La CUP certifica la llunyania amb Junts: «S'ha clarificat, és la Convergència de tota la vida»

La candidata Laia Estrada lamenta que la formació liderada per Puigdemont hagi empetitit les ambicions havent-se "carregat" els corrents "socialdemòcrata" i "més d'esquerres" que representaven Cristina Casol i Aurora Madaula

La candidata Laia Estrada, de la CUP, a l'agència EFE
La candidata Laia Estrada, de la CUP, a l'agència EFE | Maria Asmarat (ACN)
08 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:30h

Les últimes hores han anat farcides d'aclariments. Almenys això és el que defensa Laia Estrada, la candidata de la CUP a les eleccions al Parlament d'aquest pròxim 12 de maig. Un dels dubtes que feia ballar dels anticapitalistes i que havien arrossegat durant la primera meitat de la campanya era saber quin Junts es trobarien en la propera legislatura, tant en l'eix social com en el nacional. La CUP assenyalava els girs de la llista de Carles Puigdemont al voltant de certs projectes clau. L'expresident català, per exemple, va assegurar a Nació que no volia "una Catalunya Hard Rock" i que no aniria a buscar aquests projectes. Aquest dimarts, per contra, el número tres de la llista de Junts per Barcelona, Josep Rull, al debat de TV3 va fer una defensa esfèrica de la iniciativa del macrocasino. Això ha quedat clarament captat pel radar dels cupaires. També les paraules de Puigdemont, que aquest mateix dimarts al matí també va assegurar que no aniria a buscar els anticapitalistes per formar Govern. Avistats aquests moviments, la candidata Laia Estrada (CUP) ha assegurat que ja s'ha respost la pregunta que feia dies que passejaven als mítins i entrevistes. "Ja s’ha clarificat el que teníem, Junts és la Convergència de tota la vida", ha establert, en una roda de premsa a l'agència EFE.

De fet, el procés que han anat seguint els juntaires ha estat analitzat més en profunditat per la cap de files de la CUP, que ha fet surar els casos de Cristina Casol, expulsada de Junts després de denunciar assetjament per part del grup parlamentari, i Aurora Madaula, qui també va assenyalar "violències" des de dins de la seva formació política. Amb tot, Estrada ha atribuït un rerefons polític conservador en aquestes decisions. "Lamentem que Junts estigui lluny d’aquell projecte que volien ser de casa gran, transversal, que aplegava diferents corrents, perquè s’han carregat el corrent més socialdemòcrata encapçalat per Cristina Casol i el corrent més d’esquerres encapçalat per Aurora Madaula. Lamentem que haguem arribat a aquest punt de clarificació", ha apuntat la candidata cupaire.

També ha carregat contra el fet que "el focus" de l'acció política de Junts ara "és a Madrid", ha assegurat la també diputada anticapitalista. Aquesta referència, a més, també assenyala a ERC i comuns, a qui demana recuperar les atencions sobre el que es decideix des de Catalunya fins i tot quan això plantegi tensions amb normes estatals. En aquest sentit, ha reivindicat l'aprovació d'una nova llei de regulació de lloguers catalana, com la que va tombar el Tribunal Constitucional però que vagi més enllà i permeti posar topalls més ambiciosos i fer contractes sempre indefinits.

La "doctrina Trapero" als desnonaments

Al voltant de l'anunci que aquest dimarts va plantejar en ple debat televisiu el líder del PSC, Salvador Illa, sobre la incorporació del major Josep-Lluís Trapero com a director general dels Mossos d'Equadra si se'n surt per ser president, la representant de la CUP ha fet dues valoracions al voltant d'aquesta promesa. D'una banda, ha assenyalat "la ironia" que els socialistes vulguin ara premiar una figura com la de Trapero, qui va quedar cessat de la posició de major arran de l'aplicació de l'article 155 amb suport del PSOE en el moment àlgid del procés.

I en un altre pla, la mateixa Laia Estrada ha assegurat que en un escenari ideal es podria enfocar aquest nomenament a "aplicar la doctrina Trapero" als desnonaments. Per la candidata cupaire, aquesta doctrina faria referència al principi de no intervenir quan hi hagi grans concentracions de gent a les portes d'un edifici, com va projectar el màxim representant dels Mossos d'Esquadra durant la jornada de votació de l'1 d'octubre a Catalunya als col·legis electorals, defensant que una intervenció podria ser més perjudicial. Aquesta idea s'hauria d'aplicar actualment als casos en què la policia arriba a l'adreça d'un desnonament, ha insistit Laia Estrada. Tanmateix, ha lamentat que "no hi ha cap dubte" que l'anunci socialista "no va en aquesta línia".