Les mines que afrontarà Salvador Illa en el primer gran debat com a president

El finançament, el català, la seguretat o les infraestructures són carpetes sensibles en què l'oposició voldrà forçar el PSC a posicionar-se durant el de política general, que arrenca aquest dimarts

Salvador Illa, durant un debat al Parlament
Salvador Illa, durant un debat al Parlament | Hugo Fernández Alcaraz
08 d'octubre de 2024, 07:14

El debat de política general és, amb el de pressupostos, el més important de la legislatura. Salvador Illa afronta a partir d'aquest dimarts i per primera vegada com a president la sessió, que s'allargarà fins dijous i definirà les línies mestres de la legislatura. Després de lligar la investidura a l'estiu, ha arrencat l'etapa a Palau de manera plàcida, fixant prioritats en matèria d'habitatge o seguretat, amb lleialtat institucional amb l'Estat, i refermant el compromís amb el finançament singular. La reforma del model, que passa necessàriament per Madrid, és la pedra angular de l'acord del PSC amb ERC i peça fonamental de la legislatura. 

En la seva intervenció, aquest dimarts a la tarda, Illa se centrarà en els serveis públics i posarà èmfasi en l'habitatge, amb anunci inclòs, segons fonts governamentals. També parlarà del finançament, els pressupostos i el català. Bona part del discurs farà referència a la situació internacional i a la defensa de la pau, coincidint amb el primer aniversari de l'atemptat de Hamàs contra Israel i la guerra desencadenada a Gaza i al Líban

Illa governa en minoria i necessitarà pactar. Mentre treballa per tancar els pressupostos amb republicans i comuns -sense tancar-se a altres opcions-, el debat d'aquesta setmana difícilment serà un passeig militar del president. L'oposició intentarà collar-lo per fer evident la debilitat parlamentària dels socialistes i hi haurà diverses "mines" que Illa haurà de desactivar si vol arrencar amb bon peu la legislatura. El PSC ha admès que treballa amb ERC i els comuns per explorar possibles acords al debat. Les propostes de resolució que presentaran se centraran, sobretot, en els acords que han situat Illa a la Generalitat.

Hi ha diverses preguntes que veuran la resposta dijous, quan es votin les resolucions dels grups. El bloc de la investidura sortirà reforçat del debat? ERC i els comuns collaran el PSC en qüestions com l'habitatge? L'independentisme aconseguirà arraconar els socialistes amb PP i Vox? Es visibilitzarà un principi de geometria variable? Aquestes són les carpetes clau en el tret de sortida oficial del curs polític.

1. El finançament: l'element cohesionador? 

Un dels titulars del debat serà el finançament singular pactat entre el PSC i ERC. Aquest pot ser un element cohesionador del bloc de la investidura, però també una manera dels republicans per pressionar Illa perquè compleixi els acords. Fins ara, el Govern ha tancat files amb el document signat i ha garantit que els pactes es compliran "al 100%". Serà una prioritat d'ERC, que pot utilitzar-ho per obligar el PSC a posicionar-se. En la presentació del full de ruta al Departament d'Economia, la consellera Alícia Romero va refermar el compromís amb la reforma del model i el president farà una gira per les comunitats autònomes per explicar-se. 

Aquesta carpeta pot servir a Junts per collar el PSC i els socis d'investidura. Els de Carles Puigdemont miren de rebaixar l'abast de l'acord entre socialistes i republicans amb el retret que no serà un concert econòmic ni suposarà un tracte "singular" per a Catalunya. D'altra banda, un desacord entre socis en aquesta carpeta en l'arrencada de la legislatura -no es preveu que passi- seria un cop important a la majoria d'esquerres. Sigui com sigui, Romero és conscient que caldran gestos importants amb ERC en clau de finançament per garantir-se els vots als pressupostos. 

2. El català: l'eina per collar el PSC?

El PSC presentarà una proposta de resolució sobre el català, en els termes que hi ha a l'acord amb ERC per a la investidura, i no serà l'única, perquè també és una prioritat dels republicans. La carpeta serà important en la legislatura i pot ser una eina per exigir els socialistes a fer passos decidits en defensa de la llengua. La passada legislatura es va deixar pràcticament enllestit el Pacte Nacional per la Llengua, amb acord amb els socialistes, i el Govern d'Illa l'ha de culminar en les pròximes setmanes. Fruit de l'acord amb els republicans també s'ha creat el Departament de Política Lingüística. El PSC presentarà una proposta sobre el català, en els termes de l'acord signat amb ERC.

És previsible que aquest sigui un dels àmbits que l'oposició utilitzarà per incomodar el PSC. D'una banda, Junts ho pot fer servir per intentar evidenciar que el Govern és "espanyolista", un retret habitual des que ha començat la legislatura. Hi ha una altra lectura: el PP i Vox també poden collar els socialistes perquè s'hagin de posicionar al costat dels independentistes en qüestions com l'escola catalana o el model d'immersió, amb la mirada posada a l'Estat i a desgastar el govern de Pedro Sánchez. Ja fa mesos que la dreta i la ultradreta espanyolista asseguren que els socialistes són aliats dels partits del procés.

3. El conflicte polític: un tripartit amb PP i Vox?

Malgrat haver perdut la majoria, l'independentisme insisteix que el conflicte polític continua i no s'ha resolt. L'acord entre el PSC i ERC afirma que es farà una Convenció Nacional per la resolució del conflicte polític, per impulsar un "debat polític, social i ciutadà" sobre com resoldre l'encaix entre Catalunya i Espanya. Els independentistes -especialment Junts, que mirarà d'erigir-se en alternativa a Illa i reforçar la posició de primer partit independentista- poden utilitzar la carpeta del procés per enviar el PSC a votar al costat de PP i Vox, i així evidenciar que el bloc del procés encara té punts d'entesa malgrat la picabaralla constant entre Junts i ERC. Els republicans portaran de nou el referèndum al debat. De la mateixa manera, la dreta espanyolista pot tenir interès a encasellar el PSC al costat dels independentistes amb propostes de resolució sobre la resolució del conflicte.

4. Infraestructures: amb qui s'amplia el Prat?

Una de les lectures del debat serà els blocs que es configuren. El PSC tancarà files amb els socis d'investidura? O temptejarà una geometria variable, possible al Parlament, de la mà de Junts? En les darreres setmanes, els socialistes han fet evident la seva centralitat en el tauler polític i una carpeta que ho deixa clar és la de les infraestructures. El Govern manté el compromís amb el traspàs de Rodalies i en respectarà el calendari previst. No hi ha d'haver discrepàncies en el bloc d'investidura sobre aquesta qüestió, a diferència del que pot passar en altres projectes.

Illa ha reactivat la comissió tècnica de l'ampliació del Prat -es reuneix precisament aquest dimarts- per tenir un informe al gener sobre què es pot fer a l'aeroport. El PSC i els socis discrepen en una qüestió que els socialistes poden trobar més sintonia amb Junts. El Govern esperarà a tenir la proposta tècnica sobre el Prat, però el PSC és partidari d'ampliar la tercera pista, mentre ERC opta per ampliar l'ús de les pistes sense tocar la Ricarda. Els comuns s'oposen a ampliar la capacitat del Prat. En clau d'infraestructures, els blocs es poden desdibuixar.

5. Seguretat i lloguers: el trencament dels blocs?

On es pot fer més visible la geometria variable que podria guiar l'actuació d'Illa al Parlament és en l'àmbit de la seguretatLa sintonia entre el PSC i Junts es va fer evident a la comissió d'Interior. La consellera Parlon ha deixat clares les prioritats i les receptes, que coincideixen en bona part amb les dels juntaires. La lluita contra la multireincidència amb més policies, més sancions i més jutjats, o les ocupacions "delinqüencials" i les armes blanques poden ser punt de trobada entre les dues formacions, cosa que allunyaria Illa dels socis d'investidura. Aquest dilluns hi ha hagut una reunió entre Parlon i Junts a Interior per compartir punts de vista i els socialistes treballen una proposta sobre l'ampliació dels cossos de seguretat i emergències.

També serà rellevant la carpeta de l'habitatge, una prioritat del Govern d'Illa, que opta per ampliar l'oferta de pisos de lloguer. En aquest punt, la regulació dels lloguers pot desdibuixar els blocs. La passada legislatura, el control dels lloguers de temporada no va tirar endavant pel "no" de Junts i l'abstenció del PSC, i fa unes setmanes els juntaires van tombar la llei al Congrés. ERC i els comuns volen blindar aquesta qüestió i es visibilitzarà al debat. El paper del PSC, que fa unes setmanes no veia clara la proposta perquè també s'estava tramitant a l'Estat, permetrà veure si es decanta cap a la dreta o bé cap a l'esquerra. Els socialistes emmarquen la qüestió dels lloguers de temporada dins de la carpeta del dret a l'habitatge, una prioritat d'Illa, que farà un anunci en el seu discurs.