L’onada de calor sembla que comença a donar una mica de treva. Tanmateix, però, continua fent una calor sufocant. El rècord històric de temperatura d’aquest dimarts a Barcelona, on per primera vegada des que hi ha dades es va arribar als 40ºC, i les temperatures extremes a les comarques gironines, com ara l’Alt Empordà, on van superar els 43ºC, ens han convidat a recuperar expressions i dites pròpies de l’estiu. Precisament, en català tenim tot un reguitzell de refranys que fan referència a la calor i el sol.
Malgrat les altes temperatures, l’estiu sempre és motiu d’alegria i diversió. Ja ho diu el refranyer: a l’estiu, tota cuca viu. I, com veiem, les frases fetes tampoc no són alienes a aquesta època de l’any. Per exemple, el lingüista i paremiòleg Víctor Pàmies en deixa constància a Paremiologia catalana comparada digital (PCCD), un projecte que és fruit de la passió de tota una vida dedicada a cercar i recopilar parèmies. Per això, a Nació hem volgut repassar les expressions i les dites populars que s’han dit i sentit més aquests dies de tanta xafogor.
1. Estiu calorós, hivern rigorós
Segons el refranyer, la frase feta “Estiu calorós, hivern rigorós” —o la variant “Després d’un estiu calorós hi va un hivern rigorós”— significa que, si fa un estiu molt calorós, ens espera un hivern molt fred. De fet, sempre hi ha hagut la idea que el que fa durant una estació després té conseqüències en la pròxima. De moment, sembla que la dita es complirà, tenint en compte les temperatures altes dels últims dies. Tot i això, amb el canvi climàtic la cosa ha canviat i ja fa temps que les estacions s’han alternat i que no tenim hiverns de passar un fred extrem.
2. Fa un sol que esquerda el cap dels ases
Per dir que fa un sol calent, que crema, de vegades fem servir l’expressió “Fa un sol que esquerda el cap dels ases”. Però també n’hi ha unes quantes més relacionades amb el cap, com ara simplement “Fa una calor que esquerda el cap”, “Fa una calor que esquerda la closca”, “Fa una calor que estavella la closca” i “Fa una calor que estova el cervell”, entre d’altres. A l’estiu, quan som al carrer, el sol sempre ens pega de ple al cap i a la cara, d’aquí les expressions anteriors. Per això, sempre és recomanable no sortir a passejar a segons quines hores i buscar alguns dels més de 350 refugis climàtics que té Barcelona.
3. El mes d'agost, calor, fins i tot de fosc
Acabem de començar l’agost i ja podem confirmar el refrany “El mes d’agost, calor, fins i tot de fosc”, que vol dir que aquest mes fins i tot a la nit la calor és massa mala passar. Ara bé, cal diferenciar entre les nits tropicals, les nits tòrrides i les nits roents, malgrat que totes tres es caracteritzen per les altes temperatures nocturnes. Per millorar la qualitat del son les nits tropicals d’estius, experts recomanen fer tres exercicis senzills abans de ficar-se el llit.
4. Fa una calor de cal Déu
Qui no ha dit aquests dies que “fa una calor de cal Déu”? És a dir, que fa una calor desmesurada, colossal, intensa, forta. Segons el domini lingüístic, l’expressió pot variar. Així doncs, també ens podem trobar les equivalents “Fa una calor de mil dimonis”, “Fa una calor que crema la paraula” —que ni tan sols tens forces per parlar—, “Fa una calor que espanta”, “Fa una calor que espatarra”, “Fa una calor que bofega”, “Fa una calor que empesta”, “Fa una calor que aclapara”, “Fa una calor que atueix” i “Fa una calor que no s’aguanta”, totes referides a la gran intensitat de la calor i les temperatures.
5. Fa un sol que torra el cul a les llebres
Com veiem, al repertori encara hi ha més expressions sobre la calor relacionades amb els animals. Ara bé, van canviant segons el territori. Per exemple, a Mallorca és habitual dir “Fa un sol que torra el cul a les llebres”. En canvi, a Menorca és més coneguda l’expressió “Fa un sol que fa grinyolar els cans”, i al Solsonès i a l’Alt Urgell, “Fa un sol que fa caure la cua als moixons”. I la cosa no s’acaba aquí, perquè hi ha variants més repartides, com ara “Fa un sol que cauen els moixons rostits”, “Fa un sol que torra pardals”, “Fa un sol que espanta les mosques” i “Fa un sol que s’hi couen les sargantanes”, entre d’altres.
6. El sol d'agost fa vi i fa most
El sol també aporta beneficis als cultius. En aquest cas, el refrany “El sol d’agost fa vi i fa most” —o també “El sol d’agost fa oli i fa most”— vol dir que la radiació solar i les temperatures altres són imprescindibles en la fase de maduració del raïm. Així doncs, com més efectiva sigui, més contingut en sucre hi haurà en cada gra i més grau alcohòlic tindrà el most, de manera que es podrà fabricar vi de més qualitat. Al capdavall, significa que la vinya necessita el sol d’agost per augmentar la quantitat i la qualitat de vi, o de l’oli, en el cas del segon refrany.
7. Fa un sol que crema
“Fa un sol que espetega”, “Fa un sol que estavella”, “Fa un sol que esquerda el cap”, “Fa un sol que estaborneix”, “Fa un sol que peta”, “Fa un sol que encén”, “Fa un sol de justícia”, “Fa un sol que atabala”, “Fa un sol que bofega”, “Fa un sol que torra”, “Fa un sol que bleeix”, “Fa un sol que tomba”... En català, com veiem, tenim més de deu maneres de dir que fa un sol molt fort. I segur que heu fet servir alguna de les expressions anteriors aquests dies de tanta xafogor. Per això, us donem 10 consells per superar les onades de calor, com ara evitar que se sobreescalfi el domicili, però també mantenir la hidratació contínua, estar pendent dels més vulnerables i reduir l’activitat física a les hores més càlides.
8. Fa tanta calor que em suen les dents
Evidentment, les dents no ens poden suar, però aquesta és la gràcia de la frase: recórrer a l’exageració per expressar d’alguna manera la calor abusiva que fa, sobretot en època d’onades de calor. Però tenim clara la diferència hi ha entre una onada de calor, una calorada i un pic de calor? D’una banda, una onada de calor, tècnicament, es produeix quan en un territori determinat se succeeixen tres dies consecutius amb temperatures extremes. I, de l’altra, una calorada i un pic de calor són sinònims, només que el primer és més tècnic, i el segon, més popular, i es fa servir quan un episodi de temperatures extremes dura un o dos dies.
9. Fa un sol que bada les pedres
Continuant amb les exageracions, també tenim l’expressió “Fa un sol que bada les pedres” per referir-nos al sol fort que fa. Una pedra és molt difícil de destruir amb el sol i la calor, però, així i tot, hi ha unes quantes expressions més sobre la xafogor entorn de les pedres i les penyes. Per exemple, “Fa un sol que esquerda les pedres”, “Fa un sol que bada les penyes”, “Fa un sol que rosteix les pedres”, “Fa un sol que fon les pedres” i “Fa un sol que desfà les pedres”, entre altres variants. En qualsevol cas, els refugis climàtics i les platges i les cales sempre són una bona solució per refrescar-se i combatre la calor.
10. A l'estiu, tota cuca viu
Malgrat la calor insuportable, ja ho diu el refranyer: “A l’estiu, toca cuca viu” —o “A l’estiu, tothom viu”—. En aquesta època de l’any, tant és la calor, perquè el sol, els dies llargs, la platja, la piscina i la festa fan que predominin l’alegria, la vitalitat i les ganes de fer coses amb la família i els amics. El rerefons d’aquest refrany, però, és que a l’estiu és relativament fàcil conservar la salut i procurar-se aliment, ja que durant aquest període tot es desenvolupa amb facilitat. A banda, també fa referència als animals que surten i procreen més amb la calor, com ara les mosques, els mosquits i les paneroles, i els que es poden alimentar bé gràcies a la fruita d’estiu, com ara les abelles i els ocells.