NEWSLETTER

La IA contra els suïcidis juvenils

«Dotar-nos d'eines com la IA per protegir la nostra salut mental és un petit punt d'inflexió en un oceà de tecnologia que ens inunda dia rere dia a través de les pantalles»

La IA també pot servir per combatre el suïcidi o la depressió
La IA també pot servir per combatre el suïcidi o la depressió | Nació
14 de juny del 2024
Actualitzat a les 20:35h

El bombardeig d'informació sobre la intel·ligència artificial és un fet. Experts que ens la volen entaforar a tot arreu, els professors que alerten que els alumnes la fan servir per a qualsevol cosa, alarmistes que anuncien que serà la fi del món com si fos la llavor d'un Terminator... Hi ha qui en busca profit comercial (que li expliquin a Elon Musk) o d'altres que busquen un ús en favor del bé comú. Avui ens centrarem en aquests últims, perquè ens toca ben a prop de casa.La UPF Barcelona School of Management ha impulsat un projecte que utilitza la intel·ligència artificial (IA) per prevenir problemes de salut mental com ara el suïcidi, la depressió o els trastorns alimentaris. Una notícia que hem explicat a Next, com tantes altres qüestions que giren al voltant de la salut mental.

És un fet diferencial, aquest, el de l'ús de la IA per una qüestió tan fonamental. En un moment en què les escoles, els instituts i les universitats estan a punt d'acabar el curs, tornar a posar el focus en els problemes de salut mental dels nostres adolescents i joves no és sobrer. Mai ho és. El Departament de Salut i una desena d'entitats a tot Catalunya segueixen intentant implementar projectes per detectar casos, posar en alerta aquells adults i companys de víctimes d'aquests problemes que, en els casos més greus, poden arribar al suïcidi. Per això mateix, dotar-nos d'eines com aquestes és un petit punt d'inflexió en un oceà de tecnologia que ens inunda dia rere dia a través de les pantalles.

Criptomonedes, xarxes socials i les seves tendències, els influencers, la creació de contingut, l'exposició constant del cos, els pensaments, les opinions. Un tsunami d'inputs que han trastocat la vida de la majoria de les persones amb les quals anem amb un dispositiu d'un pam a la butxaca o que fixem massa hores els ulls en una pantalla amb connexió a internet. El projecte de la UPF també intenta promoure telèfons d'ajuda i xats de suport emocional, dos elements que tenen un paper fonamental. Buscar ajuda o demanar suport emocional no et fa menys dèbil. I és important transmetre aquest missatge, especialment a aquells que ho necessiten. Aquesta mateixa setmana es compleixen els deu anys del suïcidi d'una de les millors persones que he conegut a la meva vida. En Sergi només tenia 19 anys.

El seu cas no és més especial que el de tantes i tantes famílies del suïcidi d'un familiar, d'un adolescent, d'un jove. Continua sent la causa de mort principal entre els menors de 29 anys i la segona en els menors de 18 a Catalunya. I per iniciatives d'aquestes característiques, encara que siguin les més minses, cal celebrar la vida dels supervivents per aconseguir salvar la d'aquells que més ho necessiten. Com si hem de fer servir la intel·ligència artificial per construir Terminators en defensa de la salut mental dels nostres adolescents i joves.


Fins la setmana vinent!