la nova direcció.
Negociació dels pressupostos a l'Estat
Castellà, precisament, va indicar aquest dilluns en una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio que un gest contundent del PSOE per permetre la tramitació dels comptes a Madrid seria la condonació del FLA, que forma part de l'acord d'investidura rubricat entre ERC i els socialites fa un any. Turull, a RAC1, va situar la immigració -encara no s'ha tancat la delegació de competències pactades al gener- com una de les claus per a les properes setmanes. Si es perdona part del deute del FLA, si es concreta el traspàs en immigració i s'eleva el sostre de dèficit fins al 0,3 o el 0,4%, Junts farà costat als pressupostos? El PSOE interpreta que ho tindrà més a prop per aprovar-los.
Alternativa a Salvador Illa
Junts és el principal partit de l'oposició, tot i que Puigdemont no exerceixi formalment -existeix l'impediment físic de l'exili- com a antagonista d'Illa al Parlament. "Hem de deixar clar quin és el nostre model de país", remarca Castellà en una entrevista a Nació, en referència a les coordenades que ha de tenir l'alternativa al PSC. Turull, en el discurs de cloenda del congrés, va mostrar-se desacomplexat, i fins i tot va treure importància al fet que se'ls etiqueti com un partit de dretes. "Nosaltres no volem que els joves siguin okupes; volem que siguin llogaters", va indicar. Al marge de qüestions estratègiques a Madrid, el reforç ideològic s'ha aterrat amb contundència. Ara faltarà projectar-lo a la cambra catalana.
A l'espera del congrés d'ERC
Castellà, en l'entrevista, assegura que la prioritat de Puigdemont ha estat sempre refer les confiances amb Oriol Junqueras -tot i les topades persistents entre els dos dirigents-, i que ha donat instruccions directes per tal de no sucar pa en les desavinences que estan obrint en canal els republicans. Les aproximacions serioses es faran a partir del 30 de novembre, data de la votació amb la qual la militància d'ERC escollirà la nova direcció. Si ningú supera el 50%, hi haurà segona volta al cap de quinze dies. Sobre el paper, no hi ha tantes diferències estratègiques: Junts i els republicans defensen el referèndum, no descarten la via unilateral i mantenen canals oberts amb el PSOE a Madrid.
Els nous equilibris interns
"El partit ha d’encabir cada dia més gent. No ens podem conformar amb el que tenim ni amb el que som, de manera que hem de buscar la manera de sumar més gent i més idees", escrivien aquest dilluns Puigdemont i Turull en una carta a la militància. El verb "eixamplar" es desclina sovint aquests dies com a via per fixar el rumb de futur, i l'aliança amb Demòcrates va en aquesta línia. La nova direcció aspira a treballar "de manera diferent" a l'anterior mandat, en què s'havia de cohabitar amb Laura Borràs. L'expresidenta ja no hi és, i amb prou feines ha pogut col·locar peces afins a la cúpula. Les ànimes de fa dos anys s'han dissolt perquè Puigdemont ha tornat a primera fila. Durarà?