- Què s'amaga darrere de les eleccions europees? Tot el que està en joc el 9-J
- El PSOE guanyaria les europees però la distància amb el PP es redueix, segons el CIS
-
Qui passa de les eleccions europees? Radiografia dels comicis amb més abstenció
L'Estat paga als partits polítics per cada escó i cada vot que aconsegueixen. Ho fa en les eleccions espanyoles i també a les del Parlament Europeu. En aquestes segones, però, les tarifes són més altes. Segons recull l'ordre del Ministeri d'Hisenda publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), les formacions també compten amb subvencions per cobrir les despeses electorals originades amb l'enviament directe o personal de la propaganda electoral.
Amb tot, en els comicis d'aquest diumenge, els partits rebran 32.508,74 euros per cada escó i, aquells que aconsegueixin representació a l'Eurocambra, també rebran 1,08 euros per cada vot. Aquestes xifres es mantenen intactes des de les eleccions europees de l'any 2014 i continuen estant per sobre de les que s'abonen en les eleccions generals, en les quals es paga 21.167,64 euros per cada escó del Congrés i del Senat i 81 cèntims cada vot.
On sí que hi ha hagut un augment és en les quanties per a la propaganda electoral. En les eleccions d'aquest diumenge, l'Estat aportarà 17 cèntims per elector sempre que la candidatura obtingui escons i un suport mínim del 15 % dels vots, és a dir dos cèntims més que el 2019. Per a aquelles candidatures que assoleixin un suport mínim del 6%, la subvenció serà de 12 cèntims (un més que el 2019); si superen el 3%, de prop de 3 cèntims i, si aconsegueixen almenys un 1 % dels vots emesos, serà de gairebé 2 cèntims. Això sí, per cobrar aquesta ajuda cal obtenir almenys un eurodiputat.