En directe

La Diada 2024, en directe: actes de l'11 de setembre a Catalunya

Catalunya celebra l'Onze de Setembre sense un president independentista a la Generalitat per primer cop en 12 anys

Segueix la Diada 2024 en directe
Segueix la Diada 2024 en directe

Catalunya viu enguany una nova Diada, però amb un component que la fa diferent de les últimes: per primer cop en 12 anys no hi ha un president independentista a la Generalitat. Aquest dimarts al vespre hi ha els primers actes institucionals, amb el discurs del president Illa. Durant el dimecres 11, el matí seguirà marcat pels actes institucionals, com l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova, i a la tarda serà el torn de la manifestació independentista, marcada pel moment de debilitat del moviment, i la Festa de la Llibertat.

Redacció
10 de setembre de 2024, 20:15
Actualitzat: 23:32h

Demà més!

Fins aquí el més destacat d'aquesta jornada. Demà dimecres, el dia pròpiament de la Diada, continuarem amb més informació. En aquest directe podràs seguir tots els actes i parlaments d'arreu del territori. Bona nit!  

La Marxa de Torxes per la Independència de Manresa cobreix l'expedient

Unes 400 persones, segons la Policia Local de Manresa, i unes 600 segons Òmnium Cultural -que ha venut 300 torxes, però que moltes persones han participat en l'acte sense dur-ne- han format part de la quinzena Marxa de Torxes per la Independència aquest dimarts, vigília de la Diada Nacional de Catalunya, que ha transcorregut pell centre de Manresa.

Detalls, aquí.

Vic commemora la Diada amb la tradicional ofrena floral a Bac de Roda

Un any més, Vic ha commemorat la Diada nacional de Catalunya amb la tradicional ofrena floral a la placa de Bac de Roda. L'acte, aquest dimarts al vespre, ha comptat amb la participació dels diferents representants polítics del consistori vigatà, així com una seixantena d'entitats i institucions de la ciutat.

Aquí la crònica.

Lamine Yamal i Aitana Bonmatí, protagonistes dels actes institucionals de la Diada

A les portes de la Diada, la primera de Salvador Illa a la Generalitat, el Govern ha donat alguns detalls dels actes institucionals de dimecres a la nit a les columnes de Puig i Cadafalch. La portaveu de l'executiu, Sílvia Paneque, ha insistit en la voluntat inclusiva del Govern en els actes de la Diada. “Fem una crida cívica a la participació ciutadana”, ha dit. Pel que fa a l’acte a les Fonts de Montjuïc, que tindrà com a fil conductor el lema “Sentir Catalunya”, tindrà dos protagonistes destacats: els futbolistes Lamine Yamal i Aitana Bonmatí. Les estrelles del Barça seran dos dels testimonis en els vídeos que sortiran, així com Mari Pau Huguet o Montserrat Puig Antich, entre altres personalitats de renom. 

Més informació.

L'ANC diu ara que Aliança Catalana «no és benvinguda» a la manifestació de la Diada

L'ANC ha sortit al pas de la polèmica per les declaracions del seu president, Lluís Llach, que havia dit en una entrevista a Rac1 que Aliança Catalana era benvinguda a la manifestació de la Diada, malgrat que a ell personalment no li agrada el partit d'extrema dreta i els seus postulats. En un primer moment, l'ANC ha dit que el titular no s'ajustava a la realitat, però en qualsevol cas ha deixat clar que el partit de Sílvia Orriols "no és benvingut" a la mobilització unitària de l'11 de setembre. 

Tots els detalls, aquí.

«Tothom que ve a millorar Catalunya és català»: la immigració, al centre del primer discurs d'Illa per la Diada

"Ciutadans i ciutadanes de Catalunya. Tothom que ve a millorar Catalunya és català. Amb els mateixos drets i els mateixos deures que tenim tots nosaltres". Aquest és un dels elements nuclears del primer discurs de la Diada de Salvador Illa com a president de la Generalitat. En la línia del que va fer la setmana passada al Parlament -en duel dialèctic amb Sílvia Orriols, d'Aliança Catalana- i dissabte al vespre en la celebració del Mil·lenari de Montserrat, Illa ha situat el fet migratori, amb presència notable en els discursos polítics dels últims mesos, com a prioritat en els primers compassos del mandat. En el discurs ha esquivat referències al finançament singular, el gran projecte de la legislatura.

Llegeix aquí la informació sencera.

Quin temps farà per la Diada?

Una de les grans preguntes que els manifestants a la Diada es deuen fer a hores d'ara és... quin temps farà? Doncs bé, la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya ha avançat que les temperatures per a aquest dimecres aniran a la baixa i no només això, també ha dibuixat ruixats a l'horitzó.

Aquí tota la predicció.

Del «president, posi les urnes» a la Generalitat en mans del PSC: la dècada d'auge i final del procés

"La independència ja no es proclama des del balcó. Es fa des de les urnes. Som poble. Som sobirans. Junts, avui, aquí, convoquem la consulta. Parlament, Govern de Catalunya, president: posi les urnes!". Amb aquestes paraules, Carme Forcadell va sacsejar el carrer i els despatxos -a Barcelona i a Madrid- durant la Diada del 2014. Sota la coreografia de la V que omplia la Gran Via i la Diagonal de Barcelona, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) havia aconseguit mobilitzar fins a 1,8 milions de persones, segons dades de la Guàrdia Urbana, amb la col·laboració d'Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Quedaven menys de dos mesos per la celebració del 9-N.

Més detalls, aquí.

Independentistes irrompen contra l'acte d'Aliança Catalana al fossar de les Moreres per la Diada

Uns 100 activistes independentistes han irromput aquest dimarts a última hora de la tarda a l'ofrena floral d'Aliança Catalana (AC) al fossar de les Moreres en la vigília de la Diada, que ha congregat un altre centenar de persones aproximadament. La líder d'AC, Sílvia Orriols, ha encapçalat l'acte amb els partidaris del partit, que se n'han anat a les 19:30 del vespre, mentre que han seguit al Fossar els activistes que protestaven contra l'ofrena. Agents de la Brimo dels Mossos d'Esquadra han hagut d'intervenir per separar als membres de cada part.

Els actes de la Diada 2024

Aquest dimarts al vespre hi ha els primers actes institucionals, amb el discurs del president Illa i la tradicional acció al fossar de les Moreres. Demà, dimecres 11, el matí seguirà marcat pels actes institucionals, com l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova o els parlaments a l'Arc de Triomf, i a la tarda serà el torn de la manifestació independentista, marcada pel moment de debilitat del moviment, i la Festa de la Llibertat.

El més llegit