Fa poc més d'un any que a Luis Conde li va canviar la situació a l'empresa. Als 74 anys va decidir integrar la firma de caçatalents que presideix, Seeliger y Conde, a la nord-americana Kingsley Gate per endreçar el final de la seva carrera. Però hi ha una cosa que no canvia: Conde continua organitzant a la seva masia de Fonteta, al Baix Empordà, el ja tradicional civet que, amb l'excusa de l'estofat de senglar, reuneix la flor i la nata de l'establishment català amb presències sempre destacades del circuit espanyol. Encara facilita la trobada entre uns i altres gràcies a una imponent agenda de contactes. Aquest dissabte al migdia hi ha tornat sense fer-ne cap difusió pública abans, durant o després de la trobada. "Concòrdia" ha estat la paraula més repetida per l'amfitrió.
El canvi de Govern (i de cicle) a Catalunya, la negociació del finançament singular, la situació desfermada a Sumar pel cas d'Iñigo Errejón, o l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell han centrat les converses del civet segons que han explicat diversos dels assistents a Nació. S'hi han reunit 450 persones malgrat la pluja i el fang que ha obligat a fer l'àpat —la recaptació del qual es destina a la fundació benèfica per a persones amb diversitat funcional en la qual Conde està implicat— a cobert i a l'organització a facilitar paraigua a qui no en tenia. El Madrid-Barça d'aquest dissabte al vespre ha tingut també espai en les converses i, de fet, alguns directius d'empreses de l'Íbex han marxat amb avió privat des de l'aeroport de Girona per arribar al clàssic.
Entre els assistents de la política una presència imponent del socialisme català i molt minvada dels independentistes. Els de Junts perquè estan de congrés a Calella i els d'ERC, que sempre han estat menys acceptats en aquests ambients si no governen, estan en una situació interna i institucional que no els anima a prodigar-se massa.
Consellers i ministres
El president Salvador Illa hi era acompanyat pels consellers Albert Dalmau (Presidència), Alícia Romero (Economia i Hisenda), Jaume Duch (Exteriors), Miquel Sàmper (Empresa) i Ramon Espadaler (Justícia), i també per l'alcalde Barcelona, Jaume Collboni. Del govern espanyol similar presència que en altres ocasions. Hi havia el ministre d'Indústria i exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que no es perd cap acte empresarial a Barcelona, però que ha hagut de marxar al principi del dinar. També el titular de Presidència i Justícia i mà dreta de Sánchez, Félix Bolaños, i la d'Educació Pilar Alegría.
La nòmina política incloïa, entre d'altres, els expresidents Artur Mas i José Montilla, la regidora de Junts a Barcelona, Joana Ortega i els exdigirents de CiU i Junts David Madí, Marta Pascal, Santi Vila i Jordi Sànchez. Pels republicans Roger Torrent, exconseller d'Empresa, Sergi Sabrià, que va ser director de l'oficina de Pere Aragonès, i Oriol Sagrera, nou CEO de Fira Circuit.
La representació del PP estava encapçalada per la portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, i s'hi sumaven l'expresident del partit, Pablo Casado, ara dedicat a la consultoria, el president de Múrcia, Fernando López Miras, i el regidor barceloní Daniel Sirera. També hi havia el portaveu del PNB al Congrés Aitor Esteban, que ha coincidit amb qui va ser homòleg seu per Vox a la cambra baixa, Iván Espinosa de los Monteros, i l'exviceprimer ministre del Regne Unit, el liberal Nick Clegg.
Els clàssics, el Sabadell... i la UGT
La llista de directius i empresaris era més nodrida i hi destacaven Josep Oliu i César González-Bueno, president i conseller delegat del Banc Sabadell respectivament, Marc Puig, del grup Puig, Paco Reynés, de Naturgy, i Antoni Brufau, de Repsol, Emili Cuatrecasas, del bufet del mateix nom, i Eloi Planes, de Fluidra. La nòmina de líders patronals l'engreixaven Antoni Cañete, de Pimec, Oriol Guixà, de FemCat, i Jaume Guardiola, del Cercle d'Economia. Enguany hi han trobat a faltar Josep Sánchez Llibre, de Foment, per malaltia. Sí que hi era l'expresident de Foment i la CEOE Joan Rosell així com l'omnipresent Enrique Lacalle, president del Círculo Ecuestre.
A alguns dels assistents els ha cridat l'atenció la presència de Josep Maria Álvarez, líder de la UGT espanyola i que en un mes serà reelegit per al càrrec en el congrés que es farà a Barcelona. El sindicat està immers en la campanya per la reducció de la jornada laboral a les 37,5 hores que, per ara, topa amb les patronals. Hi havia també Carlos Godó i Jordi Juan, de La Vanguardia, i Tatxo Benet, de Mediapro, entre altres.
Diàleg en temps de procés
Conde, que, a més de la seva empresa, presideix el Saló Nàutic de Barcelona i és conseller de la Fira i membre del consell assessor del Grup Godó, ha explicat que la "tradició" de la "trobada pel diàleg" va començar el 2013 amb un centenar de persones. Era just després que Mas abracés el procés d'independència i, per ell, era una manera de fomentar el coneixement mutu i, sense èxit, el diàleg en un moment en que ja s'intuïa l'increment de la tensió política que va tenir el clímax el 2017. Al seu discurs s'ha referit al canvi de Govern a Catalunya sense entrar en valoracions (tampoc ha llençat cap dard als independentistes) i ha fet una crida reiterada a la "concòrdia" i l'entesa, sobre les que ara és més optimista que fa una dècada.
Els assistents han pogut degustar, després que l'esposa de Conde beneís la taula, i mentre es posaven al dia i intercanviaven targetes de visita i telèfons, el civet a la japonesa cuinat pel restaurant Nobu, galetes Birba i recuit de Fonteta. Tot plegat en un àpat regat amb oli i vi de la finca del caçatalents i servit per joves de la família Conde —el patriarca té vuit fills— i els seus amics. S'han posat en marxa alternatives a aquesta convocatòria anual, com la de Cardona d'aquest any, amb un accent més catalanista i més complicitat entre els assistents, però el civet continua aplegant la flor i la nata i sent the place to be dels poders.