Quins són els embotits menys saludables?

Un consum desmesurat d'aquest tipus d'aliment pot provocar un augment de patir un càncer co-rectal

Un assortit d'embotit, en una imatge d'arxiu
Un assortit d'embotit, en una imatge d'arxiu | Freepik
Redacció
30 d'agost de 2024, 13:48

Els embotits són un dels pilars de Catalunya. Fuet, llangonisses, botifarres... n'hi ha per tots els gustos i per tots els àpats. Però un consum elevat pot arribar a perjudicar la salut. Fa temps que són a la diana dels experts. De fet, segons l'Organització Mundial de la Salut, un consum desmesurat d'embotits pot augmentar el risc de càncer. Ho assenyala un estudi que va concloure que, a partir dels 50 grams al dia de carns processades, en què s'inclouen la majoria d'embotits, el risc de càncer colorectal augmenta en un 18%. 

Però de la mateixa manera que hi ha carns més saludables (blanca) i més perjudicials (vermella) amb els embotits també cal estar a l'aguait dels que menys convenen. Això sí, en cap cas se n'ha de menjar cada dia de la setmana.L'especialista en nutrició de La Vanguardia, Aitor Sánchez ,assenyala que, com més tradicional, més sovint es pot menjar l'embotit. Els embotits més nocius són aquells que tenen un percentatge baix de carn i que enr realitat estan fets de midons, fècules, sucres o teixit connectiu, etcètera: substituts. Des de la mortadel·la a les salsitxes. 

A l'altra cara de la moneda hi ha els més tradicionals, en què la quantitat de carn es barreja amb greix animal i s'eviten els processats. Això passa amb el xoriço o el fuet i sobretot amb el pernil salat i el llom ibèric. quje són els qu tenen menys elements nocius. En tots dos casos els productes contenen sals nítriques i han estat assecats, que eviten altres tècniques de conservació.

En aquest sentit, hi ha una sèrie de trucs que t'asseguren millorar l'esperança de vida de l'embotit tallat en bon estat. El paper d'alumini o de film són els productes més recomanats, però tots dos suposen una petjada ecològica important. Per aquest motiu, en un context d'emergència climàtica, les alternatives reutilitzables han començat a guanyar pes.