L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha certificat en una entrevista a TV3 que la taxa turística servirà per climatitzar les escoles de la ciutat. En aquest sentit, s'ha mostrat favorable a apujar-la fins als vuit euros, una proposta feta per ERC, que, ha dit, "ara s'ha d'estudiar i veure fins a quin punt s'aplica" en una clara picada d'ullet als republicans. El socialista ha refermat, d'aquesta manera, la seva voluntat de "socialitzar" la riquesa a la capital catalana després que els comuns i ERC hagin fet un primer pas per a l'aprovació del pla fiscal, el moment definitiu del qual no arribarà fins al pròxim mes de desembre. Amb aquest primer aval de republicans i comuns, es confirma un nou escenari d'acostament mutu cap a una política de pactes, que podria tenir el següent pas en la materialització dels pressupostos. "És un primer pas per crear confiança", ha considerat el mateix Collboni.
El socialista ha afirmat que existeix una majoria progressista i ha desitjat que els comptes puguin tirar endavant per materialitzar el pla de barris, així com el Tram per la Diagonal. "Vull ser respectuós amb els temps polítics", ha etzibat, malgrat tot. Quant a una possible entrada al govern d'ERC, ha confirmat que no ha encetat converses ni amb el president del partit, Oriol Junqueras, ni amb l'exresponsable a Barcelona, Ernest Maragall. "La meva interlocutòria és Elisenda Alamany com a presidenta del grup municipal", ha conclòs. De moment, l'únic tangible és aquest primer pas per a les ordenances fiscals, tot i que els comuns ja han anunciat que hi presentaran al·legacions.
"No apujarem la pressió a la gent, però sí a qui més té", ha resumit el batlle. En aquest sentit, ha apuntat que la meta municipal és congelar la fiscalitat a autònoms, pimes i famílies i apujar-la "a qui li va millor, és a dir, al turisme". No obstant això, ha admès que entén que sigui una mesura desagradable per al sector. Sobre la mobilitat, precisament, dels estrangers que visiten casa nostra, el batlle ha demanat que es moguin a través del transport públic i ha plantejat, com ja han fet diversos veïns, no difondre algunes línies de transport perquè "no col·lapsin".
El socialista també ha aprofitat l'entrevista per fer valdre les "mesures contundents" impulsades des de Barcelona per resoldre la problemàtica de l'habitatge. "Barcelona ha decidit que vol ser residencial, això suposarà posar 10.000 habitatges de cop al mercat quan la mitjana són 1.000 per any", ha sostingut, fent referència al final de la llicència dels pisos turístics a la ciutat. "Cal intervenció pública per protegir el dret a l'habitatge". En aquesta línia, ha tret profit de la declaració de la capital catalana com a zona tensionada i també ha sostingut que ja s'estan regulant els lloguers. "No és l'única solució, però ha de permetre aturar la pujada de preus", ha defensat Collboni. Sobre el lloguer temporal, ha considerat que ha de tenir unes causes justificades i que ha d'estar regulat estatalment. "Nosaltres, a partir del plantejament urbanístic ho podem garantir o reforçar, però tenim molta pressió jurídica", ha admès.
A Barcelona, l'acord per començar un procés per regular els lloguers de temporada ha facilitat, precisament, aquesta primera entesa per a les ordenances fiscals, amb una fórmula urbanística municipal -fet que també es lliga a les converses per als pressupostos- o la voluntat expressa del PSC d'apujar l'IBI als hotels de luxe. Durant les pròximes setmanes es poden fer retocs del pla fiscal, com, per exemple, fer créixer encara més l'IBI als establiments de primer nivell. Per això, fins que no aparegui el resultat final, els comuns no han garantit l'aprovació definitiva ni de les ordenances ni del pressupost. "La força que té Barcelona en Comú és limitar la deriva elitista d'aquest govern", ha insistit la portaveu del grup municipal, Janet Sanz, com a argument per continuar dialogant amb l'executiu municipal.
Collboni també ha volgut ficar la banya en la seguretat com a qüestió a millorar i ha assegurat que Barcelona té una "xacra" de la multireincidència que ha acusat a un sistema judicial "col·lapsat a l'àrea metropolitana". En aquest sentit, l'alcalde ha explicat que ja ha demanat tant a l'Estat com al Govern que s'augmenti la plantilla judicial. "Els judicis ràpids, que s'haurien de fer en dos mesos es fan en dos anys". No obstant això, el socialista ha tret pit d'haver abaixat el nombre de delictes a la ciutat, tot i que, ha dit que el següent pas és "assumir, empatitzar i comprometre'ns a posar el coll per revertir la percepció d'inseguretat" que encara plana sobre la ciutadania. Una qüestió que, sobretot, ha demanat liderar "des del progressisme". A mitjà termini, ha afirmat, es veuran els resultats, "igual que ho hem vist amb la qüestió de la neteja, que ja ha desaparegut com a preocupació", ha reblat.
Finalment, Collboni ha tingut temps per parlar de la Copa Amèrica, un esdeveniment que ha qualificat d'"exitós" perquè ha reconnectat la ciutat amb el mar i ha accelerat la transformació del litoral. A més a més, ha subratllat que l'afectació ha estat "molt menor" del que s'esperava i s'ha mostrat obert a l'auditoria plantejada per la CUP. "Les coses s'han fet bé", ha assegurat. A més a més, ha afirmat que ha tingut "molt seguiment", la qual cosa confirma que és un esdeveniment "important al món".