La via Illa per a una «nova era» de guerra comercial: mobilització de recursos i de bracet de Sánchez

El president intensifica els contactes amb els sectors afectats pels aranzels amb una bateria de reunions la setmana vinent a Palau per escoltar les preocupacions dels empresaris i explicar-los un pla de resposta que manté intacte malgrat la "pausa" dictada pels Estats Units i Europa

  • Salvador Illa, durant una visita a una empresa dijous a Itàlia -
Publicat el 12 d’abril de 2025 a les 20:00

Salvador Illa té molt clar que no es pot confiar en l'administració Trump i que amb pròrrogues o sense el món ha entrat en una "nova era". Per això ha garantit aquesta setmana des de Milà que el pla contra els aranzels, presentat dilluns, es manté. La resposta, concretada en una mobilització de 1.500 milions, s'enfoca a ajudar les empreses i sectors més afectats perquè busquin nous mercats, reorientin el negoci i, en definitiva, puguin capejar el temporal que ve de l'altra banda de l'Atlàntic. En el "tetris" de la geopolítica global, més inestable que mai, les companyies són conscients que tocarà adaptar-se mentre els sindicats demanen protegir els treballadors com es va fer per la pandèmia.

La via Illa és contrària als aranzels, però convençudament europeista. Per tant, si la Unió Europea considera que cal respondre a les taxes de Trump amb mesures mirall, el president hi farà al costat. Aquest escenari, ara, s'ha ajornat almenys 90 dies, arran del nou cop de volant del president dels Estats Units, que ha tingut la rèplica a Brussel·les amb una suspensió de la resposta comunitària, consensuada pels socis amb l'excepció de l'Hongria de l'extremista Viktor Orbán. A Europa, com a Catalunya i Espanya, Trump també té les seves corretges de transmissió en forma de partits d'extrema dreta. La línia vermella del president és no comptar per res amb Vox o Aliança Catalana en la resposta a la guerra comercial. 

Un pla flexible

El pla del Govern necessita encara concrecions, però és volgudament flexible per adaptar-se a un context canviant i, per la mateixa naturalesa de Trump, necessàriament incert. Treballat al santuari de la Mare de Déu de Núria el cap de setmana passat, va ser exposat als agents econòmics i socials, i traslladat també als grups parlamentaris. Inclou la mobilització de 1.500 milions d'euros, bona part dels quals, uns 1.200 milions, provenen de préstecs de l'Institut Català de Finances o de reordenació de partides pressupostàries que ja té previstes l'executiu. L'afectació dels aranzels anunciats per Trump tindria una afectació directa sobre un 4,3% de les exportacions catalanes i sobre un 17,2% d'empreses exportadores. A això cal sumar-li els efectes indirectes sobre la cadena de producció. I si les amenaces de la Casa Blanca tiren endavant -ara com ara es mantenen uns aranzels del 10%-, això pot afectar els treballadors, un escenari que ja ha posat en alerta els sindicats.

Coordinació amb Sánchez i Von der Leyen

Poc després de l'anunci de Trump de la setmana passada, Illa va mantenir una conversa llarga amb Pedro Sánchez. La bona sintonia política i personal entre els dos presidents és coneguda i la sincronització en la nova situació de guerra comercial entre els dos governs és també un fet. El president català ha dit més d'una vegada que no vol que les mesures de resposta se sobreposin a les que treballa el govern espanyol, que mobilitzarà 14.100 milions d'euros per fer front a les barreres comercials que branda Trump. De la mateixa manera, la resposta a Washington passa, segons Illa, per "més Europa". O dit d'una altra manera, per una resposta "prudent" però ferma, en defensa d'un "comerç internacional basat en regles" i una defensa sense fissures dels valors europeus. Això es pot fer, també, des de les regions, com acredita la declaració conjunta dels Quatre Motors d'Europa, promoguda per Catalunya, i que suma Baden-Württemberg, Llombardia i Alvèrnia-Roine-Alps

En joc 300 milions d'euros

Dels 1.500 milions dels quals consta el pla d'Illa, n'hi ha 1.200 que ja formen part dels recursos de què disposa el Govern, sigui en forma de préstecs de l'ICF o bé amb una nova distribució de les partides pressupostàries. Ara bé, 300 milions previstos necessiten un suplement de crèdit, és a dir, el suport dels grups parlamentaris de cara a la convalidació al Parlament. ERC i els Comuns insisteixen que les ajudes han d'anar condicionades al manteniment dels llocs de treball. El president és optimista per poder tancar un acord, però no vol córrer ni pressionar excessivament. Ha estat una bona setmana pels socis d'investidura, gràcies al decret per regular el lloguer de temporada que aglutina tot el bloc d'esquerres, també la CUP. Illa admetia al Parlament fa uns dies que si fa uns mesos li haguessin dit que arribaria a una entesa amb els anticapitalistes s'hauria sorprès, però tant en públic com en privat es mostra satisfet de l'acord i reconeix el paper destacat que hi han tingut els cupaires.

Reforç de les delegacions a l'exterior

La via d'Illa per respondre a l'ofensiva aranzelària també inclou un reforç del paper a l'exterior de la Generalitat, tant de les delegacions del Govern com de les oficines d'Acció. Tot plegat, enfocat a ajudar empreses catalanes a l'estranger a adaptar-se a la nova etapa, trobar nous mercats o reorientar la seva activitat. Això no vol dir una allau d'obertures de noves seus, però sí que es treballa per identificar aquelles regions en què la Generalitat pot tenir més presència per ajudar els sectors econòmics. "El moment ho demana", va dir dimecres al Parlament. Zones com l'Amèrica Llatina -el Mercosur és un dels mercats que s'observa si els Estats Units avancen cap a l'aïllacionisme- es consideren ben cobertes i es treballa per omplir la vacant que hi ha a la delegació del Govern als Estats Units. El Departament d'Unió Europea ha obert del procés de selecció i des de l'executiu es vol que sigui un perfil competent, tenint en compte la complexitat del moment. De tota manera, la delegació continua funcionant. 

Bateria de reunions amb els sectors afectats

Tot plegat, es vol fer amb un contacte estret amb el sector. Aquesta setmana, des de la Llombardia, Illa s'ha reunit amb empreses catalanes a Itàlia, algunes d'especial rellevància com CaixaBank o Almirall, per traslladar-los el suport del Govern i escoltar les seves preocupacions en l'actual situació econòmica global. Davant les incerteses, les empreses es mouen i miren de col·locar-se en una bona posició pel que pugui passar. Algunes reconeixen que caldrà apujar preus -moviment que es pot fer des d'un cert orgull de produir a Europa, amb tot el que això implica- o bé reorientant les exportacions cap a altres mercats, o també obrint delegacions als Estats Units. A partir d'aquest dilluns, el president començarà una bateria de reunions amb els sectors afectats. Passaran durant tres dies per Palau representants de les farmacèutiques, del sector de l'automòbil i d'empreses agroalimentàries. La intenció és escoltar les preocupacions dels empresaris i està previst ampliar les reunions amb més sectors les pròximes setmanes.