El president espanyol, Pedro Sánchez, ha recordat aquest dimarts durant la seva participació a la COP29 de Bakú que "el canvi climàtic mata". "Només l'any passat va matar 300.000 persones, i acaba de contribuir a la mort de més de 220 dels meus compatriotes a Espanya, en el major desastre natural de la nostra història", ha recordat al plenari de la cimera climàtica. Sánchez ha lamentat que malgrat els efectes que genera l'escalfament global, molts governs dubtin o fins i tot facin passos enrere en les polítiques ambientals. "No facin cas als que diuen que la transformació ecològica és incompatible amb el benestar de les nacions o que és dolenta per a les classes mitjanes i treballadores, perquè no és cert", ha sentenciat.
I és que per al president espanyol, en un moment en què encara hi ha persones desaparegudes i centenars de llars cobertes pel fang, "només hi ha una cosa tan important com ajudar les víctimes de València, que és evitar que es produeixi de nou i que els desastres naturals es repeteixin i multipliquin". Ara, ha afirmat, "cal que actuem, deixem d'arrossegar els peus i negar la ciència, i complim la promesa que li vam fer a la humanitat fa set anys quan vam signar l'acord de París", de manera que "salvem la vida dels nostres ciutadans, salvem l'economia i salvem el planeta".
Segons Sánchez, les primeres investigacions apunten que el "desastre" de les inundacions al País Valencià hauria estat menys probable i menys intens sense l'efecte del canvi climàtic. "El planeta ens està donant senyals cada vegada més clares que si no actuem en el futur pròxim els nostres països patiran més sequeres, onades de calor, pluges torrencials, incendis i malalties, i molts sectors econòmics col·lapsaran". En aquest marc, ha recordat els efectes econòmics i socials de l'escalfament global, perquè "l'augment del nivell del mar i dels termòmetres faran que pràcticament sigui impossible poder viure en aquestes localitats".
El canvi climàtic, segons el president espanyol, ja s'ha convertit en una "amenaça existencial", però malgrat que això és així "estem veient com molts governs dubten, frenen el pas quan cal avançar més ràpid o fins i tot caminar enrere tornant al petroli i a la desregulació només perquè els rics segueixin essent més rics". Ara, segons Sánchez, els governs saben quin és el problema i què cal fer per resoldre'l. "No cal renunciar a l'abundància ni tornar a l'edat de pedra, sinó transformar-nos, canviar la forma com ens movem, generem riquesa i ens relacionem amb el problema. Hem d'innovar, descarbonitzar i utilitzar nous materials i processos", ha recordat.
Una cimera plena d'absències
Avui i demà és el torn de la trobada de caps d'estats a la COP29. Una cimera de canvi climàtic que se celebra amb l'impacte emocional de la victòria del negacionista Donald Trump als EUA i un bon nombre d'absències destacades. No hi serà l'encara president nord-americà Joe Biden, tampoc el rus Vladimir Putin, el xinès Xi Jinping ni el brasiler Luiz Inácio Lula de Silva -malgrat acollir l'any vinent la COP30-. Altres absències notables: el primer ministre canadenc Justin Trudeau, el primer ministre indi Narenda Modi o l'australià Antony Albanese.
Entre els líders europeus, s'ha notat l'absència sonada d'Úrsula von der Leyen, presidenta de la Comissió, però també de l'alemany Olaf Scholz, en plena crisi de govern, així com del francès Emmanuel Macron, tradicional aliat d'Armènia, país enfrontat amb l'Azerbaidjan. En canvi, a banda de Pedro Sánchez, ha destacat la presència de Keir Starmer, el primer ministre britànic, que ha anunciat el compromís de reduir de les emissions d'un 81% per al 2035, d'acord amb les recomanacions del Comitè de Canvi Climàtic del Regne Unit. Es tracta, de fet, d'un dels primers compromisos de la ronda de noves contribucions nacionals determinades (NDC) que els països han d'entregar abans del febrer vinent.
Bakú, la capital de Azerbaidjan acull la 29a Conferència de les Parts del Conveni de Nacions Unindes per al Canvi Climàtic. Impacte, el canal d'emergència climàtica de Nació, en realitza un seguiment especial. Podeu consultar totes les informacions aquí.
- La prèvia més completa: finançament climàtic i 10 qüestions clau més de la COP29 de Bakú.
- Què és una COP? Per què la cimera del clima de Bakú és la 29? Quants països hi participen?Preguntes amb resposta de la cimera climàtica.
- Un amfitrió incòmode. Azerbaidjan, la dictadura cobejada que acull la COP29 de canvi climàtic; per Pep Martí.
- Butlletí Impacte: si les COP de canvi climàtic no existissin, s'haurien d'inventar.
Vuit visions catalanes sobre la COP29 de Bakú:
- Sonsoles Letang, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Transició Ecològica: «Com més alta sigui la temperatura global, més probable serà patir desastres com el del País Valencià».
- Marc Serra, responsable d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona: «No podem caure en el negacionisme o el retardisme climàtic per por de perdre vots».
- Bruna Cañada, investigadora en justícia financera a l'Observatori del Deute en la Globalització: «El finançament climàtic no pot generar més deute als països empobrits».
- Anna Pérez Català, investigadora a l'Institut per al Desenvolupament Sostenible i les Relacions Internacionals (IDDRI) de París: «Hauria de ser una COP important, però no soc massa optimista».
- Jordi Vilardell, periodista especialitzat en emergència climàtica i president de Renovem-nos: «La transició energètica va ràpida, però l'escalfament molt més».
- Olga Alcaraz Sendra, directora del Grup Governament del Canvi Climàtic de la UPC: «Si Trump aposta pels combustibles fòssils, els Estats Units perdran competitivitat».
- Alicia Pérez-Porro, responsable de Relacions Internacionals del CREAF: «Les solucions basades en la natura són claus per adaptar-nos al canvi climàtic».
- Víctor Cusí, president de la patronal EolicCat: «S'ha d'incentivar l'electrificació en tots els àmbits, també en la reconstrucció per la DANA».
I també cal tenir en compte
- El 2024 tornarà a batre el rècord anual i serà el pprimer any en superar el temut escalfament d'1,5 ºC.
- El planeta bat un nou rècord d'emissions i s'encamina a un escalfament de 3,1 ºC.
- L'impacte climàtic de la victòria de Trump a pocs dies de la COP29: «Podem dir adeu a l'objectiu de l'Acord de París».