Costa que passi, però a vegades un terme local, una familiaritat, creua la frontera de la rellevància pública i fa forat en la conversa popular i mediàtica. És un títol que, passi el que passi aquest divendres, ja pot lluir la Casa Orsola. La finca, ubicada a la cruïlla entre els carrers barcelonins de Consell de Cent i Calàbria, s'ha convertit en referència per al moviment llogater del país, en una advertència per als responsables polítics i en un maldecap per a l'empresa propietària de l'edifici.
Ara aquest bloc singular afronta el primer intent de desnonament d'un inquilí a qui li va finalitzar el contracte i no se li ha volgut renovar de cap de les maneres. Tots els focus apunten cap a la mateixa cruïlla de l'Eixample i el que hi acabi passant pot acabar de sacsejar una carpeta convulsa a Catalunya, la de l'habitatge. Especialment, pel que fa a la incapacitat ciutadana de quedar-se en una mateixa llar de manera estable o permanent.
"La legislació provoca que això passi, els contractes són molt curts i entraríem en un cicle de cinc anys en un pis i cinc anys en un altre", deia la setmana passada Josep Torrent, el llogater a punt de ser desnonat. És conscient que una part del seu patiment té a veure amb la voluntat ferma de la propietat -l'empresa Lioness Inversiones SL- i una altra part, amb un sistema legal que està dissenyat perquè aquestes situacions tinguin plena legitimitat.
Per això la Casa Orsola s'ha acabat convertint durant uns dies en l'epicentre de les mirades de qui veu friccionar el dret a l'habitatge i el negoci immobiliari a Catalunya. Segons el recompte del Sindicat de Llogateres, actualment a la finca hi ha sis inquilins amb contracte de llarga durada vigent, vuit més amb renda antiga, cinc llars que ja tenen el cas judicialitzat per finalització de contracte, set pisos on s'ha establert un lloguer de temporada i un habitatge buit. Les sospites dels llogaters apunten que si abandonessin els pisos on els ha finalitzat el contracte, en aquelles mateixes llars s'hi establiria un lloguer de temporada o per habitacions, l'escletxa per augmentar els preus que diverses administracions estan intentant tapar a correcuita.
Un xoc frontal i permanent
Igualment, la finca de la Nova Esquerra de l'Eixample ha anat fent-se rellevant per l'obstinació de les dues parts. Una, decidida a no marxar malgrat que la llei i els jutjats pressionin els inquilins. L'altra, indignada amb les reclamacions del Sindicat de Llogateres i insistent amb un model general de no renovar d'entrada els contractes als habitants de la finca. Entremig, l'Ajuntament de Barcelona ha arribat a fer diversos posicionaments, públics i privats, perquè la propietat negociés amb els veïns que fa anys que tenen alguns dels pisos de la Casa Orsola com a llar. De moment, sense resultats.
Fonts de la propietat remarquen a Nació que els darrers anys sí que han arribat a renovar algun dels contractes de lloguers de la finca, però que en qualsevol cas s'ha fet "sense la intromissió del Sindicat de Llogateres". Si bé des del principi el col·lectiu pels drets dels inquilins ha intentat que hi hagi una negociació col·lectiva de les famílies afectades, això ha estat una línia vermella per a Lioness Inversiones SL. El fons defensa que les condicions de cada habitatge són diferents i considera que s'han posat "uns termes absolutament inassumibles" sobre la taula. També denuncia que es van ocupar dos pisos durant les negociacions per pressionar-los, i que no es van desocupar quan ho van reclamar com a condició per negociar.
Per contra, des del Sindicat de Llogateres lamenten que la propietat faci tants anys que pot renovar el contracte de lloguer als habitants de l'edifici i que simplement no ho faci amb l'esperança d'augmentar els beneficis econòmics. Són casos com el de Josep Torrent. "El dia 31 em desnonen després d'haver viscut aquí 24 anys, soc professor, tinc una feina fixa, no soc vulnerable, i el que m'està passant a mi us pot passar a qualsevol dels que viviu de lloguer", deia l'inquilí la setmana passada, des de la cruïlla dels carrers de Consell de Cent i Calàbria.
Contractes indefinits?
La finca deixa veure el camí que han seguit alguns propietaris per augmentar el preu que es paga cada mes pels seus pisos -expulsar inquilins estables per fer-hi lloguers de temporada- però també exposa una altra de les reclamacions que fa temps que els col·lectius pel dret a l'habitatge posicionen al debat polític: el fet que cada vegada que acaba un contracte de lloguer, existeixi el risc que et facin fora.
Entitats com l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona (Idra) fa mesos que assenyalen que caldria que l'administració plantegés que els arrendaments fossin, d'entrada, indefinits. És a dir, que els llogaters no hagin de patir per si la propietat els renova el contracte o no, sinó que s'assumeixi que només se'ls es pot fer fora els inquilins si fallen de manera greu en les seves responsabilitats o si el propietari -o un familiar directe- necessita el pis per viure-hi. Hi ha països com França o Alemanya que tenen enfocaments similars, insisteix el codirector de l'entitat, Jaime Palomera.
De moment, demà en Josep posarà a prova la tensió habitual entre la llei i la resistència ciutadana. A la Casa Orsola hi ha activitats previstes durant tot el dia per fer caliu, aplegar gent, incomodar l'administració i intentar frenar demà les voluntats judicials. La programació prevista inclou des de taules rodones sobre l'efecte dels fons inversors o els desnonaments invisibles fins a concerts de grups com La Ludwig Band o Svetlana.
Per la seva part, fonts de l'empresa propietària insisteixen: "Entenem que el desnonament es durà a terme. Seria una mala notícia i molt mal precedent que les resolucions judicials no es puguin executar". La realitat, però, és que sovint la policia i la judicatura han de recalcular, davant grans oposicions ciutadanes a la porta d'un edifici. Així i tot, aquesta setmana a Barcelona ja hi ha hagut un desallotjament enrevessat, a l'Antiga Massana, amb protestes incloses. Ara queda saber què passarà i què es prioritzarà divendres. Tots els focus són al mateix edifici.