Qui guanya i qui perd amb el pacte ERC-PSC per investir Salvador Illa

A l'espera del vot de les bases, els republicans allunyen el risc d'una repetició electoral mentre el PSOE actua amb prudència per no alterar una consulta que ja és complexa de per si; el compromís de retorn de Puigdemont sobrevola la investidura

Illa, Rovira, Sánchez i Puigdemont, en imatges d'arxiu.
Illa, Rovira, Sánchez i Puigdemont, en imatges d'arxiu. | Nació
30 de juliol del 2024
Actualitzat a les 20:28h

Hi ha dues imatges que expliquen l'impacte dels moviments de fons dels últims dies per la investidura de Salvador Illa. La primera és de dissabte passat, a Banys i Palaldà (Catalunya Nord), on Junts va celebrar el quart aniversari del partit amb el retorn de Carles Puigdemont com a reclam. Més enllà dels detalls de la tornada, que només coneix l'expresident i el nucli dur que l'acompanya, l'interès dels dirigents congregats era saber què faria la militància d'ERC en cas d'acord amb el PSC. De pronòstics n'hi havia de tot tipus, però les veus amb més experiència vaticinaven que, si l'entesa era de poc gruix, no hi havia cap sortida -investidura o eleccions- guanyadora per als republicans.

Per la segona imatge ha calgut arribar al preacord fet públic aquest dilluns, i es pot resumir amb el silenci militar que estan practicant Illa i tots els socialistes catalans. La Moncloa tampoc ha volgut interferir en el debat que està obert dins d'ERC sobre la investidura, perquè amb la consulta convocada per dijous qualsevol paraula pot influir de manera imprevisible. Amb material sensible -un pacte que trenca definitivament els blocs del 2017- entre mans, la prudència és la divisa principal. Junts, per exemple, ha esperat fins passades les set de la tarda per emetre una valoració en ferm del document pactat entre republicans i socialistes, perquè s'han esperat a revisar-lo de dalt a baix.

Amb el preacord a la mà, qui surt guanyant i qui surt perdent? Quin impacte té també en el PSOE, que haurà de fer mans i mànigues per convèncer els socis habituals d'aprovar les reformes necessàries al Congrés per singularitzar Catalunya en matèria de finançament? Què pot passar aquests dies a ERC, almenys fins que arribi la consulta? Puigdemont complirà amb la seva paraula i tornarà pel debat d'investidura? Fins on està disposada a arribar l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per impedir que Illa sigui president, propòsit immediat de l'entitat que lidera Lluís Llach? En un marc d'escenaris interconnectats, aquestes són les claus per entendre els efectes de l'acord d'investidura.

PSC

El silenci és absolut a les files socialistes. Només s'han pronunciat a través d'un comunicat en el qual indiquen que parlaran dissabte, quan es reunirà l'executiva amb el resultat de la consulta d'ERC sobre la taula. Han deixat tot el focus als republicans, que han explicat el pacte per la franja alta, i intentaran interferir el mínim en la votació interna. Els mecanismes estan preparats per anar a la investidura a partir de la setmana vinent i per formar Govern durant el mes d'agost. Aquest dimecres, a banda, es tancarà l'acord amb els comuns, de manera que es pot anar a un escenari de majoria absoluta en primera votació. Amb la feina feta, i concessions rellevants com el finançament, Illa està a les mans d'ERC.

PSOE

L'executiva del PSOE ha avalat aquest dimarts el preacord i l'incorporarà a la taula de negociació oberta a Suïssa. Ningú ha sortit, això sí, públicament a valorar l'entesa, més enllà que la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, hagi dit que és fruit del diàleg i que prefigura una Catalunya que està "millor" que el 2017. Arribar a la Generalitat, però, no li sortirà barat als socialistes. Bàsicament perquè els socis habituals com Compromís i sectors territorials de Sumar estan en contra de singularitzar el finançament per a Catalunya. El recorregut de les reformes serà tortuós al Congrés, amb el suport de Junts en l'aire de cara als pressupostos generals de l'Estat. Sánchez, per variar, haurà de fer equilibris.

ERC

Tot està en mans de la militància, que haurà de respondre aquesta pregunta: "Estàs d’acord que Esquerra Republicana voti a favor de la investidura del candidat socialista a canvi de la sobirania fiscal, la promoció i protecció de la llengua catalana, la convenció nacional per a la resolució del conflicte polític i la resta de mesures acordades?". La direcció, amb Marta Rovira al capdavant, es bolcarà per aconseguir el suport de les bases. Oriol Junqueras, de moment, no s'ha pronunciat. Si els afiliats avalen l'entesa, passaran a l'oposició. Serà així durant tota la legislatura? De moment, el que està clar és que si guanya el no hauran d'afrontar el risc d'unes noves eleccions en plenes turbulències.

Junts

Les bases d'ERC també tenen a les seves mans el retorn de Puigdemont, aquest divendres. Si voten a favor de l'entesa, es convocarà un ple d'investidura, i l'expresident va dir dissabte que tornarà "petit qui peti" per ser al Parlament. El cert, però, és que també va dir que només ho podia impedir un "cop d'estat", una fórmula difusa. Al marge d'això, Junts renega del pacte, dubta que s'hagi aconseguit el concert econòmic i ja s'erigeix com a formació "central" de l'independentisme. Una asseveració que serveix tant per fer d'oposició com per anar -si cal- a unes noves eleccions. De moment, el partit de Puigdemont marca distàncies amb el PSC i amb el PSOE. L'estabilitat de Sánchez està en perill.