Òmnium urgeix l'independentisme a recosir les ferides: «No ens entendrem si ens arrenquem la pell»

Xavier Antich, president de l'entitat, reclama excloure Aliança Catalana i marca distàncies amb Lluís Llach; el dirigent reclama a Junts i a ERC, davant dels congressos en l'horitzó, que entenguin "urgentment" que Catalunya ja no és al 2017

Xavier Antich, durant el discurs de la Diada.
Xavier Antich, durant el discurs de la Diada. | Hugo Fernández Alcaraz
11 de setembre de 2024, 12:50
Actualitzat: 13:08h

L'Arc de Triomf ha acollit un any més l'acte organitzat per Òmnium Cultural amb motiu de la Diada. Davant dels principals responsables del sobiranisme polític -amb especial presència pels dirigents de Junts, d'ERC i de la CUP- i civil, l'entitat ha volgut tornar a presentar-se com a actor capaç d'exercir d'argamassa del moviment en un moment en què el PSC ha aterrat a la Generalitat per obrir un nou cicle polític. En aquest sentit, Antich ha demanat "evitar retrets" entre les "sensibilitats diverses" de l'independentisme, i ha estat nítid  l'hora de "no alimentar la nostàlgia", perquè ja han passat set anys des del 2017, i a l'hora de recosir ferides: "No ens entendrem si ens arrenquem la pell".

Acompanyat de tota la junta directiva, Antich ha arrencat el discurs assenyalant que no vol "alimentar el catastrofisme". "Ens cal sortir de l'estancament. No som aquí per alimentar la nostàlgia. Urgentment, ens cal entendre que ja no som al 2017, sinó al 2024. Ens continua movent la passió per un país lliure. No som aquí per alimentar l'autocomplaença, i no podrem avançar col·lectivament fins que es faci l'autocrítica necessària. Cal redefinir estratègies", ha ressaltat el president d'Òmnium, que ha demanat evitar "retrets" entre "sensibilitats diverses". "El pluralisme i la diversitat són la nostra força", ha remarcat Antich, especialment contundent al principi del discurs.

"No ens entendrem si ens arrenquem la pell pel que ens separa", ha apuntat el president d'Òmnium, que ha lamentat el fet que l'Estat no vulgui reconèixer l'autodeterminació. "La força del moviment és el pluralisme i la transversalitat. La societat catalana és extraordinàriament diversa", ha remarcat Antich, que també ha constatat que l'independentisme ha perdut la majoria i que propostes com el referèndum, per exemple, ja no són hegemònics. "La discrepància és enriquidora, però cal un projecte conjunt, ferm i lleial al voltant de les qüestions bàsiques. Ho hem de dir molt clar: en això, Òmnium no compta amb l'extrema dreta d'Aliança Catalana", ha resumit. "L'odi no té lloc en el projecte de país", ha dit.

Aquestes paraules arriben l'endemà que Lluís Llach, president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), considerés "benvinguda" la presència de manifestants de la formació ultradretana, tot i que després va rectificar. Antich ha evitat la crítica directa a l'ANC, amb qui organitza conjuntament la manifestació descentralitzada d'aquesta tarda, tot i la discrepància estratègica clara entre les dues entitats. En tot cas, les paraules sobre Aliança Catalana han esta nítides i suposen una esmena a les de Llach. És la primera Diada en què l'extrema dreta independentista té presència a les institucions gràcies a l'obtenció de dos diputats a les últimes eleccions al Parlament.

Pel que fa als congressos que hi ha previstos per aquesta tardor, Antich ha demanat a Junts i a ERC -sense citar-los directament- que pensin en l'endemà i en el projecte col·lectiu. El conclave del partit de Carles Puigdemont se celebra entre el 25 i el 27 d'octubre, i la intenció és que es projectin com a principal referent de l'independentisme sota el lideratge del dirigent exiliat. Pel que fa als republicans, la situació s'ha anat enverinant progressivament per les desavinences exhibides en públic entre Marta Rovira i Oriol Junqueras. L'apel·lació a entendre que Catalunya ja no és al 2017 indica, de manera implícita, una declaració a favor de la renovació de lideratges de Puigdemont i de Junqueras.