La Generalitat es referma: la regulació de lloguers capgira l'escalada de preus

El Govern urgeix a regular el lloguer de temporada perquè detecta que en les zones on hi ha topall de preus cau el nombre de contractes de lloguers habituals

Pisos de lloguer a Barcelona
Pisos de lloguer a Barcelona | Hugo Fernández Alcaraz
08 d'octubre de 2024, 13:16
Actualitzat: 13:59h

La crisi de l'habitatge colpeja part de la ciutadania de Catalunya, sobretot aquelles persones que viuen en ciutats tensionades com ara Barcelona. Mesures com la regulació dels lloguers semblen efectives, mentre també s'aposta per augmentar el parc d'habitatge públic per incrementar l'oferta de pisos. El Govern, que ha situat aquesta carpeta com una de les prioritats en els primers compassos del mandat, ha analitzat les dades del mercat de lloguer del segon trimestre de 2024 aportades pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, i s'ha refermat en l'anunci fet la setmana passada: la regulació dels lloguers aconsegueix frenar l'escalada de preus

Les dades de l'Incasòl de què disposa la consellera permeten extreure'n tres conclusions: en les zones tensionades on hi ha topalls, els preus baixen respecte del trimestre anterior i frenen el creixement respecte de l'any passat. Alhora, en les zones regulades cauen els contractes de lloguer, que anirien, segons l'executiu, cap a altres fórmules de contracte de temporada. Així doncs, des del Govern han fet una crida a regular els lloguers de temporada i d'habitacions. La consellera i portaveu, Sílvia Paneque, ha constatat que hi ha una "emergència habitacional" i que cal prendre mesures per donar-hi una resposta "de país". En el debat de política general, Salvador Illa té previst fer un anunci en matèria d'habitatge. 

Paneque, responsable de la carpeta d'habitatge, ha explicat que les dades que s'han presentat a la reunió del consell executiu són trimestrals i fan referència a tres blocs. Es fa el seguiment dels contractes i la renda de lloguers en els municipis d'àrees tenses, també a la resta de municipis, i per últim al cas concret de Barcelona. Si es comparen les dades del segon trimestre respecte del primer, es veu una variació a la baixa d'un 5% de les rendes de lloguers en els municipis d'àrees tenses. En comparació amb el mateix moment de l'any passat, es veu un estancament (una variació d'un 0,1%). Això, però, contrasta amb els registres dels trimestres anteriors en què, per exemple, l'increment interanual a la capital catalana arriba al 10%. Així doncs, el Govern conclou que el topall dels lloguers aconsegueix frenar l'increment de preus.

Hi ha més dades. La resta de municipis que no estan en zones tensionades, és a dir, que no estan regulats, mostren que la variació trimestral és d'una baixada del 0,6%, menys que en els municipis topats. La variació interanual indica que creix un 1,7%. "Les dades mostren un comportament diferent en els municipis tensionats i la resta de municipis", ha dit la consellera. Les dades, ha remarcat, "avalen el fet que el topall dels preus del lloguer en les zones tenses, de moment, en el primer trimestre, té un impacte".

Cal regular el lloguer de temporada

Paneque ha explicat que hi ha diferents comportaments signats en els municipis d'àrees tenses i a la resta de municipis. Hi ha una davallada important en els municipis d'àrees tenses. Les dades apunten que hi ha contractes de lloguer que deriven a altres formes, com pot ser el lloguer temporal. No hi ha dades de lloguer de temporada, però el Govern intueix que hi ha contractes de lloguer habitual que es deriven cap a fórmules de lloguer temporal o d'habitacions, que ara mateix no estan regulats. "Cal regular l'habitatge temporal i d'habitacions perquè no hi pugui haver una desviació de lloguers habituals cap a lloguers temporals", ha remarcat la consellera.

En aquest sentit, ha lamentat el posicionament de Junts al Congrés que va impedir tramitar una proposició de llei per regular aquesta qüestió. "Haurem de veure què fem", ha assenyalat. La portaveu ha remarcat que les mesures que es duguin a terme s'hauran de fer amb seguretat jurídica. "Estem analitzant quina és la millor manera de regular-ho en termes de seguretat jurídica", ha insistit la consellera.

Mentrestant, el garbuix polític dels darrers mesos ha anat fent cada vegada més inajornable l'arribada d'alguna mena de política que defineixi noves regles sobre els lloguers temporals. Ara bé, no tots els partits ho han tingut tan clar fins ara i, a poc a poc, han anat canviant la posició. Una de les evolucions més evidents és la dels socialistes, tant a l'Estat com a la Generalitat. De fet, fa només mig any, va decaure la primera regulació de lloguers de temporada i d'habitacions, engegada per ERC i amb suport dels comuns i la CUP, per una abstenció del PSC i una negativa de Junts. Si qualsevol dels dos partits hagués canviat el seu sentit del vot, encara hi hauria una regulació vigent al país. Ara bé, en aquell moment, els socialistes van argumentar que la proposta catalana podria tenir mancances de solidesa jurídica i que ja hi havia un front obert al govern espanyol per presentar una proposta a l'Estat. De moment, però, a Madrid no apareix cap iniciativa que convenci una majoria. Mentrestant, republicans, comuns i cupaires pressionen Illa al Parlament perquè reactivi la via catalana.

El Sindicat de Llogateres denuncia que es passa de lloguers habituals a temporals

El Sindicat de Llogateres ha assenyalat que les dades de l'Incasòl demostren que "la contenció funciona" i van en contra dels anuncis de la patronal immobiliària. "La regulació de preus no provoca una crisi en el mercat, sinó que l'estabilitza", han dit en un comunicat. Amb tot, denuncien que el descens de contractes en zones tensionades i regulades mostra que els propietaris opten pel lloguer de temporada, ara mateix desregulat, per fer "contractes escombraria". Per això, el Sindicat ha fet una crida a regular també aquest tipus de contractes.