Els més observadors hauran pogut veure aquest divendres que Pedro Sánchez i Salvador Illa duien la mateixa polsera vermella al canell de la mà dreta. El detall pot ser anecdòtic, però il·lustra la sintonia que presideix la relació entre la Moncloa i la Generalitat des de l'arribada del PSC a Palau. La bona relació -política, però també personal- entre Sánchez i Illa és coneguda, proximitat que també s'ha vist en el somriure radiant del president espanyol quan ha saludat el president català, gest que contrasta amb la cordialitat més institucional que ha mantingut amb altres dirigents autonòmics, la majoria del PP.
La reunió entre Illa i Sánchez no ha estat llarga, poc més d'una hora, però ha certificat la normalització de les relacions després d'anys de tensions pel procés. Illa ha promès tranquil·litat amb un missatge nítid, repetit també en el viatge a Brussel·les que ha centrat la setmana: "Catalunya ha tornat", i ho fa per "implicar-se" en la millora de l'Estat, amb "col·laboració" i "lleialtat" amb el govern espanyol. A Madrid, poc interessats en la trobada de presidents, la notícia eren les acusacions de l'empresari Víctor de Aldama contra Sánchez en el cas Koldo. El front continuarà obert, però Sánchez se sent fort, i té la certesa que no s'haurà de preocupar per Catalunya.
L'estabilitat de la política catalana, i de retruc de l'espanyola, es fonamenta en el finançament singular, una carpeta que no ha estat la prioritària en la reunió. Els dos dirigents han volgut evitar que la reforma del model centrés la trobada. N'han parlat, però "pràcticament de passada", com ha dit Illa. I només per constatar que els equips del Ministeri d'Hisenda i el Departament d'Economiaja hi estan treballant, igual que el grup d'experts que pilota Martí Carnicer, que haurà de fer aterrar una proposta a principis de l'any que ve. "Els acords es compliran", ha dit Illa. En altres paraules: el finançament va bé, gràcies; però avui no toca.
I per què no toca? ERC reclama concrecions en el compliment de l'acord per negociar els pressupostos, no era avui una bona oportunitat per anunciar alguna novetat en aquesta carpeta? Els dos governs interpreten que no cal parlar del finançament, perquè l'acord ja està tancat amb els republicans i, ara, el que toca és treballar per desplegar l'acord en el calendari previst, i s'està fent. A Brussel·les, el president s'ha fet un fart de repetir-ho. Quan tot just falta una setmana pel Congrés del PSOE i a les portes de la conferència de presidents del 13 de desembre, a la qual Illa assistirà, no convé alimentar més del compte una carpeta que exalta la resta de comunitats autònomes, algunes governades pel PSOE i, la majoria, pel PP.
De fet, el PSC no portarà cap esmena sobre el finançament de cara al congrés socialista de Sevilla. El motiu és el mateix: no cal debatre-ho perquè és un acord tancat amb ERC, i s'ha de complir en els termes previstos. Ara com ara, la ponència marc del PSOE aposta per un sistema que tingui en compte les "singularitats", definició àmplia que permet encaixar totes les sensibilitats. Mentrestant, la feina se centra a reforçar l'Agència Tributària Catalana -el PSC ha plantejat avui dotar-la de més funcionaris- i un dels acords de la reunió Illa-Sánchez encaixa també en el que fixa el pacte amb ERC: l'activació de la Comissió mixta d'Afers Econòmics i Fiscals.
Ara, gestió: justícia, habitatge i infraestructures
El pacte d'investidura preveu que els acords en matèria de finançament es portaran a aquesta comissió d'afers econòmics, que els haurà de validar. La reunió sí que ha servit per aprofundir en el terreny de joc en què se sent més còmode Illa: la gestió. Com va avançar Nació, han pactat la reactivació de les quatre comissions bilaterals per treballar en qüestions com l'habitatge o el traspàs de Rodalies, dues carpetes importants per al Govern. A la comissió econòmica, s'hi suma la comissió bilateral Estat-Generalitat, la de transferències i la d'infraestructures. Es reuniran durant el primer trimestre de l'any, probablement al febrer.
L'altre acord de pes fa referència a la justícia i concretament al "pla de xoc" per combatre la multireincidència, un fenomen que preocupa l'executiu català. El diagnòstic que ha fet el Departament de Justícia és que no n'hi ha prou d'endurir el codi penal o ampliar la plantilla dels Mossos -dues vies que ja s'estan transitant-, sinó que també cal descongestionar els jutjats. La petició ja es va traslladar al ministre de Justícia, Félix Bolaños, que té la competència en aquest àmbit. Illa i Sánchez hi han volgut donar un impuls: al desembre es detallaran les primeres mesures d'aquest pla, encaminades a reforçar els jutjats.
La nova etapa de "lleialtat"
En un clima de confiança i en plena sintonia, Sánchez i Illa han volgut que la reunió certifiqui l'inici de la "nova etapa" en les relacions entre Catalunya i Espanya. La "normalitat" s'ha imposat en tots els àmbits, mentre el Govern situa les seves prioritats a l'agenda i es comencen a treballar. De moment, ni el president espanyol ni el català tenen pressupostos. Illa els necessita per arrencar amb bon peu l'etapa a la Generalitat i Sánchez per dotar de contingut una legislatura que avança a empentes i rodolons. El finançament n'explicarà bona part de l'èxit o el fracàs, però avui no tocava parlar d'això. El finançament va bé, gràcies; però ara toca gestió.