[noticiadiari]2/266744[/noticiadiari]
Les aproximacions són delicades, inicials, però a Palau ja detecten que Sánchez ha estrenat una retòrica segons la qual el PSOE està disposat a singularitzar el finançament sempre i quan hi hagi una renúncia al referèndum. Les mateixes fonts indiquen, en tot cas, que Aragonès no aparcarà la petició d'una votació sobre la independència a través d'un acord de claredat. De fet, aquesta demanda ja s'elevarà en la reunió de la taula de diàleg del primer trimestre del 2024, un altre dels grans acords de la cita de presidents juntament amb el traspàs de l'ingrés mínim vital (IMV), un centre de fabricació de xips, la calendarització de Rodalies i una llei de plurilingüisme que ha d'aprovar-se abans de l'estiu. La negociació real, això sí, arrenca a partir d'ara.
Com es negociarà el finançament?
Quan es van posar les bases per parlar de la investidura, una de les obsessions del Govern era que en sortissin qüestions tangibles. El finançament -o, més aviat, la reducció del dèficit fiscal- i el traspàs de Rodalies no van trigar a aparèixer al frontispici de les converses. Un cop Sánchez ha arribat a la Moncloa, Aragonès no vol perdre el temps. Ja té encarregada una proposta a la conselleria d'Economia per singularitzar el model, i de moment el president espanyol defensa un debat "individual" en el marc de la discussió "multilateral" que s'obrirà amb totes les autonomies per renovar el sistema actual, acordat el 2009 però caducat des del 2014.
"Si anem per aquest camí, es pot avançar", ha indicat Sánchez en la compareixença des de la Galeria Gòtica, d'on ha desaparegut la bandera espanyola tan bon punt el líder socialista ha abandonat el faristol. Aragonès ha explicitat que del finançament se'n parlarà a la taula de diàleg -en teoria projectada exclusivament com un mecanisme de resolució del conflicte polític però que paulatinament ha deixat entrar altres carpetes, com ja va passar amb la protecció del català-, i que l'objectiu és la "sobirania fiscal". Totes les pistes porten cap a una negociació gradualista que, per ara, parteix de la confiança mútua: la preparació de la trobada ha esquivat turbulències i el comunicat comú estava redactat des de feia hores. Els retocs han estat mínims.
El referèndum, la discrepància acordada
"Si la negociació es queda en defensar o no un referèndum no haurem fet els deures", ha reflexionat Sánchez. "La negativa de la Moncloa és un posicionament de màxims", ha respost Aragonès al cap d'uns minuts. De la reunió en surt clara la idea que no hi haurà votació imminent sobre la independència, i que el president espanyol no es mou de la normativa vigent, com a molt, de desplegar l'Estatut retallat pel Tribunal Constitucional. El referèndum, per tant, és la discrepància pactada: Aragonès el portarà a la taula de diàleg -abans intentarà pactar un posicionament amb els partits catalans- i Sánchez li tancarà la porta. Però la negociació continuarà en marxa perquè la legislatura és llarga. L'amnistia, que el líder del PSOE prefereix com està redactada i no veu amb bons ulls que s'hi facin esmenes, s'endú per ara els focus.Una llei per garantir drets lingüístics
La llengua ha estat una carpeta prioritària per a l'independentisme des de l'inici de la legislatura. Junts -que ja ha criticat el contingut de la reunió a Palau i veu una mala idea la taula de diàleg entre governs- va demanar l'oficialitat del català a Europa -encara pendent- i, amb ERC, van forçar que es pogués parlar al Congrés dels Diputats. Aragonès i Sánchez han fet un pas més enllà i han acordat una llei orgànica de garantia del plurilingüisme que haurà d'estar vigent a l'estiu. El president català ha posat l'èmfasi en el fet que serà d'aplicació també en la relació amb la justícia, un dels àmbits on la llengua del país està més minoritzada. La idea és permetre que amb el català n'hi hagi prou per relacionar-se amb l'administració estatal.[slideflaix]2164[/slideflaix]