El Consell Comarcal del Berguedà ha exposat aquest dimarts els detalls de les Ordenances Fiscals del 2025 que l'equip de govern portarà a aprovació en el pròxim ple de la corporació. Ho ha fet en el marc del Consell d'Alcaldies celebrat a Borredà, on el president, Ramon Caballé, s'ha referit especialment a la taxa de residus, la qual plantegen augmentar un 20% l'any vinent.
El president ha posat de manifest la "desviació" que pateix el tribut i que s'ha començat a corregir enguany aprovant un increment del 30% desglossat entre el 5% a la ciutadania, el 5% en un nou cànon als ajuntaments, un 10% en la previsió d'entrades de residu industrial a l'abocador comarcal, i un 10% assumit per la mateixa corporació comarcal. Aquest paradigma canvia ara, després que s'hagi decidit eliminar el pagament especial als consistoris i que no hagin entrat les tones esperades a l'abocador -directament, no n'han entrat-.
"Per responsabilitat, ens toca apujar la taxa", ha declarat el president, que ha reconegut que "si bé és cert que es va dir que baixaria, és una realitat que no baixarà. I no perquè siguem mal gestors, sinó perquè l'evolució a l'alça de l'IPC en el transport pel preu dels carburants i dels salaris del personal ja t'indica que haurà de pujar". En concret, el rebut de cada llar del Berguedà (excepte Gironella i Puig-reig, que no tenen la dispensa feta) passarà dels 145,95 euros d'aquest 2024 a un total de 175,14 l'any vinent -fraccionat en dos pagaments de 87,57 euros cadascun-.
Ara bé, des del Consell Comarcal confien que la posada en marxa del nou contracte de recollida ajudi a millorar el servei, de tal manera que la ciutadania vegi un retorn en l'increment. "El nou contracte garanteix una millora i és eficient, tant en el sentit econòmic com el del servei", apunta Caballé, que es mostra disposat a vetllar-ne el bon desplegament. Entre els avenços, el president ha destacat la integració de treballs que fins ara es cobrien de forma extraordinària dins dels supòsits bàsics (com la neteja de les illetes), el desplegament definitiu dels informadors, el nou format d'illes d'emergència dotades de contenidors intel·ligents, i la recollida selectiva d'olis i tèxtils usats.
El nou contracte, que s'ha formalitzat aquesta setmana amb l'empresa adjudicatària, tindrà un cost anual que passa dels 3,6 milions actuals als 4,1. En tot cas, des del Consell estimen que el dèficit es mantindrà al voltant del milió d'euros a l'any. Així, l'equip de govern ja avança als ajuntaments que, de cara al curs vinent, hauran d'incorporar nous sistemes de pagament de corresponsabilitat amb les corporacions municipals.
Clam per la transparència amb la ciutadania
A la trobada han assistit tots els alcaldes i alcaldesses a excepció dels de Castellar del Riu, Vallcebre, Avià, la Pobla de Lillet, Montmajor i Castell de l'Areny. La proposta d'Ordenances Fiscals del 2025 del Consell ha estat validada amb 21 vots favorables, les abstencions de Bagà, Borredà i la Nou de Berguedà, i el vot en contra de Viver i Serrateix. Des dels ajuntaments, han instat a l'administració supramunicipal a fer un esforç comunicatiu amb la ciutadania. "Si s'explica als veïns que la taxa puja perquè el servei és deficitari, ho podran entendre", ha assenyalat el batlle de Bagà, Lluís Casas, mentre que des de Berga, Ivan Sànchez ha considerat que "cal ser molt transparent amb el ciutadà". En aquest sentit, el president ha avançat que el nou contracte contempla destinar 110.000 euros en una campanya de comunicació per explicar el desplegament del nou sistema, i 10.000 més d'anuals per mantenir l'acció divulgativa.
I, per tal de posar el focus d'una forma més àmplia en la matèria de la gestió dels residus, alguns alcaldes també han expressat la necessitat de fer pedagogia directament sobre la generació. Ha estat l'opinió de l'alcalde de Guardiola de Berguedà, Ferran Sayes, apostant per una via d'exposar la realitat del cost que tenen certes maneres de viure i consumir. Per la seva banda, Eduard Subirana, alcalde de Casserres, ha emplaçat l'equip de govern a "treballar per una taxa justa socialment", cosa que vol dir desplegar definitivament un model de tribut per generació. Un supòsit que Ramon Caballé ja ha expressat que "el Consell Comarcal, avui dia, no estem equipats per fer-hi front", però situant-ho novament com un objectiu de futur.
A més de la taxa de residus, les Ordenances Fiscals comarcals consten d'impostos i preus de serveis com la d'expedició de documents administratius, per l'ús de l'abocador comarcal, per la connexió d'aigües residuals i sanejament, per a la prestació de serveis tècnics als ajuntaments, i de preus públics com el transport escolar, transport adaptat, menjadors, els cubells del porta a porta, i la teleassistència, entre altres. L'actualització es portarà a aprovació en el pròxim Ple del Consell Comarcal del Berguedà, que tindrà lloc el 23 d'octubre.