Els Mossos han intentat justificar perquè aquest dijous van ser incapaços de detenir Carles Puigdemont. El comissari en cap dels Mossos Eduard Sallent ha acusat l'expresident de no ser “lleial” i ha negat cap mena de pacte amb algú que va protagonitzar una "arribada més pròpia de Jimmy Jump". En aquest sentit, ha considerat que com a polític la lògica era que volgués participar en el debat d'investidura i, per aquest motiu, es va preveure efectuar l'arrest a l'accés del Palau de la Ciutadella. També s'ha mostrat molt dur amb els policies que han donat suport a Puigdemont i no descarta més detencions d'“agents que no mereixen vestir aquest uniforme”.
Els Mossos van creure que Puigdemont volia anar al Parlament
Per què els Mossos no van preveure una possible marxa de Puigdemont? Eduard Sallent ha explicat que els responsables d'informació del cos consideraven que la “voluntat real” del líder de Junts era participar al debat d'investidura o forçar una detenció que n'impedís la celebració. En aquest sentit, ha reiterat que “no era oportú ni idoni” fer la detenció quan se'l va veure “per anar acompanyat d'autoritats i una massa”, en un operatiu que només a l'entorn del Parlament va mobilitzar 602 agents.
“Va ser una arribada més pròpia de Jimmy Jump que no pas d'algú que ha estat president. Nosaltres ens creiem mínimament les institucions”, ha assenyalat Sallent, que admès el “desencert” del dispositiu en preveure com a opció prioritària que “exerciria de diputat”.
“No hem fet el ridícul. Ha estat un dispositiu que no ha aconseguit el resultat esperat”, ha assenyalat el comissari en cap dels Mossos, que ha fet una crida al conjunt dels agents a superar una "jornada molt complicada".
“Salt qualitatiu” que mossos ajudin Puigdemont a Catalunya
Els Mossos d'Esquadra fa anys que intenten que agents del cos no puguin donar suport a Puigdemont a l'exili. Tanmateix, Eduard Sallent considera que ahir es va produir un “salt qualitatiu”, ja que van actuar a Catalunya.
De moment, s'han produït dues detencions, un vinculat al vehicle amb el qual va marxar el 130è president de la Generalitat i un altre a l'arribada al carrer Trafalgar. De fet, Sallent ha assegurat que no descarten més arrestos "d'agents que no mereixen vestir l'uniforme".
El comissari en cap també ha revelat que no tenien cap informació que Puigdemont fos a Barcelona des de dimarts -com ha assegurat aquest matí Jordi Turull- ni que tenen constància que realment ja sigui a Bèlgica. En aquest sentit, ha acusat l'entorn de l'expresident de "contínues campanyes de desinformació" i no ha descartat que se l'acabi detenint si continua a Catalunya.
Turull encara no ha estat citat
Jordi Turull, secretari general de Junts, encara no ha estat citat a declarar pels Mossos d'Esquadra. Això ha assegurat Eduard Sallent que ha afirmat que “no saben on està”, però que més endavant se li reclamarà tota la informació sobre la marxa de Puigdemont. “Només sabem que va pujar al cotxe amb l'expresident”, ha afirmat el comissari en cap. Ahir, de fet, alguns mitjans van publicar que se n'havia ordenat la detenció, un fet que Interior va haver de desmentir. Turull ha reaparegut aquest divendres en sengles entrevistes radiofòniques on ha assegurat que ja havia tornat al Principat després de fer nit a la Catalunya Nord.
Sallent, per cert, ha descartat que es pugui citar a declarar altres càrrecs de Junts, especialment càrrecs electes.
Així es va fer fonedís Puigdemont
Carles Puigdemont es va convertir aquest dijous en el gran protagonista d'una jornada en què Salvador Illa es va convertir en el 133è president de la Generalitat. Ara bé, no ho va fer amb una detenció que tothom donava per feta, sinó en una operació per tornar a l'exili que no entrava en cap de les travesses.
A les 9 del matí s'havia convocat un acte polític de benvinguda a tocar de l'Arc de Triomf de Barcelona. Tres minuts abans de l'hora anunciada, l'expresident va aparèixer a través d'un carreró, acompanyat de Jordi Turull, fins a arribar al carrer Trafalgar on l'esperava la plana major de Junts.
El discurs va ser breu -poc més de cinc minuts-. Tan bon punt va acabar amb un "Visca Catalunya lliure", l'advocat Gonzalo Boye el va apressar a marxar de l'escenari. Aleshores, segons Eduard Sallent, comissari en cap dels Mossos, assegura que agents de paisà s'hi van intentar aproximar, "però una massa ho va impedir". Mentre la comitiva de Junts es dirigia cap al Parlament acompanyat d'un núvol de càmeres, el 130è president es va fer fonedís. Puigdemont va entrar en una de les carpes de l'organització i, posteriorment, va entrar en un Honda blanc que l'esperava. El propietari, un agent dels Mossos d'Esquadra, va ser detingut posteriorment per la mateixa policia catalana.
Els Mossos de paisà que vigilaven l'acte polític van intentar seguir el cotxe, però va aconseguir escapar-se i el van perdre al carrer Circumval·lació. "En algun moment vaig arribar a pensar que el cotxe es volia dirigir al Parlament", ha reconegut Sallent. Tanmateix, pocs minuts després, s'activava una operació Gàbia amb controls no només a l'interior i a les sortides de Barcelona, sinó a les principals vies de comunicació i també els punts fronterers. Una estratègia ordenada per ordre judicial que no només es va mostrar ineficaç sinó que va provocar un col·lapse general. La gàbia es va desactivar a les 13.22 i Puigdemont, segons ha revelat aquest matí l'advocat Gonzalo Boye, va aconseguir sortir de l'Estat, una possibilitat que els Mossos han posat en dubte.
Una detenció "proporcional i discreta"
Els Mossos preveien fer una detenció de l'expresident "proporcional i discreta". L'escenari amb què es treballava era efectuar l'arrest després de l'acte convocat a l'Arc de Triomf, ja que no es considerava proporcional fer-ho davant de milers de manifestants ni mentre estava a l'escenari, per evitar mals majors que es poguessin produir.
Tant l'entorn de Puigdemont com Eduard Sallent, comissari en cap, han negat qualsevol mena de pacte ni tan sols converses prèvies. Ell mateix i Montserrat Estruch, comissària en cap, es van desplaçar a l'entrada del parc de la Ciutadella per detenir-lo. Tanmateix, en el moment que es van dirigir a la comitiva de Junts van poder comprovar que no hi era. Ja havia iniciat l'operació retorn a l'exili que podria culminar aquest dijous amb l'arribada a Waterloo, si s'acaba confirmant.